17 [OCT 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 17 octombrie 2019

”Nu bani, ci dotări și condiții pentru performanță!” Ce cer tinerii medici ca să profeseze la Buzău

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
3 voturi 3213 vizualizari 0 comentarii

Avem nevoie de medici care să lucreze în spitalele județene din regiune, însă  doctorii tineri nu vin dacă nu au condiții decente în care să-și desfășoare activitatea, aparatura cu care să pună în pratică ce au învățat și colegi pentru a forma echipe pluridisciplinare.                                 

În Spitalul Județean Buzău se înregistrează un deficit de 15 medici. Există secții unde ar mai trebui unu, doi specialiști, dar și secții neacoperite. Deficit se înregistrează în secțiile de cardiologie, interne, gastroenterologie. Probleme vor fi și la neonatologie unde doi medici sunt în prag de pensionare, dar nevoie de specialiști mai este și la Boli Infecțioase, Urgențe și Neurologie.         
La ultimul târg de joburi pentru medici, conducerea Spitalului Județean Buzău a reușit să atragă 10 specialiști. Deocamdată, ei și-au arătat disponibilitatea la discuții. Un alt pas a fost făcut de Consiliul Județean care a semnat zilele trecute ordinul privind organizarea concursurilor pentru posturile vacante. ”Sunt 10 medici care și- au oferit disponibilitatea de a lucra în Spitalul Județean Buzău. Chiar zilele trecute am semnat  să organizăm aceste concursuri pentru posturile vacante de medici.  Dacă nu le oferim, în afară de salarizare, și altfel de condiții, medicii nu vor veni. Dacă reușim să angajăm în spital și acești 10 medici, lucrurile intră într-o oarecare normalitate în Spitalul Județean Buzău”, a declarat la Focus Tv, președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu.      
Numai că pentru a-i putea atrage pe medicii tineri, autoritățile trebuie să se preocupe să le ofere nu doar salarizare decenta, ci si infrastructura medicala modernă, aparatură performantă și echipe de specialiști care să poată conlucra la cazurile grave.                      
Invitat sa comenteze prin telefon in legătură cu disponibilitatea medicilor tineri de a lucra in spitale de provincie, medicul ginecolog Nicolae Rusu a dezvăluit,  în cadrul emisiunii Focus News, motivele care au stat la baza deciziei sale de a veni să lucreze în Maternitatea Buzău. Dacă ar fi fost vorba despre un spital vechi, ar fi refuzat din start, a explicat tânărul medic: ”Orice specialitate medicală colaborează cu alte specialități. Când avem un pacient cu anumite boli, e nevoie de un act medical pluridisciplinar. E nevoie să primească toate îngrijirile doar în această instituție, să nu fie trimis în alte spitale din  cauza lipsei specialistului sau a aparaturii medicale. Dacă se va dota blocul operator,dacă si condițiile hoteliere vor fi decente, atunci colegii tineri vor veni. Dacă era o maternitate veche, nu veneam din start”.

În cheia unor astfel de abordări trebuie gândită strategia autorităților de a atrage medici în Spitalul Județean de Urgențe din Buzău. Medicii tineri, de la care se așteaptă inclusiv schimbarea relației cu pacientul, nu pun pe primul loc problema câștigurilor salariale, ci oportunitățile de a crește profesional. De aceea, prioritare sunt existența aparaturii performante în spitale, un colectiv complet și competitiv, un mediu igienic și modern în care să-și desfășoare activitatea.
”Medicii tineri evită să profeseze în spitalele care nu sunt în centrele universitare, iar motivul principal e lipsa aparaturii necesare, lipsa unei infrastructuri, ceea ce îi împiedică să aplice abilitățile practice dobândite Sunt convins că, dacă vor fi dotările necesare, vor veni. E frustrant să înveți tehnici operatorii, dar să vii într-o instituție unde nu ai ocazia să le practici”, a mai spus medicul Nicolae Rusu, recent angajat la Maternitatea Buzău unde a dat startul intervențiilor laparoscopice.Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU