13 [MAI 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 13 mai 2019

Sensibil! Ce se va întîmpla cu castanii-simbol de pe Bălcescu

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 3099 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Castanii de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu din municipiul Buzău vor intra, în curînd, într-un amplu proces de toaletare. Asta după ce societatea care îi are în îngrijire a constatat că arborii de pe bulevard sînt bolnavi şi prezintă un real pericol pentru trecători. Situaţia este atît de gravă, încît specialiştii care au arborii în îngrijire vorbesc chiar de tăierea unora dintre castani.

"Ne confruntăm cu o serie de arbori la care suntem obligați să intervenim dacă nu, prin doborâre, cel puțin prin toaletare în coronament. Am reușit ca într-un timp relativ scurt să parcurg, de la Crâng până la intersecția cu Ostrovului, iar pe partea cealaltă, până aproape de intersecția cu Bâsca Mică, am luat în calcul, majoritatea, dacă nu toți arborii care sunt bătrâni, ceea ce înseamnă la o estimare, aproximativ, peste 120 de arbori", a declarat pentru Focus FM, Nicu Tănase, inginer la  Urbis Serv Buzău. La aceleași concluzii au ajuns și specialiștii de la Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov, care au întocmit un studiu pe baza unor fotografii cu arborii de pe Bulevardul Bălcescu și date trimise pe mail de angajații Urbis Serv Buzău. Sute de castani sunt grav afectați, arată studiul cercetătorilor. Mai mult, cercetătorii au ajuns la concluzia că nu doar arborii de pe Bălcescu, ci și teii de pe aleea principală din Parcul Crâng sunt un pericol public și trebuie toaletați la sânge, iar unii chiar doborâți.

"La castani este o alegere nefericită, repet, pentru că ei suferă la această radiație calorică. Uitați-vă ce distanță este de la fiecare castan în parte, din aliniament până la drum. Teii din Crâng sunt și mai bătrâni. Ei sunt într-un stadiu avansat de bătrânețe, în care a intrat putregaiul, scorburile și așa mai departe", a mai spus inginerul Nicu Tănase. La sfîrşitul săptămînii trecute, un specialist din Brașov a ajuns la Buzău și a analizat situația arborilor chiar pe teren.

"Modalitatea de management a acestei situații se face în funcție de gravitatea fiecărui caz în parte, adică dacă sunt uscați total și restul intră la primă urgență de exploatare, dacă sunt extrem de periculoși și intră și ei într-o primă urgență de exploatare, dacă nu, atunci sunt cu probleme, dar nu iminente, atunci normal intră într-o a doua urgență, ceea ce ar însemna că, în viitor, cândva, în anii următori probabil vor fi înlocuiți cu exemplare mai tinere, dar până atunci se recomandă tăieri, deformare a coroanei, de reducere a greutății coroanei, de stabilizare, de igienizare și așa mai departe. Fiecare caz fiind privit separat, în funcție de criteriile specialiștilor și nu numai ale specialiștilor, și cele ale gospodăririi acestei vegetații, conform hotărârilor locale", a explicat Dan Chira, cercetător de Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice Brașov.

Se va trece la tăieri doar acolo unde acestea se impun, însă imediat castanii doborâți vor fi înlocuiți cu alții, dă asigurări primarul Constantin Toma: "Vom lua decizia care se impune, adică să tăiem acei copaci sau să-i toaletăm în situația în care mai au și părți verzi. Dar nu putem să punem în pericol integritatea cetățenilor care se plimbă pe aleile din Crâng sau se plimbă pe Nicolae Bălcescu. Se vor înlocui cu siguranță, bineînțeles că tot cu, castani, doar nu vom pune tei acolo. Dacă este o alee cu tei, cum este pe Independenței, că avem tei și pe stânga și pe dreapta, vor fi doar tei. Dacă un tei este uscat, se va înlocui tot cu tei, este absolut normal să fie așa. La fel și aici pentru că această stradă Nicolae Bălcescu este, probabil, cea mai frumoasă stradă din Buzău, cu multă verdeață. Uitați, acum am început și asfaltarea pe zonă. Sper să trasăm, cum dă soarele, și pista de biciclete."

Castanii de pe bulevardul Nicolae Bălcescu au peste 70 de ani și reprezintă un simbol al Buzăului.Etichete: întîmpla |  Bălcescu |  castanii |  Sensibil |  simbol
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU