19 [IAN 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 19 ianuarie 2016

Uriaşa miză a luptelor în Justiţie pentru pădurile de la munte

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
2 voturi 1252 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.roPădurile de pe raza judeţului Buzău continuă să nască vii pasiuni animate de interesele economice uriaşe pentru exploatarea lor. De data recentă sunt demersurile pe care le face Academia Română după ce, la finele lunii octombrie, Tribunalul Constanţa a pronunţat o soluţie irevocabilă referitoare la întregirea dreptului de proprietate până la suprafaţa totală de 18.023,3 hectare obţinută de Academie în judeţul Buzău. Concret, hotărârea pronunţată de magistraţii constănţeni face referire la împroprietărirea cu alte aproximativ 5000 hectare de pădure pe raza teritorială a comunelor Gura Teghii şi Siriu, primarii celor două localităţi fiind obligaţi la daune cominatorii de 100 lei/zi de întârziere de la data pronunţării soluţiei. Totuşi, primarii celor două comune sunt puşi la adăpost pentru că, prin soluţiile pronunţate, magistraţii au indicat şi amplasamentele pe care trebuie refăcut dreptul de proprietate, amplasamente pe care sunt deja puse în posesie două obşti de moşneni. Această situaţie a dat naştere unui blocaj întrucât comisiile locale şi cea judeţeană de aplicare a fondului funciar nu pot acţiona în nici un fel, iar singura soluţie este ca, Academia Română să se adreseze instanţei pentru desfiinţarea titlurilor de proprietate obţinute de moşneni. 

Academia Română pune presiune pe instituţiile statului 
Deşi lucrurile sunt de domeniul evidenţei în ceea ce priveşte modul în care Academia Română poate intra în posesia celor aproximativ 5000 hectare, instituţia face, prin apărătorii săi, presiuni pentru schimbarea amplasamentelor încercând să evite, astfel, deschiderea unor noi acţiuni în Justiţie. În cadrul unei şedinţe ce a avut loc la Instituţia Prefectului Buzău, Academia Română a solicitat să fie pusă în posesie cu suprafeţe aflate în proprietatea statului, solicitare respinsă categoric, atât de Direcţia Silvică, cât şi de celelalte instituţii care au reprezentanţi în Comisia Judeţeană de Fond Funciar. “Statul Român şi-a exprimat poziţia procesulă în cauză, solicitând respingerea întrucât suprafeţele de teren solicitate de reclamantă fac parte din domeniul public, proprietatea sa.” se arată într-un punct de vedere official al Instituţiei Prefectului Judeţul Buzău subliniind că “Statul Român şi Regia Autonomă a Pădurilor –Direcţia Silvică Buzău arată că Academia Română solicită anumite amplasamente  din domeniul public al statului, altele decât cele reconstituire prin sentinţa civilă nr. 826/21.06.2007 (n.r. la care face referire si solutia pronunţată de Tribunalul Constanţa.” 

Noi procese nu, anchete penale, DA! 
În ciuda faptului că, în ultimii ani, avocaţii Academiei Române şi ai obştilor de moşneni care deţin suprafeţe forestiere în nordul judeţului Buzău s-au întâlnit în repetate rânduri în sălile de judecată, de această dată se încearcă evitarea unui proces. Miza acestei atitudini de non-combat este reprezentată de interesul ambelor părţi de a continua exploatarea suprafeţelor forestiere deţinute. Asta pentru că orice acţiune în instanţă, în momentul de faţă, ar avea ca efect suspendarea dreptului de exploatare asupra pădurilor aflate în litigiu. Chiar dacă evită să se acţioneze reciproc în instanţă, părţile continuă lupta juridică. Un exemplu în acest sens îl constituie plângerea depusă de Obştea Moşnenilor Zişi de pe Buzău, la DNA-Serviciul Teritorial Ploieşti, în legătură cu reconstituirea dreptului de proprietate al Academiei Române, pe suprafaţa de 18 023, 3 hectare. În susţinerea sesizării sunt invocate inclusiv documente descoperite recent în Analele Academiei Române, documente care arată că donaţia suprafeţelor forestiere, pe baza căreia s-a făcut reconstituirea, nu ar fi fost dusă până la capăt. În procesul –verbal al şedinţei din 3 iunie 1947 a Adunării Extraordinare a Academiei Române se arată că “punându-se în discuţie dificultăţile legate de donaţiune….a cărei perfectare a fost întârziată deoarece nu am avut la timp autorizarea guvernului pentru acceptare. Înainte de a se obţine această autorizare sub forma unui decret regal , donatoarea a notificat Academia că schimbă condiţiile actului de donaţie” . A doua zi, într-o nouă şedinţă, membrii Academiei Române stabilesc că “rămâne să decidem dacă, în aceste noi condiţiuni mai putem păstra donaţiunile sau dacă nu este mai preferabil să le denunţăm, pornind un proces de desfiinţare a lor, dacă nu vom cădea de acord cu donatoarele, pentru această desfiinţare.” Etichete: Justiţie |  luptelor |  munte |  pentru |  pădurile |  Uriaşa
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU