12h 17' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 21 iunie 2019

ULUITOR! O parte din podul de la Marghiloman s-a prăbuşit. Circulaţie, închisă

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2220 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [12:17] 21 IUN 2019 › Autoritățile au decis ca podul de la Marghiloman să fie închis pentru toate categoriile de participanți la trafic. Măsura este luată pentru diminuarea tuturor riscurilor având în vedere că obiectivul mai prezintă și alte fisuri și nimeni nu poate exclude varianta prăbușirii obiectivului.


Autoritățile tocmai se pregăteau să-l reabiliteze

Situație incredibilă la Buzău. După numeroasele semnale de alarmă trase de buzoieni în ultimii ani inevitabilul s-a produs.  O bucată din Podul Marghiloman din municipiul Buzău s-a prăbușit și doar o minune a făcut să nu existe victime. Norocul a fost că porțiunea care s-a desprins se află la urcarea pe pod și nu pe porțiunea centrală a obiectivului. Dacă s-ar fi întâmplat să cadă o bucată din  centrul podului, s-ar fi produs cu siguranță o tragedie ținând cont că permanent, pe aici, trec mașini spre și dinspre Bariera Brăilei.

Vineri, în jurul prânzului, o porțiune de circa 18 metri din pasarela de susținere a trotuarului de pe pod s-a desprins pur și simplu și s-a prăbușit pe șosea, pe breteaua care duce spre Brăila. Imediat după ce placa de beton lungă de circa 18 metri s-a desprins, la fața locului au ajuns polițiștii dar și autoritățile locale. Oamenii legii au închis initial circulația pe breteaua care duce dinspre Parcul Marghiloman spre Bariera Brăilei. Ulterior, polițiștii au decis închiderea totală a traficului pe pod.
Semnale de alarmă cu privire la stadiul avansat de degradare în care a ajuns podul Marghiloman au fost trase în nenumărate rânduri în ultimii ani. Chiar buzoienii au fost cei care au semnalat autorităților pericolul la care sunt expuși zilnic. În urma unor sesizări trimise pe Buzăucity report, anul trecut , șefii din Palatal Comunal au cerut realizarea unei expertize tehice care să arate gradul de degradare a podului dar și ce lucrări se impun. Expertiza realizată atunci a arătat că nu sunt probleme la structura de rezistență a podului însă iată că acum o altă porțiune din pod a cedat. Inclusiv autoritățile admit că situația  putea fi dramatică dacă balustrada desprinsă din pod cădea peste mașini sau dacă în momentul prăbușirii pe pod erau trecători.
Podul este vechi de aproape 50 de ani iar în tot acest timp nu s-au realizat lucrări de reabilitare ci doar de asfaltare. Astfel că în timp obiectivul s-a degradat. Și ploile din ultima periuoadă ar fi grăbit procesul de deteriorare, spune viceprimarul Ionuț Apostu.
La rândul său, primarul Constantin Toma spune că situația podului Marghiloman era în atenția autorităților, însă nimeni nu se aștepta să se întâmple așa ceva. Mai mult, lucrări de reabilitare erau programate să înceapă în curând. La începutul lunii iulie ar fi trebuit să fie deschise ofertele depuse de constrctori pentru reabilitarea podului.
La ora 14. 30, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău se vor reuni în ședință pentru a analiza situația podului Marghiloman și ce este de făcut mai departe.
Podul de la Marghiloman a fost dat în folosință în urmă cu 48 de ani. Obiectivul  a fost construit în 1970, are 54 de metri lungime şi 10 metri lăţime şi deserveşte circulaţia auto şi pietonală. De cînd a fost construit nu a trecut prin nici o lucrare amplă de reabilitare, ci doar prin mici reparaţii şi lucrări de întreţinere.
În ultimii ani, buzoienii s-au plâns în nenumărate rânduri de situația criutică în acre s-ar afla podul respectiv. Oamenii s-au adresat autorităților locale și au reclamat faptul că podul prezintă fisuri adânci iar bucăți întregi din obiectiv riscă să cadă în orice moment. Mai mult, oamenii spun că probleme ar fi inclusiv la pilonii podului.

 Etichete: Marghiloman |  politie  |  prabusit |  pod
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU