01 [FEB 16] ACTUALITATE Buzau
Luni, 01 februarie 2016

Sentinţă în dosarul şpăgii la Bacalaureat

Simona Potîrniche alte articole de Simona Potîrniche
0 voturi 1576 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Magistraţii Tribunalului Buzău s-au pronunţat în dosarul în care a fost judecat Viorel Miriţescu, fostul director al Liceului Tehnologic Verneşti. El a fost condamant la doi ani de închisoare cu suspendare şi va trebui să presteze muncă în folosul comunității timp de 120 de zile. Miriţescu a fost acuzat că a luat mită de la un fost licean pentru a-l ajuta să obţină diploma de Bacalaureat. 

În acelaşi dosar, au mai fost condamnaţi Marian și Adrian Stoicescu, tată și fiu, acuzaţi că au promis aceluiaşi candidat că pot interveni pe lîngă anumite persoane astfel încît liceanul să promoveze examenul de maturitate. Cei doi au fost condamnaţi la un an și patru luni de închisoare, tot cu suspendare. Cea mai grea pedepasă a primit-o Marioara Milea, secretara şefă a liceului Costin Neniţescu din Buzău. Ea a fost condamnată la doi ani şi 4 luni de închisoare cu executare, pentru traffic de influenţă. Soluţia pronunţată vineri de Tribunalul Buzău nu este defintivă, ci poate fi atacată în termen de 10 zile.ne reaminteşte de la ce a pornit întreg scandalul. 

Viorel Miriţescu, fostul director al Liceului din Verneşti, ajuns în atenţia procurorilor în noiembrie 2014, după ce a cerut mită unui elev pentru a-l ajuta să promoveze bacalaureatul.  Pentru a se asigura că va obţine diploma de bacalaureat, George Valentin Ghencea, un absolvent al Grupului Şcolar "Costin Neniţescu" din municipiul Buzău, a apelat la doi intermediari, cărora le-a cerut să-i facă legătura cu persoane din învăţămînt, care să-i poată aranja examenul. Astfel, tînărul a ajuns la directorul din Verneşti şi la secretara Grupului Şcolar Neniţescu. Valentin a reuşit în cele din urmă să promoveze Bacalaureatul, numai că, după ce s-a văzut cu diploma în mînă, şi-ar fi cerut banii daţi şpagă înapoi. Cum a fost refuzat, a ales să îl denunţe pe director. A urmat o nouă întîlnire între cei doi, care s-a soldat cu un scandal monstru. Tînărul, lovit de director, a cerut ajutorul poliţiei pentru a scăpa din mîinile acestuia. În cele din urmă, fostul director al liceului din Verneşti a fost arestat preventiv. A fost lăsat să plece acasă, după ce magistraţii au decis înlocuirea arestului preventiv cu controlul judiciar. De acuzaţia de lovire, Miriţescu a scăpat, după ce în timpul procesului, cei doi s-au împăcat.

„În baza art.396 al.6 C.pr.pen. cu referire la art.16 al.1 lit.g C.pr.pen., încetează procesul penal împotriva inculpatului Miriţescu Viorel pentru săvârşirea infracţiunii de lovire sau alte violenţe, prevăzută de art.193 al.2 C.pen., întrucât persoana vătămată Ghencea George Valentin şi inculpatul s-au împăcat (…)”, se arată în sentinţă. 

Atît fostul director din Verneşti, cît şi secretara liceului Neniţescu, plus ceilalţi doi intermediari, au fost cercetaţi de procurorii de la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Buzău. Iar la sfîrşitul săptămînii trecute, magistraţii Tribunalului au dat o primă soluţie în acest dosar. Etichete: Bacalaureat |  dosarul |  Sentinţă |  şpăgii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU