01 [APR 20] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 01 aprilie 2020

Temperaturi negative, în aprilie. Gerul ne lasă fără fructe

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2893 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Prima zi de aprilie a venit cu temperaturi sub limita înghețului. La Buzău termometrele au arătat aproape minus cinci grade la primele ore ale dimineții, adică valori negative aflate cu mult sub normalul perioadei. Din păcate, frigul a pus în pericol florile și mugurii pomilor , iar specialiștii se gândesc deja la pierderi importante la producțiile de fructe. Cei mai afectați vor fi merii, prunii, caișii și cireșii.

Cu alte cuvinte, extrem de frig pentru această perioadă a anului, iar trecerea bruscă de la temperaturi foarte ridicate, cum au fost în urmă cu trei zile, la cele sub limita înghețului ar putea provoca pierderi mari în pomicultură. 

” Temperaturile acestea minime nu sunt obișnuite pentru această perioadă, dar, în ultimul timp, ne confruntăm cu aceste fenomene extreme ale climei, nu putem să facem decât să le luăm ca atare. Din punct de vedere al pagubelor produse la speciile pomicole, toate speciile, care s-au aflat în faza de boboc, de floare, acestea vor suferi pagube. Momentan nu putem spune un procent al pagubelor, care se înregistrează. După ce trece acest val și se aclimatizează un pic, vom putea vedea care este procentul pierderilor. Dar da, pierderi vor fi, dar nu știm cât de grav este și depinde în ce fază a prins pomii fructiferi. La stațiunea de la Istrița, cireșul și prunul ar putea fi afectate, dar, până nu mergem să facem o evaluare, nu putem spune în ce procent. Și trebuie văzut pe soiuri. Depinde unde au fost amplasate, depinde cum au fost curenții de aer, influențează toți acești factori, nu numai temperatura minimă. ”,  Alina Donici, cercetător la Stațiunea de Cercetare Pomicolă Istrița.  

Gerul din această dimineață i-a luat pe nepregătite pe pomicultori care nu au avut timp să ia nicio măsură pentru protecția pomilor. 

”Singura măsură de combatere a înghețului este prin fumigene și irigarea prin aspersie, pe toată perioada înghețului, în livezile superintensive, deoarece apa e cu plus și menține floarea și temperatura, microclimatul, undeva peste 0 grade. ”, a declarat Viorel Arsene, horticultor din Buzău. 

Totuși, specialiștii sunt de părere că o situație exactă a pierderilor cauzate de acest episod de îngheț se va vedea abia când vremea va reveni la normal. 
Etichete: aprilie |  fructe |  Gerul |  negative |  Temperaturi
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU