Situație incredibilă la Buzău. După numeroasele semnale de alarmă trase de buzoieni în ultimii ani inevitabilul s-a produs. O bucată din Podul Marghiloman din municipiul Buzău s-a prăbușit și doar o minune a făcut să nu existe victime. Norocul a fost că porțiunea care s-a desprins se află la urcarea pe pod și nu pe porțiunea centrală a obiectivului. Dacă s-ar fi întâmplat să cadă o bucată din centrul podului, s-ar fi produs cu siguranță o tragedie ținând cont că permanent, pe aici, trec mașini spre și dinspre Bariera Brăilei.
Semnale de alarmă cu privire la stadiul avansat de degradare în care a ajuns podul Marghiloman au fost trase în nenumărate rânduri în ultimii ani. Chiar buzoienii au fost cei care au semnalat autorităților pericolul la care sunt expuși zilnic. În urma unor sesizări trimise pe Buzăucity report, anul trecut , șefii din Palatal Comunal au cerut realizarea unei expertize tehice care să arate gradul de degradare a podului dar și ce lucrări se impun. Expertiza realizată atunci a arătat că nu sunt probleme la structura de rezistență a podului însă iată că acum o altă porțiune din pod a cedat. Inclusiv autoritățile admit că situația putea fi dramatică dacă balustrada desprinsă din pod cădea peste mașini sau dacă în momentul prăbușirii pe pod erau trecători.
Podul este vechi de aproape 50 de ani iar în tot acest timp nu s-au realizat lucrări de reabilitare ci doar de asfaltare. Astfel că în timp obiectivul s-a degradat. Și ploile din ultima periuoadă ar fi grăbit procesul de deteriorare, spune viceprimarul Ionuț Apostu.
La rândul său, primarul Constantin Toma spune că situația podului Marghiloman era în atenția autorităților, însă nimeni nu se aștepta să se întâmple așa ceva. Mai mult, lucrări de reabilitare erau programate să înceapă în curând. La începutul lunii iulie ar fi trebuit să fie deschise ofertele depuse de constrctori pentru reabilitarea podului.
La ora 14. 30, membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Buzău se vor reuni în ședință pentru a analiza situația podului Marghiloman și ce este de făcut mai departe.
Podul de la Marghiloman a fost dat în folosință în urmă cu 48 de ani. Obiectivul a fost construit în 1970, are 54 de metri lungime şi 10 metri lăţime şi deserveşte circulaţia auto şi pietonală. De cînd a fost construit nu a trecut prin nici o lucrare amplă de reabilitare, ci doar prin mici reparaţii şi lucrări de întreţinere.
În ultimii ani, buzoienii s-au plâns în nenumărate rânduri de situația criutică în acre s-ar afla podul respectiv. Oamenii s-au adresat autorităților locale și au reclamat faptul că podul prezintă fisuri adânci iar bucăți întregi din obiectiv riscă să cadă în orice moment. Mai mult, oamenii spun că probleme ar fi inclusiv la pilonii podului.
Comentarii