11 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 11 februarie 2020

Stejari cu ”personalitate”, plantați în Crâng FOTO&VIDEO

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 3337 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Un tânăr a venit cu ideea, primarul i-a dat curs, iar acum a devenit realitate. Rotonda personalităților buzoiene a făcut ca de marți Pădurea Cârg să fie mai bogată cu cinci stejari. Copacii însă au adus parcului nu doar o bogăție naturală ci și una culturală, stejarii fiind plantați de șase personalități, majoritatea cetățeni de onoare ai municipiului. Actorul Dan Puric, artistul Benone Sinulescu și generalul de divizie, comandant al Spitalului Militar Central, Florentina Ioniță Radu, sunt doar câțiva dintre buzoienii remarcabili care au dat personalitate copacilor plantați marți. 

Șase stejari plantați de șase buzoieni renumiți în domeniul lor de activitate vor fi de marți, 11 februarie, o istorie vie a municipiului. Actorul Dan Puric, generalul de divizie, comandant al Spitalului Militar Central, Florentina Ioniță Radu, interpretul Benone Sinulescu, academicianul Marius Andruh, cercetătorul Costel Vânătoru și diplomatul Grigore Scărlătoiu au de acum propriul stejar în Parcul Crâng. 
Totul a pornit de la o idee prezentată primarului de un tânăr din oraș care le-a propus autorităților ”Rotonda personalităților buzoiene”. Proiectul a prins contur, iar marți,  cei șase stejari cu ”persoanlitate” au fost plantați de jur împreujurul Obeliscului , formând un cerc imaginar.  La eveniment a fost prezent și tânărul inițiator al proiectului, care a fost felicitat chiar de Dan Puric.
Mai stângaci decât sunt în domeniul în care s-au remarcat, dar cu multă bunădispoziție și chiar puși pe glume, buzoienii au luat lopata și și-au botezat copacul ce le poartă numele. Startul a fost dat de actorul Dan Puric.
Stafeta a fost predată genrului de divizie, comandant al Spitalului Militar Central , Florentina Ioniță Radu. Prezența în Crîng i-a stârnit amintiri extrem de emoținante: primele iubiri și admiterea la facultate, pe care nu a ezitat să le împărtășească mulțimii adunate în jurul ei: ”Este o onoare pentru mine sa fiu aici, acest loc este templul tinereții mele, este locul în care mă plimbam în adolescență, locul primelor iubiri, pentru mine, ca și pentru dumneavoastră – marea parte dintre cei care sunteți aici – vă mărturisesc că în acest loc așteptam cu nerăbdare să primesc răspunsul la admiterea la facultate și, pentru că la medicină se dădeau mai târziu rezultatele și toți ceilalți colegi ai mei intrasera eram foarte nerăbdători, aici am primit această veste, că am intrat la facultatea de medicină. Este un loc deosebit și faptul că acest stejar care îmi poartă numele este aici vă spun că mă onorează extrem de mult, nu m-am gândit niciodată că efectiv pot să fiu parte din acest loc minunat.”
Și pentru academicianul Marius Andruh evenimentul de astăzi a fost un bun prilej de a rememora zilele frumoase petrecute la Buzău: ” Cred că cea mai îndepărtată amintire pe care o am din parc e că mă îmbrăcasem frumos în clasa a 9 a și-mi pusesem nu știu ce pantaloni, dar șosetele erau roșii. ”
Stejarul ce poartă numele diplomatului Grigore Scărlătoiu, cetățean de onoare al municipiului, a fost însă plantat de elevii școlii numărul 5, acesta fiind resident în SUA, iar deplasarea fiind  impozibilă în aceste zile. 
Rotoda s-a încheiat cu cei doi stejari ce stau deoparte și de alta a aleii principale, plantați de îndrăgitul Benone Sinulescu și de cercetărorul Costel Văntoru. Veseli și familiarizați și cu muncile agricole , cei doi și-au presărat momentele cu glume și bună dispoziție.

”Sper ca acesta să se prindă, să producă ghinde și să aducă bucurie buzoienilor și sigur să facem ca Buzaul sa fie cunoscut, să fie acolo unde ii este locul.”, a spus și Vânătoru. 

Tot de marți,  pădurea Crâng are și șase stejari  seculari ”botezati” de mai mulți elevi din oraș cu numele a șase personalități renumite ale Buzăului, respectiv George Emil Palade – primul român laureat al premiului Nobel, absolvent al Colegiului Național ”B.P.Hasdeu”,   Vasile Voiculescu - unul dintre cei mai mari scriitori români;.   Pamfil Șeicaru – jurnalist celebru;  Dionisie Romano - episcop, academician, întemeietor al primei școli în limba română de la Buzău în 1832; Margareta Sterian - artist plastic, poet; și  Nicu Constantinescu – de 5 ori primar al orașului între 1883-1905, ctitorul Buzăului modern. 
După acest eveniment, primarul Constantin Toma a promis că va amenaja în parcul Crâng și Aleea Personalităților, pe care vor fi însă plantați și botezați tei.


Etichete: Crâng |  personalitate |  plantați |  Stejari
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU