06 [DEC 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 06 decembrie 2018

STAFILOCOCUL AURIU,depistat şi în Maternitatea Buzău

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2900 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Stafilococul auriu, responsabil de îmbolnăvirea a zeci de bebeluși născuți în Matenitatea Giulești din Capitală, a fost izolat în secția de Neonatologie a Maternității Buzău. S-a întâmplat luna trecută, însă situația a ieșit la iveală acum, când în mediul online a ajuns un document intern în care Direcția de Sănătate Publică trasa Spitalului Județean măsuri menite a preveni îmbolnăvirile.

În fața acestei situații, reprezentanții DSP și cei ai spitalului buzoian reacționează și spun că oriunde se petrece un act medical e risc de infecție nozocomială. Pe de altă parte, conducerea Spitalului Județean Buzău anunță că a demarat o anchetă internă și că va sesiza Poliția pentru că un document ca cel făcut public recent poate produce panică în rîndul celor care au trecut prin maternitate în ultima perioadă.  Medicul epidemiolog Carmen Scîntei a ieșit public astăzi și a anunțat că stafilocoul auriu a fost izolat luna trecută în aeromicroflora din secția de neonatologie a Maternității Buzau. Imediat, au fost trasate sarcini clare către personalul medical. De asemenea, s-au luat măsuri de limitare pe cât posibil a vizitelor în unitatea medicală. Medicul a explicat că situația de creștere a încărcăturii microbiene se datoreaza nimărilui mare de nașteri înregistrate în ultima perioadă, iar ca urmare au fost demarate operațiuni de dezinfecție în toate spațiile acestui compartiment. Carmen Scântei a mai declarat că este dificil de fiecare dată să se realizeze aceste operațiuni, întrucât trebuie mutați bebelușii care funcționează în regim de incubator și mutați în alt salon, care și acela trebuie pregătit, după care ei trebuie mutați înapoi.  Planul de măsuri transmis de DSP Spitalului Județean a fost implementat de urgență astfel că managerul unității Claudiu Damian a transmis ieri că în maternitatea Buzău nu sunt riscuri de îmbolnăvire pentru bebeluși și mămici.   Autoritățile medicale admit că în timpul controlului desfășurat luna trecută au depistat o încărcăcătură microbiană în creștere în secția de neonatologie, însă aceasta ar fi fost determinată de numărul mare de nașteri din ultima perioadă. Această încărcătură microbiană a fost însă înlăturată în urma implementării unui program strict trasat personalului medical. pe de altă parte, medicul epidemiolog Carmen Scîntei, spune că situația nu este una neobisnuinta pentru că oriunde se petrece un act medical pot apărea și infecții nozocomiale. Medicul a mai declarat că Maternitatea Spitalului Județean Buzău se încadrează în limite nepericuloase, întrucât rata acceptată a infecției este situată între 2 și 4, iar în materniotatea Buzău rata acesteia este de 0,22.   
Odată izbucnit scandalul generat de publicarea în mediul online a documentului care arată izolarea în maternitatea buzoiană a stafilococului auriu, conducerea Spitalului Județean anunță că a demarat o anchetă pentru că actul este unul intern. Mai mult decât atât, managerul Claudiu Damian va anunța Poliția pentru că publicarea acestui document nu a făcut altceva decât să provoace panică  în rândul populației. Șeful spitalului a mai declarat că nu acoperă pe nimeni și că fiecare trebuie să răspundă în funcție de atribuțiile menționate în fișa postului și că în documentul apărut în spațiul public se vede clar cum s-a dispus implementarea planului de măsuri și în niciun caz evitarea acestuia. Acest caz de la Maternitatea Buzău vine în contextul izbucnirii amplului scandal de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, unde, de la sfârşitul lunii octombrie şi până în present s-au înregistrat aproape 20 de cazuri confirmate de bebeluși infectați cu stafilococ aurii. Bebeluşii ar fi fost infectaţi cu bacteria periculoasă după naştere, în maternitate.Etichete: AURIU |  Buzău |  depistat |  Maternitatea |  STAFILOCOCUL
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU