23 [IAN 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 23 ianuarie 2019

Spitalul Judeţean pierde o finanţare importantă

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 2605 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Este una dintre intervenţiile care fac diferenţa dintre viaţă şi moarte, însă, din păcate, pînă acum, doar zece spitale din România o pot face pe banii statului. Este vorba despre tratamentul intervenţional în cazul pacienţilor cu accident vascular cerebral acut, pentru care din 2015 Ministerul Sănătăţii a început să aloce finanţare printr-un program pilot. 
Ca urmare a rezultatelor uimitoare, începînd cu această lună, finanțarea se va extinde pentru încă 38 unități medicale printre care și Spitalul Județean Focșani. Din păcate, Buzăul pierde și al doilea tren, nefiind pe lista județelor care vor primi sprijin de la ministerul de resort. Însă, vestea bună este că Spitalul Județean Buzău își permite să facă tratamentul din bugetul propriu. Mai exact, este vorba despre un medicament care face diferența între viață și moarte dacă e administrat în primele ore în cazul unui accident vascular cerebral acut.
"Sincer nu știu la acest moment de ce nu am fost prinși în program pentru că la momentul începutului de lună ianuarie ni s-au trimis niște documente la care trebuia să răspundem, iar una dintre condițiile pentru care, cred eu că nu am fost prinși, nu avem gardă pe radiologie asigurată 24/24 și, existînd două zile pe lună în care nu avem garda acoperită și presupun că din cauza asta nu am putut să intrăm în program.", a declarat Managerul Spitalului Județean Buzău, Claudiu Damian. 
Există şi o veste bună 
Vestea bună este că de aproape trei ani, acest tratament poate fi făcut în unitatea de la Buzău, fiind susținut din buget propriu. "Noi tratăm pacienții de aceste afecțiuni cu acest procedeu medical. Chiar dacă nu sîntem în program, le asigurăm din fondurile proprii, nu există problemă cînd este pusă în joc viața unui pacient. Nu mai avem probleme de a asigura atît medicamentele necesare pentru tratamentul pacienților, cît și materialele sanitare și acum nu avem aceste probleme financiare. Prin autofinanțare, putem să asigurăm medicamentele pentru pacienți și tratamentele care sînt necesare la dispoziția medicilor curanți.", a mai spus directorul Claudiu Damian. Totuși, pentru  ca acest tratament să poate fi aplicat cu rezultate foarte bunear trebui ca pacientul să știe foarte bine simptomele și să ajungă la unitatea de primiri urgențe foarte repede.

Ce este "tromboliza"

"În primul rînd, ce înseamnă tromboliza. Practic dizolvi cheagul de sînge care a obturat o arteră principală din creier. Medicamentul îl avem, este deja disponibil pe UPU deocamdată, o să-l achiziționăm și pe spital. Avem inclusiv antidot, inclusiv pentru toate complicațiile medicația necesară. Simptomele trebuie să le recunoască în primul rînd populația: scăderea forței la un anumit membru, tulburări de vorbire, o stare confuzională, amețeli cu debut brusc. Sînt mai multe simptome. Tulburări de vorbire. Tratamentul care salvează vieți este practic din tratamentul standard al accidentului vascular cerebral. Ideal ar fi să fie aplicat pînă în trei ore și jumătate", a explicat Alina Diacenco, șeful secției neurochirurgie a Spitalului Județean Buzău.  
Din nefericire, cei mai mulți oameni nu recunosc simptomele unui atac cerebral. Printre simptomele care apar în cazul unui accident vascular cerebral se numără amorţirea bruscă a feţei, braţelor sau picioarelor, mai ales pe o parte a corpului, dificultăţi în vorbire şi înţelegere, tulburări de vedere, ameţeală, pierderea echilibrului, dificultăţi motorii şi dureri de cap severe.Etichete: finanţare |  importantă |  Judeţean |  pierde |  Spitalul
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU