12 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 12 februarie 2020

Teste Babeș-Papanicolau, gratuite pentru femeile din Buzău

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
7 voturi 10026 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Cancerul de col uterin reprezintă  principala cauză de mortalitate la femeile cu vârsta cuprinsă între 15 și 45 de ani la nivel mondial, iar România se încadrează în această statistică înfiorătoare. Aproape 11 decese din o sută de mii sunt provocate de această boală în timp ce în fiecare zi sunt depistatele alte cazuri noi. În ciuda cifrelor alarmante, femeile refuză să se testeze chiar și atunci când au posibilitatea să o facă gratuit.  Este vorba despre prevenție și depistarea la timp a bolii care face victime în întreaga lume și care de aproape șase ani se poate face și la Buzău prin Programul Național de Screening pentru cancerul de col uterin. Concret este vorba despre testul Babeș -Papanicolau, o investigație ușoară dar care poate salva vieți. Din păcate, în această perioadă doar 6500 de femei au ales să se testeze gratuit. Dintre acestea, 500 au descoperit că au probleme care le pot pune viața în pericol. 
”Pentru ca un program de screening să aibă o eficiență și să și dovedească eficiența trebuie să aibă undeva la 85-90 la sută dintre femei investigate, din populația activă a județului, or cele circa 6500 ale noastre, nu știu câte mai sunt la Râmnic, nu reprezintă mare lucru. Recoltarea e ușoară, nu e dureroasă, e mai puțin traumatizantă decât o recoltare de sânge, dar beneficiile pentru femei sunt extraordinare,”, spune dr. Doina Popescu. 
Vestea bună este că programul a fost prelungit pentru încă trei ani astfel că atât femeile care déjà s-au testat cât și cele care vor să o facă pentru prima dată în cadrul acestui program vor avea acces la investigația gratuită. Tot ce au de făcut este să meargă la medicul de familie, să ia o trimitere cu care să meargă la ginecologul care îi va face recoltarea. 
Programul a fost gândit mai ales pentru populația defavorizată din zonele rurale unde femeile nu au acces la un specialist în fiecare zi și beneficiază de această investigație chiar și femeile neasigurate. (..)Mai indicată ar fi o bună implicare a medicilor de familie, când am pornit în 2013 jumătate din medici de familie erau înscriși în rețea, pe parcurs s-a ajuns la un procent de 20 la sută din medicii de familie din județ”, a mai declarat dr. Doina Popescu. 
Programul se adresează tuturor femeilor cu vârsta cuprinsă între 25 și 64 de ani și chiar dacă de testarea gratuită ar putea beneficia doar de o singură dată în cinci ani, specialiștii recomandă ca testul Babeș -Papanicolau să fie făcut o dată pe an. Etichete: Babeș |  Buzău |  femeile |  gratuite |  Papanicolau |  pentru |  Teste
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 3   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU