20h 46' ACTUALITATE Buzau
Joi, 18 mai 2017

Situaţia poliţiştilor locali, dezbătută vehement la Prefectură

Elena Petre alte articole de Elena Petre
1 vot 1347 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
UPDATE [20:46] 18 MAI 2017 › O nouă confruntare între polițiștii locali trimiși în șomaj și primarul Constantin Toma a avut loc joi,18 mai,în fața prefectului județului Buzău. Cu aceleași argumente, de o parte și de alta, reprezentanții celor două tabere au participat  la Comisia de Dialog Social. În fața reprezentantului Guvernului în județ, polițiștii locali au anunțat că merg mai departe cu demersurile inițiate pentru a-și apăra locurile de muncă motiv pentru care au deschis conflictul de muncă și au intentat două noi procese. De partea cealaltă, edilul Buzăului se apară cu un nou raport al Curții de Conturi care practic a confirmat faptul că Primăria trebuie să recupeze cele 11 milioane de euro, reprezentând drepturile salariale care au fost acordate ilegal celor 300 de polițiști locali recent concediați ori care și-au dat demisia. Situația Poliției Locale Buzău urmează să ajungă și pe masa Ministrului Consultărilor Publice și a Dialogului Social.  
Discuțiile purtate în fața prefectului Carmen Ichim, dar și a celorlalți membri ai comisiei, din care fac parte reprezentanți ai ITM, AJOFM și chiar ai Poliției Locale, au debutat pe un ton obișnuit. Primul cuvînt i-a aparținut avocatei polițiștilor, Oana Tănăsică. Liniștea nu a durat însă decât câteva minute pentru că anunțul făcut de apărătorul polițiștilor a încins spiritele. Oana Tănăsică a invocat, în continuare, ilegalitatea concedierii celor 300 de polițiști locali dar și lipsa unor măsuri de protecție socială, astfel că oamenii legii își cer acum dreptatea și la Inspectoratul Teritorial de Muncă, unde au depus deja documentele prin care au declarat deschis un conflict de muncă.
Discuțiile aprinse au continuat și atunci când tot avocatul a cerut ca polițiștii concediați să fie angajați pe posturile vacante din Primăria Buzău, scoase în această perioadă la concurs.
Timp de aproape două ore a fost un schimb de replici pe alocuri dure, fiind readus în discuție inclusiv raportul Curtii de Conturi, care a stat la baza declanșării conflictului dintre conducerea primăriei și polițiștii locali. Mai mult, primarul Buzăului a anunțat, în premieră, că un supracontrol al Curții de Conturi București a confirmat corectitudinea primului raport. Cu alte cuvinte, auditorii financiari din capitală au stabilit că Primăria trebuie să recupeze peste 11 milioane de euro, reprezentând plata salariilor care le-au fost acordate în ultimii 3 ani celor 300 de polițiști locali.
Tot ceea ce s-a discutat  în ședința de la Prefectură va fi trecut într-un raport, care va fi înaintat ministrului Consultărilor Publice și Dialogului Social.  
Conflictul dintre cele două tabere este departe de a se încheia, mai ales că astăzi polițiștii locali au intentat două noi procese împotriva Primăriei. Ei au cerut în instanță suspendarea și anularea celor două organigrame votate recent în Consiliul Local Municipal. Este vorba despre organigrama Primăriei Buzău și cea a Poliției Locale Buzău, în baza cărora Primarul Constantin Toma a trimis preavize unui număr de  256 de  polițiști locali.Situaţia poliţiştilor locali din Buzău, aflaţi la un pas de a-şi pierde locurile de muncă după ce un raport al Curţii de Conturi a arătat că aceştia ar fi fost angajaţi illegal, este dezbătută la Prefectura Buzău, în cadrul Comisiei de Dialog Social.
La şedinţă  participă pe de-o parte reprezentanţii poliţiştilor locali disponibilizaţi, pe de altă parte, primarul Constantin Toma. Primii care au luat cuvîntul au fost reprezentanţii poliţiştilor locali, cei care au prezentat situaţia în care se află agenţii şi au cerut sprijin din partea şefilor din Prefectura Buzău pentru a stabili de partea cui este adevărul. În plus, avocata poliţiştilor a cerut ca drepturile acestora să fie respectate şi să nu se aplice măsuri abusive care să-i afecteze. De partea cealaltă, primarul Buzăului a prezentat punctul de vedere al municipalităţii şi a spus, din nou, că primăria este obligată să respecte legea potrivit căreia Buzăul trebuie să aibă un poliţist local la 1000 de locuitori. Edilul şef a adăugat că în plus, Curtea de Conturi a cerut recent Primăriei Buzău să recupereze banii cheltuiţi în ultimii 3 ani cu plata salariilor celor peste 300 de poliţilşti locali care ar fi fost angajaţi ilegal
Reamintim săptămîna trecută, Consiliul Local Municipal a aprobat o nouă organigramă pentru Poliţia Locală Buzău, care cuprinde doar 138 de posturi. Primăria Buzău a emis încă de la începutul săptămînii curente 256 de preavize polițiştilor ale căror posturi nu sunt cuprinse în noua organigramă. Deși inițial decizia de disponibilizare viza 300 de oameni ai legii, in final au au fost semnate mai puține preavize deoarece o parte dintre polițiștii locali au vrut să scape de stresul pe care l-au avut de suportat în ultima perioadă și au renunțat la locurile de muncă. Reprezentanţii poliţiştilor sunt însă hotărîţi să nu lase lucrurile aşa şi ameninţă cu noi procese şi plîngeri penale, acuzînd o serie de ilegalităţi comise de autorităţi.  Etichete: dezbătută |  locali |  poliţiştilor |  Prefectură |  Situaţia
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU