10h 18' ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 mai 2017

UPDATE Şedinţă cu scîntei în Palatul Comunal.

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
2 voturi 3335 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [10:18] 27 MAI 2017 › Compania de Apă a fost vineri, din nou; subiectul unor discuții aprinse între aleșii din Consiliul Local Buzău și primarul Constantin Toma. Discuțiile în contradictoriu  au pornit de la un proiect aflat pe ordinea de zi care viza acordarea  unui mandat special Georgetei Cristea pentru a reprezenta Primăria Buzău la următoarea Adunare Generală  a Acționarilor  Companiei de Apă. Un proiect care s-a regăsit pe ordinea de zi și în alte ședințe și care de fiecare dată a primit votul aleșilor municipali. Doar că de data aceasta o parte dintre aleși nu au mai fost de acord cu desemnarea unui reprezentant la ședința AGA, motivînd că ar putea fi trași la răspundere în instanță pentru votul dat în plen. După o dispută care a durat minute în șir, proiectul a fost în cele din urmă adoptat.
. Mărul discordiei a fost cel de-al cincilea proiect aflat pe ordinea de zi, care viza acordarea unui mandat special pentru ca Georgeta Cristea să reprezinte Primăria Buzău la următoarea Adunare Generală a Acționarilor la Compania de Apă. De altfel, un proiect pentru care aleșii locali și-au dat acordul înaintea fiecărei ședinței AGA. Astăzi însă, după ce a aflat că este chemat în instanță să răspundă pentru votul dat în cazul organigramei care a dus la disponibilizarea a peste 250 de polițiști locali, unul dintre consilierii locali a dat startul unui șir lung de discuții aprinse privind legalitatea acestui proiect supus la vot. Nu inainte insa, ca fostul presedinte al Tribunalului,acum avocatul Constantin Florescu sa devina un vehement critic al proiectului si un sustinator a sefului Companiei de Apa,Ionel Tescaru: „Nu este vorba despre un mandat special expres prevăzut de lege, este o invenție avocățească și a dumneavoastră ca să atrageți răspunderea consilierilor. Ce e ăsta mandat special? Am citit și eu, dar n-am găsit pe nicăieri așa ceva. Domnilor consilieri, dacă dă faliment Compania de Apă ? Dacă se va ajunge la pierderea contractelor de zeci de milioane de euro fonduri europene, cum amenință cei de la companie? Noi suntem răspunzători, nici primarul Toma, nici doamna Cristea, care ne va reprezenta în AGA. Eu n-o să votez așa ceva a schimba conducerea Companiei de Apă.Florescu a criticat si atitudinea executivului di Palatul Comunal  fata de problema politistilor locali:„Ați făcut o obsesie și credeți că dacă îl schimbăm pe domnul Tescaru merge treaba bine. Cum ați făcut și cu Poliția locală, i-ați dat pe acești polițiști afară în baza unei decizii împreună cu o restructurare ca să prezentați anumite situații și ați văzut ce s-a întâmplat” a zis Florescu.Toma a venit cu o replica prompta si a spus:„Domnule Florescu, bag de seamă că ați devenit și dumneavoastră avocatul domunului Tescaru (…) Spuneți aici, de față cu toată lumea domnule Florescu dacă aveți a-mi reproșa ceva”A urmat pasul doi, votarea proiectului în sine. Între timp aleșii locali s-au răzgândit iar 14 dintre consilierii prezenți au votat pentru aprobarea mandatului special astfel că în ședințele AGA programate pentru luna iunie, Georgeta Cristea va putea reprezenta acționarul majoritar al Companiei de apă, respectiv Primăria Buzău care deține peste 75% dinrte acțiunile societății.
Reacția pe care a avut-o Constantin Flroescu din timpul ședinței l-a surpris pe primarul Constantin Toma, mai ales că amîndoi fac parte din PSD. De aceea, Toma a anunțat că situația va fi comunicată mai departe liderului partidului care va constata,probabil, ca Toma a pierdut sprijinul mai multor consiliei pesedisti si a trecut proiectul,in mod ineresnt ,cu ajutorul alesilor liberali În plus, edilul-șef a anuntat că războiul cu Compania de Apă nu se oprește aici, chiar dacă joi managerul Ionel Tescaru a transmis municipalității o scrisoare de conciliere. Toma nu crede în buna credință a managerului operatorului regional de apă și i-a răspuns în scris la scrisoarea primită. În scrisoarea transmisă de primarul Buzăului, acesta îl anunță pe Ionel Tescaru că luna viitoare va propune aleșilor locali scăderea la jumătate a prețului apei meteorice.


 


O nouă şedinţă astăzi la Consiliul Local Municipal Buzău. Aleşii municipali s-au reunit în şedinţa ordinară a lunii mai, pe ordinea de zi fiind incluse aproape 40 de proiecte de hotărâre.

Printre altele, consilierii vor avea pe masă proiectul creşterii preţului gigacaloriei plătit de populaţie de la 185 de lei la 230 de lei dar şi un proiect prin care Poliţia Locală Buzău primeşte un nou spaţiu unde să-şi desfăşoare activitatea. Un alt proiect important prevede reorganizarea Direcţiei de Asistenţă Socială a municipiului Buzău. Autorităţile locale au decis  ca în structura instituţiei respective să fie trecute mai multe centre. Este vorba despre Complexul pentru Servicii Persoane Vârstnice Alexandru Marghiloman, Centrul de urgenţă de zi şi de noapte pentru persoanele adulte fără adăpost, Cantina de ajutor social şi de Centrul pentru Recuperare, reabilitare şi Educaţie Specială. Centrele îşi vor pierde statutul de personalitate juridică iar posturile de directori ai celor 4 centre vor fi transformate în posturi de şefi de centre.

În expunerea de motive, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, arată că decizia a fost luată la finalul unei analize a modului de organizare şi funcţionare a activităţii Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Buzău. O analiză în urma căreia autorităţile au stabilit că se impun măsuri administrative pentru creşterea eficienţei şi operativităţii atât la nivel decizional cât şi funcţional.

Un alt proiect ce va fi supus dezbaterii şi votului consilierilor locali se referă la acordarea unui mandat special angajatei Primăriei, Georgeta Cristea, mandat cu care funcţionara să se prezinte la şedinţa Adunării Generale a Acţionarilor Companiei de Apă de luna viitoare, şedinţă în care municipalitatea va încerca din nou să schimbe consiliul de administraţie al operatorului de apă şi actul constitutiv al societăţii. Proiectul a stârnit deja reacţia directorului Companiei de Apă, Ionel Tescaru, care ieri a transmis o scrisoare deschisă primarului municipiului, Constantin Toma, şi consilierilor municipali. O scrisoare în care directorul operatorului de apă atrage atenţia asupra neregulilor pe care le-ar săvârşi şefii din Palatul Comunal în încercarea de a schimba conducerea societăţii dar şi consiliul de administraţie. Tescaru susţine că proiectul ce urmează să fie prezentat astăzi spre aprobare consilierilor locali ar conţine anumite prevederi întâlnite şi în alte proiecte, care deja au fost anulate de instanţa de judecată. 

Etichete: consiliu |  tescaru |  toma |  Buzau |  scintei |  Sedinta
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU