21 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 21 iunie 2019

Situaţie de urgenţă după dărâmarea podului de la Marghiloman

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1655 vizualizari 0 comentarii

Autorităţile au emis primele reacţii după căderea unei părţi a podului de la Marghiloman. Viceprimarul Buzăului, Ionuţ Apostu, spune că s-a instituit o situaţie de urgenţă la nivelul municipiului: 
"Ne confruntăm cu o situație de urgență la nivelul municipiului, unul dintre principalele poduri a suferit un accident major, o parte din pasarelă s-a prăbușit. Într-adevăr primăria a comandat încă de anul trecut o expertiză privind toate podurile de pe raza orașului s-a constatat că sunt anumite probleme, nu structurale, ci probleme care necesită intervenții pentru reabilitarea acestora.

În cazul acestui pod se află în procedura de licitație privind proiectarea alături de podul din bariera Brăilei şi acum vom vedea care vor fi concluziile inginerului specialist. În funcţie de decizia dumnealui vom acţiona în regim de urgență, în primă fază prin societatea Primăriei vom demonta cealaltă bucată care riscă să se prăbușească, va fi închisă circulația. Într-o primă etapă, la 2 şi jumate, avem Comitet Local pentru Situații de Urgență, se vor lua deciziile privind reglementarea circulației în aceasta zonă şi realizarea unei intervenții de urgenţă.

Cred că ar fi necesară atribuirea acestei lucrări, ca să se poată face o intervenție în regim de urgenţă pe situații de urgenţă, să scurtăm procedura de licitație, să atribuim contractul ca să consolidam podul cât mai rapid. 
E o bretea de legătură, puteau apărea accidente majore. Nu se aștepta nimeni la acest lucru. Știam că sunt unele probleme, dar nu știam că sunt atât de grave. Deschiderea ofertelor era programata pe 9 iulie dar natura nu a mai tinut cu noi. Din discutiile purtate nu exista risc de prăbusire si a celeilalte bucăți dar pentru a preveni orice incident o demontăm.  
Aceste poduri au fost construite acum 50-60 de ani, anul trecut am luat măsura de întocmire a unei expertize, în primul rând pentru că erau constatări vizuale,  se vedeau zone cu tencuiala desprinsă. Expertiza a reliefat că sunt anumite probleme.
Nu există nici un pod în orasul Buzău cu risc iminent de prăbușire însă erau nevoie de lucrări de intervenție. E vorba doar de pasarela de susținere a trotuarului care s-a prăbusit. Structura de rezistentă nu e afectată, se pare. Încă de anul trecut am comandat această expertiză. E vorba si de straturile succesive de asfalt puse peste trotuar, gurile de scurgere au fost înfundate, acea balustradă a fost prevazută cu o canalizație pentru cabluri care nu a fost folosită niciodată  însă aceste prefabricate includeau şi această zonă de canalizație care a contribuit la uzarea mult mai rapidă a acelor elemente și a condus la prăbuşirea acestei balustrade."Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU