08 [MAR 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 08 martie 2019

Un an fără lapte, corn și fructe în școli.

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1777 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Un an fără lapte, corn și fructe în școli. Aici s-ar putea ajunge în județul Buzău, unde de la începutul anului școlar elevii nu au beneficiat nici măcar o zi de produsele guvernamentale pe care ceilalți elevi din regiune le primesc zilnic.
Toate încercările Consiliului Județean Buzău de a asigura lapte și corn în școlile din județ s-au soldat cu un eșec din cauza birocrației excessive.              
Dacă în urmă cu aproape o lună, lucrurile păreau că ar putea intra pe făgașul normal, o nouă modificare legislativă întârzie din nou finalizarea procedurilor pentru derularea acestui program. Mai exact, Consiliul Județean este acum obligat să consulte primăriile care, începând de anul acesta, au posibilitatea de a asigura distribuirea laptelui, cornului și a fructelor în școli.  
„În 2019 a apărut HG numărul 52 care a stabilit o nouă procedură de acordare a acestor beneficii. În speță este vorba de faptul că trebuie să consultăm Consiliile Locale cu privire la asumarea sau neasumarea acestui program. Există deci posibilitatea pentru unele Consilii Locale să-și asume derularea lui și să finanțeze programul „Laptele, cornul și mărul" în școli. Am demarat această procedură de consultare și e drept că, până acum, cele zece localități care ne-au comunicat punctul de vedere nu-și asumă acest program ceea ce înseamnă că va trebui să fie derulat în continuare prin noi. Însă până când nu vom încheia acest proces de consultare, nu putem să mergem mai departe cu procedurile de licitație.", a declarat Secretarul Consiliului Județean Buzău, Laurențiu Gavrilă.

Procedurile sunt foarte greu de îndeplinit. E nevoie de timp, dar și personal calificat care să se ocupe de buna desfășurare a programului laptele și cornul.

„Au răspuns Amaru, Breaza, Cilibia, Ghergheasa, Gura Teghii, Poșta Câlnău, Robeasca, Unguriu și Ziduri, iar principala problemă ridicată a fost legată de asigurarea de fonduri și personal care să gestioneze acest program.", a adăugat Laurențiu Gavrilă.

Responsabilitatea este prea mare chiar și pentru primăria Buzău. Edilul Constantin Toma spune că nu are angajați care să se ocupe de toate procedurile.

„Primăria Buzău nu se poate angaja în acest demers deoarece nu are personal. Primăria Buzău lucrează fără organigramă și avem cam 60% din personal lipsă. Deci nu mai avem cum să mai luăm. Nu vreau iar să mă cert cu prietenul meu Petre Neagu, el are echipele complete, sunt plătite mult mai bine și atunci el trebuie să facă și distribuție de lapte și corn. Dacă este să mai mute niște oameni cu bani cu tot aici și îi luăm cu plăcere. Este o atribuție a Consiliului Județean și, cu siguranță, o vor duce la capăt. Că o duc mai târziu, asta este, mai suferă și copiii de măr și de corn. Deci Primăria Buzău... nu avem cum să ne angajăm.", a declarat edilul orașului, Constantin Toma.

După ce toate primăriile vor fi consultate, Consiliul Județean are la dspoziție 15 zile pentru a relua toate procedurile de liciație. În condițiile în care anul școlar se va încheia în patru luni este puțin probabil ca toate procedurile să se încheie până la finalul cursurilor.


Etichete: școli |  fructe |  lapte
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU