28 [AUG 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 28 august 2019

Ce efecte nefaste poate avea lipsa apei calde asupra sănătății buzoienilor

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2858 vizualizari 0 comentarii


În plină caniculă, autoritățile medicale trag un semnal de alarmă cu privire la riscurile de îmbolnăvire a populației care nu beneficiază de apă caldă. Circa 6400 de familii din Buzău nu beneficiază de acest serviciu de o săptămână iar data la care va fi reluată furnizarea apei calde este încă incertă.
Sunt zile bune de când la Buzău temperaturile sar de pragul de 30 de grade Celsius. Și tot de atunci, circa 6400 de familii nu beneficiază de apă caldă. Dacă la debutul crizei, autoritățile de sănătate publică spuneau că nu sunt riscuri pentru populație, pentru că oamenii își vor încălzi apa pentru a face dușuri, fiind vorba doar de o stare de stres, acum, când nu se întrevede nici o speranță ca serviciul să fie reluat zilele acestea, medicii din DSP spun că lucrurile se schimbă.
”Dacă e vorba de un interval scurt de timp fără apă caldă nu sunt probleme pentru că oamenii își pot încălzi apa, alții au centrale proprii de apartament. În momentul în care se întrerupe pentru o perioadă mai mare nu mai vorbim doar de disconfortul pe care îl avem, apa caldă fiind una dintre necesitățile noastre de civilizație și confort în aceste vremuri, sigur că e un disconfort major dar mai este si stresul pe care-l creează acest transport al apei calde dintr-un colț în altul al apartamentului ca să rezolvăm diverse probleme”, spune medicul Elena Dorobanțu din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău.  
Dar dincolo de stres, lipsa apei calde rămâne o problemă ce poate avea urmări asupra sănătății populației, mai ales în aceste zile caniculare. Dacă adulții mai pot recurge din când în când la dușuri reci, în cazul copiilor lucrurile stau altfel. Micuții trebuie spălați nu o data pe zi, ci de fiecare data când se murdăresc, în caz contrar pot apărea probleme pe piele, atrag atenția medicii din Direcția de Sănătate Publică Buzău.
”Dacă chiar nu am încălzi apa, acum cât este foarte cald ne putem spăla cu apă rece, dar avem și copii. Pentru copiii sub 3 ani care trebuie să fie spălați nu numai zilnic, ci de fiecare dată când se murdăresc, e cel puțin riscul de apariție a unor afecțiuni pe piele. Odată ce nu-I faci baie copilului de câte ori are nevoie e favorizată apariția de infecții la nivelul tegumentelor. Și adulții tot la nivelul pielii au disconfort și pot apărea la iritații ale pielii la încheieturile articulațiilor unde se adună mai multă transpirație sau sebum, fiind predispus tegumentul la suprainfecții bacteriene”, a mai spus dr. Dorobanțu.
Furnizarea apei calde s-a oprit, miercurea trecută, în tot orașul după o dispută între conducerea Regiei Autonome Municipală și cea a companiei care producea agent termic. 6400 de apartamente au rămas nealimentate cu acest serviciu. Primăria Buzău și regia de termoficare încearcă să pună în funcțiune un sistem care ar urma să livreze apă caldă și, la iarnă, căldură, către apartamente încă branșate la sistemul centralizat . Nu se știe însă în mod cert ziua când va fi reluată furnizarea. În cel mai optimist scenariu, apa se va încălzi din nou la robinete spre sfârșitul săptămânii.Etichete: alarmă |  calde |  genera |  lipsa |  medicale |  poate |  probleme |  Semnal |  termen
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU