17 [MAR 16] ACTUALITATE Buzau
Joi, 17 martie 2016

Toată lumea îi amendează pe fumatori

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
0 voturi 1199 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Intrarea în vigoare a legii anti-fumat îi obligă pe proprietarii de localuri să îşi adapteze serviciile noilor reglementări. Soluţia cea mai la îndemînă pentru majoritatea patronilor buzoieni ca să nu îşi piardă clienţii fumători este deschiderea teraselor, chiar dacă vremea este încă foarte rece, oria amenajarea unor spaţii pentru fumat în exterior.


Chiar dacă nimeni nu pare să încerce să oco­lească legea, autorităţile anunţă că vor verifica respectarea interdicţiilor. Instituţia Prefectului a transmis ieri ce măsuri se impun şi cine va avea competenţă pentru aplicarea sncţiunilor atunci cînd se impune.  „Începînd cu ora 0.00 a zilei de 17 martie a.c., intră în vigoare Legea nr. 15 / 2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun. Conform prevederilor legii, fumatul este interzis în “orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un aco­periş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent“.  Nerespectarea preve­derilor legii antifumat de către persoanele fizice se sancţionează cu amendă contravenţională de la 100 lei la 500 lei, iar nerespectarea de către persoanele juridice a prevede­rilor legii se sancţionează cu amendă contravenţională de 5.000 lei la prima abatere, cu amendă contravenţională de 10.000 lei şi cu sancţiunea complementară de suspendare a activităţii până la remedierea situaţiei care a dus la suspendarea activităţii, la a doua abatere. Săvîrşirea unei noi abateri la prevăzută de legea antifumat se sancţionează cu amendă contravenţională de 15.000 lei şi cu sancţiunea complementară de închidere a unităţii. Potrivit ordin nr. 47, emis de către Ministrul Afacerilor Interne, de aplicarea Legii 15/2016 vor răspunde ofițerii și agenții Poliției Române, cei ai Poliției de Frontieră, personalul ISU și ofițerii sau subofițerii Jandarmeriei. De asemenea, vor avea dreptul de a face verificări și de a aplica sancțiuni angajații Ministerului Sănătății sau ai Protecției Consumatorilor.” se arată într-un mesaj postat pe site-ul Prefecturii.


Controale şi înainte de intrarea legii în vigoare


La rîndul lor, reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, susţin că şi înainte de intrarea în vigoare a legii, prin Inspecţia de prevenire a  instituţiei a realizat controale în localuri, şi că nu există în prezent un plan special de verificare. De la Centru, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă, le transmite cetăţenilor să nu facă eventualele sesizări pri­vind încălcarea acestei legi la numărul 112, linia de urgenţă fiind destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea corporală sau bunurile oamenilor.


 “Fumatul reprezintă inclusiv o cauză a incendiilor, fapt pentru care recoma­ndăm fumătorilor să nu arunce la întîmplare resturile de ţigări şi chibrituri nestinse. Conform datelor statistice înregistrate la IGSU, anul trecut la nivel național 11% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea nor­melor de prevenire și stingere a incendiilor în ceea ce privește fumatul. Modul de reglementare a fumatului, ca parte a măsurilor de apărare împotriva incendiilor, era verificat și înainte de apariția acestei legi, aspect care va rămîne în atenția noastră și în timpul controalelor executate în teren”, se arată în comunicat. IGSU atrage atenția asupra res­ponsabilității persoanelor juridice cu privire la obligațiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spațiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice “Fumatul interzis” și folosirea simbolului internațional, respectiv țigareta barată de o linie transversală.Etichete: amendeaza |  fumatori |  lumea |  Toata
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU