15 [IUL 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 15 iulie 2019

Sfidător! Șeful șoferilor de autobuz din Râmnic și-a tras palton de fițe din banii societății

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
2 voturi 1866 vizualizari 0 comentarii

Directorul societății de transport în comun din Râmnicu Sărat a transformat bugetul instituției în sursa de finanțare pentru propria vestimentație de firmă. Aspectul a fost descoperit de un raport al Camerei de Conturi Buzău care, în urma verificărilor anuale, a scos la iveală că Sandu Ciubotă a dispus cumpărarea de parfumuri de firmă și haine de fițe din casieria instituției pe care o conduce.

Ultimul raport al Camerei de Conturi arată că din bugetul TUC SA, societate care are drept unic acțioonar Consiliul Local Municipal Rm. Sărat, s-au cumpărat în ultimii doi ani de peste 800 de lei, trenchiuri, un hanorac de 890 de lei, cizme de damă, dar și un parfum de aproape 300 de lei. Din aceiași bani ai instituției, au fost cumpărați ochelari de soare polarizați si  pantofi sport de firmă. Accesoriile de lux au costat peste 10 mii de lei, din bugetul instituției publice și figurau ca echipament de lucru și protecție pentru angajați.
Contactat de reporterii Focus Fm, directorul TUC Rm. Sărat a recunoscut achiziția accesoriilor de lux și a avut explicații pentru fiecare obiect cumpărat cu bani grei din bugetul instituției pe care o conduce. De pildă, parfumul de firmă ar fi fost cumpărat pentru a fi dăruit unui angajat vechi care a ieșit la pensie.
„Parfumul este un cadou făcut, l-am și declarat Curții de Conturi, eronat s-a băgat la grămadă în echipament de lucru, parfumul a fost un cadou făcut de către societate unui salariat care a ieșit în februarie la pensie după 37 de ani de muncă. Curtea de Conturi a stabilit că nu trebuia achiziționat, l-am plătit eu, personal, directorul societății și l-am considerat ca și cadou din partea mea. Asta a fost și explicația dată Curții de Conturi. Este negru pe alb scrisă, deci repet, un salariat al societății, după 37 de ani de muncă, a ieșit la pensie, i-am făcut cadou un papion de 30 de lei și un parfum. Curtea de Conturi a stabilit că nu era oportună achiziția și l-am plătit eu, directorul societății.”, a declarat directorul TUC SA, Sandu Ciubotă pentru reporterii Focus FM Regional.

În ceea ce privește celelalte achiziții, explicația oferită de directorul TUC este de-a dreptul halucinantă. Sandu Ciubotă spune că paltoanele, hanoracele și cizmele de mii de lei a fost cumpărate pe post de echipament de lucru, pentru ca angajații să-și protejeze hainele cu care vin de acasă.
„Echipamentul de lucru este echipamentul pe care îl deține fiecare salariat ca să-și protejeze îmbrăcămintea de acasă, așa este definită de lege. Folosește omul ca echipament de lucru o haină peste puloverul de acasă, nu este absolut nelegal. Cizmele de damă le-a primit casierul colector care are datoria în fiecare zi, la 8 autobuze, să încaseze în traseu, deci dacă vă uitați la sume, 200 de lei. Dacă îmi spuneți dumneavoastră că o gheată de bărbat sau de femeie la 200 de lei e lux, nu e nicio problemă.”, a adăugat Sandu Ciubotă.

Însă inspectorii Camerei de Conturi au considerat  că asemenea articole de lux, în valoare de peste 10.000 de lei, nu sunt chiar salopete de lucru și că risipa este ilegală. În consecință, conducerea TUC s-a văzut nevoită să suporte contravaloarea  bunurilor de lux, peste 10.640 de lei.
„Deci echipamentul de lucru are un caracter dat nu de legislația privind protecția de securitate și sănătate în muncă, ci ține de înțelegerea bilaterală dintre angajat și angajator, stabilit prin contractul de muncă. În măsura în care în contractul colectiv de muncă și contractele individuale de muncă se trec aceste materiale, este oportună și legală achiziția lor. Neconformitatea la noi a fost că nu au fost prevăzute în contractul colectiv de muncă. Asta a fost toată neconformitatea. Achiziția s-a făcut, au fost achitate, au fost recepționate, au fost date, distribuite de salariați pe semnături și pe bonuri de consum, sunt în folosința oamenilor. Curtea de Conturi a stabilit că este inoportună achiziția, s-a achitat în întregime. Nu poate fi vorba, așa cum s-a spus, vehiculat, de prejudiciu. Nu este prejudiciată, suma în întregimea ei, inclusiv penalitățile de întârziere pe care Curtea de Conturi le-a stabilit, s-au achitat, deci societatea nu este prejudiciată cu niciun bănuț.”, a mai explicat directorul TUC SA, Sandu Ciubotă, în condițiile în care achizițiile au fost făcute de la cele mai scumpe și renumite firme din lume, ale căror branduri, din motive lesne de înțeles, nu le putem reproduce aici.

După descoperirea făcută de Camera de Conturi privind achiziția ilegală de către TUC SA a unor articole de firmă pe post de salopete de protectie, cei care au beneficiat de obiectele de lux au fost nevoiți să achite contravaloarea lor. Paguba a fost achitată integral, fără ca cineva să fie tras la răspundere. Pe de altă parte, rămâne în discuție aspectul moral al achizițiilor făcute de conducera societății de transport în comun, gestul fiind de a dreptul sfidător.Etichete: autobuz |  banii |  Șeful |  șoferilor |  palton |  Râmnic |  Sfidător |  societății
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU