21 [SEP 16] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 21 septembrie 2016

Sindicaliştii din Sănătate, tot mai aproape de grevă

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 935 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Urmează o perioadă fierbinte în sistemul sanitar, iar sindicaliștii au intrat deja în linie dreaptă cu pregătirile pentru ample acțiuni de protest, care pot ajunge pînă la greva generală. Nemulțumirile sînt cauzate de ignorarea solicitărilor cu privire la drepturile salariale ale mai multor categorii profesionale precum personalul TESA, asistenți sociali, creșă, angajaţi DSP.                     

Sindicaliştii Sanitas au început de ieri să strîngă semnături pentru deschiderea conflictului de muncă. Protestele vor începe, în funcție de cum va decurge acțiunea de strîngere de semnături, pe 12 octombrie, cu o grevă japoneză. La Buzău, Sanitas se așteaptă să adune peste 900 de semnături, dar nu-i exclus ca și personalul sanitar din afara sindicatului să se alăture acțiunilor de protest. Sindicaliştii din Sănătatea buzoiană pun la punct, în această perioadă, detaliile în vederea organizării acţiunilor menite să atragă atenţia guvernanţilor asupra problemlor din sistemul sanitar de stat.  Membrii Sanitas Buzău au decis să înceapă strîngerea semnăturilor pro-grevă. La Buzău se aşteaptă ca numărul semnăturilor să-l depăşească pe cel al membrilor, Sanitas bazîndu-se şi pe susţinerea altor persoane din afara sindicatului. „Pornind de la o ordonanţă care nu este corectă, care creează discrepanţe între lucrătorii din Sănătate, considerăm că nici următoarea legislaţie nu se poate aplica pe ceva care nu este corect”, a declarat Luminiţa Turcu, liderul Sanitas Buzău.   
De la pichetări, la grevă

Seria pichetărilor va fi deschisă pe 27 septembrie, iar dacă pînă atunci nu vor avea răspunsuri concrete şi soluţii la problemele pe care le ridică, membrii Sanitas vor recurge la grevă: mai întîi japoneză, apoi grevă de avertisment timp de două ore, pentru ca pe 31 octombrie să se declanșeze greva generală.    “Începînd de astăzi s-a demarat procedura de strîngere de semnături pentru dechiderea conflictului de muncă. Pe data de 27 este pichetarea Ministerului Muncii, pe data de 4 octombrie este pichetarea Ministerului Sănătăţii, pe 11 octombrie este pichetarea Parlamentului, la care ne-am înscris şi noi, Buzăul cu 50 de participanţi, pe 12 octombrie este ziua de grevă japoneză, pe 19 pentru greva de avertisment şi pe 31 octombrie, greva generală”, a precizat Luminiţa Turcu. Sindicaliştii din Sănătate sînt dispuși să renunțe la proteste dacă cererile le vor fi rezolvate. Sanitas solicită printre altele, rezolvarea deficitelor majore dintre spitalele clinice şi cele neclinice şi a problemelor din rîndul asistenţilor medicali, între cei cu studii superioare şi absolvenţii de şcoală postliceală, precum şi creşterea venturilor pentru angajaţii din asistenţa socială.Etichete: aproape |  grevă |  Sindicaliştii |  Sănătate
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU