06 [AUG 14] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 06 august 2014

Vaccinurile împotriva TBC şi hepatitei B lipsesc din maternităţi

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
1 vot 1392 vizualizari 0 comentarii mireladumitru@sansanews.ro
Vaccinurile împotriva TBC şi hepatitei B lipsesc din maternităţi

Vaccinurile necesare pentru imunizarea micuţilor împotriva tuberculozei şi hepatitei B lipsesc din maternităţi.

Criza de vaccinuri se prefigura de ceva vreme.

Luna trecută, Direcţia de Sănătate Publică mai avea în stoc doar câteva doze de vaccin pentru imunizarea bebeluşilor. Şi chiar şi în această situaţie, în loc să trimită noi doze în teritoriu,  Ministerul Sănătăţii a cerut Direcţiei de Sănătate Publică să ofere din vaccinurile existente autortiăţilor din judeţul Galaţi şi celor din Capitală, unde stocul era zero de câteva luni. Între timp, şi serul aflat la dispoziţia medicilor din Buzău s-a epuizat. Aşa se facă că de aproape 3 săptămîni la Buzău nu mai se găseşte vaccin BCG. Iar de o săptămână au fost epuizate şi dozele de vaccin necesar pentru imunizarea nou născuţilor împotriva hepatitei B.  Ceea ce înseamnă că micuţii pleacă din maternitate fără a primi serul care îi ţine departe de boli.

Doctorul  Carmen Scîntei, medic epidemiolog, a declarat că: “Noi am apucat şi am împrumutat din BCG la solicitarea, la rugămintea unor colegi şi după ce am împrumutat ne-a părut rău că am împrumutat.La această dată, în judeţul Buzău există aproximativ 200 de copii care nu au putut fi vaccinaţi împotriva tuberculozei şi mai puţin de 100 împotriva hepatitei B. Sperăm că toate lucrurile vor intra în normal cel mai tîrziu în luna septembrie“

Chiar dacă nu au fost imunizaţi la timp, micuţii mai au o şansă. Vaccinul poate fi administrat în primele două luni de viaţă. Asta cu condiţia ca autorităţile de la Bucureşti să găsească o soluţie pentru a pune capăt acestei crize.

 “Riscul copilului este destul de mic şi este un risc care poate fi controlat până în vârsta de 2 luni. Noi sperăm să îi recuperăm deci imunitatea transplacentară încă există fie că este imunitate nativă fie că este imunitate postvaccinală parentală, mă refer la imunitatea pe care mama o poate transmite nou-născutului, deci riscurile nu ar fi îngrijorătoare pentru părinţi“, a mai precizat Doctorul  Carmen Scîntei, medic epidemiolog

Singurele maternităţi din judeţ în care se mai găsesc vaccinurile împotriva tuberculozei şi hepatitei B sunt cele din Nehoiu şi din Rîmnicu-Sărat. Însă şi medicii din aceste spitale au la dispoziţie doar câteva zeci de doze, stoc care se va epuiza în curând.
Etichete: BCG |  bebelusi |  criza |  doze |  hepatita B |  tuberculoza |  vaccin
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU