02 [OCT 14] ACTUALITATE Buzau
Joi, 02 octombrie 2014

Un vot politic = 300 elevi ţinuţi la poarta şcolii

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1142 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Votul de marţi din Consiliul Judeţean prin care s-a decis ca Muzeul Judeţean să rămână închis şi după finalizarea lucrărilor de reabilitare a produs efecte imediat. Aproape 300 de copii înscrişi la Şcoala Populară de Artă care ar fi trebuit să înceapă ieri cursurile au găsit lacătul pe uşă, iar profesorii au fost puşi în situaţia stânjenitoare de a-i trimite înapoi acasă şi de a le da explicaţii părinţilor. 
Ieri, în prima zi a lunii octombrie, Centrul Judeţean  de Cultură şi Artă, mai cunoscut sub ti­tulatura tradiţională de „Şcoala Populară de Artă”, ar fi trebuit să îşi deschidă porţile pentru cei 289 de copii care s-au înscris până acum la cursuri. Des­chiderea anului de învăţământ nu a fost posibilă pentru că în şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean, proiectul de hotărâre prin care clădirea Muzeului Judeţean urma să fie dată în folosinţă a fost respins. Aşa se face că imobilul unde ar trebui să funcţioneze Muzeul Judeţean, Teatrul George Ciprian şi Centrul Judeţean de Cultură şi Artă, la trei ani după începerea unor ample lucrări de reabilitare, este inaccesibil beneficiarilor, care în acest caz sunt copii.
Profesorii de la cele 11 secţii s-au întâlnit ieri dimineaţă într-o şedinţă ad-hoc în biroul lui Adrian Petre, directorul Centrului Judeţean de Cultură şi Artă, pentru ca împreună să ­gă­sescă o cale de ieşire din impas. „Ştiind că la 1 octombrie vom putea folosi sălile noastre din clădirea de pe Bulevardul Bălcescu, nu am prelungit contractul de închiriere pentru spaţiul unde am funcţionat în ultima vreme. Soluţia de avarie la care ne-am gândit este să închiriem iar acele săli”, a declarat Adrian Petre. 

Repetiţii în Crâng

Unii profesori nu au dezarmat şi s-au adaptat noilor condiţii. Pe o bancă în faţa clădirii încuiate, profesorul George Stănescu, care conduce secţia de chitară a Şcolii Populare de artă a făcut noi înscrieri şi chiar a susţinut audiţii ... afară în are liber. El este hotărât să îşi continue acti­vi­tatea şi în lipsa unu spaţiu pentru repetiţii, pentru că altfel riscă să îşi piardă elevii. „Copiii îşi pierd încrederea în capacitatea şcolii de a-i învăţa ceva. Este păcat. Şcoala Populară de Artă este un brand clădit în zeci de ani. Trebuie să avem un loc impregnat cu sunete, dar asta e situaţia. Dacă e frumos în luna octombrie, facem repetiţiile în Crâng”, mai spune George Stănescu. Şi ceilalţi profesori cred că vor pierde din copiii înscrişi la cursuri. Ei spun că au fost sunaţi de părinţi şi li s-au cerut explicaţii, ori i-au sunat ei pe cursanţi ca să le dea vestea că nu pot începe orele, dar dacă această situaţie se va prelungi, mulţi dintre ei vor renunţa. 

Mai durează până la sfârşitul lunii

Directorul Centrului de Cultură şi Artă, Adrian Petre, care este în acelaşi timp şi consilier judeţean, susţine că nu poate înţelege decizia celor din CJ care s-au opus inaugurării clădirii. Recent trecut la PSD el îi acuză pe foştii colegi de la PNL care deşi au afirmat că s-au abţinut la vot din respect pentru locuitorii judeţului Buzău, prin decizia ce împiedică începerea cursurilor Şcolii Populare de Artă arată exact contra­riul.    Aleşii judeţeni ai  PDL şi PP-DD au votat împotrivă iar cei ai PNL s-au abţinut. Pe lângă decizia pur politică luată în CJ, se pare că sunt totuşi unele probleme ce ar împiedica buna funcţionare a spaţiului, legate de alimentarea cu energie electrică. Obstacolele nu sunt atât de mari, la mijloc fiind de fapt documente ce trebuie încheiate cu furnizorul, iar în momentul de faţă alimentarea cu energie se poate face cu ajutorul instalaţiei ce a deservit şantierul. Redeschiderea Muzeului Judeţean ar putea fi repusă în discuţie, însă nu mai devreme de sfârşitul lunii când este programată şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean.


Etichete: elevi |  poarta |  politic |  şcolii |  ţinuţi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU