19h 09' ACTUALITATE Buzau
Joi, 16 februarie 2017

TEMPORIZARE! Marea şedinţă a pesediştilor s-a terminat în coadă de peşte (UPDATE, DECLARAŢII)

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
8 voturi 2252 vizualizari 5 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro
UPDATE [19:09] 16 FEB 2017 ›
Atmosferă tensionată astăzi la Comitetul Executiv al Partidului Social Democrat Buzău unde cel mai controversat subiect de discuție a fost situația Companiei de Apă din municipiul Buzău subiect care a provocat un val de neînțelegeri și acuze între primarul municipiul Buzău, Constantin Toma și președintele Consiliului Județean, Petre Emanoil Neagu.
 
Social-democrații și-au dat întîlnire la 13.30 la Sala Mare a Consiliului Județean, iar ultimii care au sosit au fost chiar președintele PSD Buzău, Marcel Ciolacu, urmat la cîteva minute de Petre Emanoil Neagu, președintele Consiliului Județean, și cu 10 minute întîrziere de ora programată pentru începerea ședinței și-a făcut apariția în sală și primarul Constantin Toma. 

Întîlnirea a durat aproape două ore, timp în care au fost atinse mai multe probleme, unele dintre ele deja anunțate. Pentru început, cei peste 160 de membri prezenți în sală au votat, în unanimitate, două rezoluții privind susționerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD și susținerea guvernului Grindeanu. 

Ca o surpriză pentru social democrați dar oarecum provocat de discuțiile și acuzele care au avut loc în ultima perioadă între cei doi social democrați aflați la cîrma municipiului și a județului, Marcel Ciolacu a cerut un vot de încredere celor prezenți. Asta după ce președintele PSD a explicat care trebuie să fie poziția adoptată de fiecare dintre cei doi, respectiv primarul Constantin Toma și președintele Consiliului Județean Petre Emanoil Neagu. Dacă primarul ar trebuit să fie mai rezervat în declarațiile publice în ceea ce privește problemele cu alți colegi de partid, președintele CJ a fost nevoitsă se implice mai mult în problemele legate de Compania de Apă. 

Ciolacu a cerut un vot de încredere partidului: "Eu am explicat partidului ce am de gînd să fac şi care este linia pe care vreau să o urmez. Am nişte promisiuni făcute faţă de cetăţenii buzoieni, ai municipiului şi ai judeţului. Ne strîngem rîndurile şi ne vedem de programul de guvernare, atît naţional cît şi judeţean, şi am vrut să ştiu foarte clar ce voi face şi cum voi acţiona, în continuare, dacă mai am susţinerea partidului sau nu. Colegii mei mi-au acordat acest vot şi ştiţi acea vorbă: <<ce nu te omoară te întăreşte>>", a declarat deputatul Marcel Ciolacu.

Mesajul șefului de partid se pare că a fost înțeles de cei doi, și chiar dacă tensiunea se citea pe chipuri dar și din atitudinea adoptată pe timpul conferinței de presă susținută imediat după Comitetul Executiv, atît primarul Constantin Toma cît și președintele Neagu au fost de această dată mai rezervați în declarații. 

După cîteva secunde în care cei doi s-au invitat reciproc să ia cuvîntul, primul care a făcut declarația de presă a fost președintele CJ care a afirmat că nu are nici un interes ca lucrurile să nu funcționeze la Compania de apă și nu are nici un conflict cu nimeni.

În acest context, preşedintele C.J., Emanoil Neagu, a spus: "Ce pot spune este că nu am nici un conflict cu nimeni. Cred că interesul meu, şi sînt convins că şi al primarului Toma, este ca noi, cei care sîntem reprezentanţii P.S.D. atît în Primăria municipiului cît şi la Consiliul Judeţean, şi sîntem trimişi acolo ca să aplicăm programul pe care l-am promis alegătorilor la alegerile locale şi la cele generale, şi sîntem doar în slujba cetăţenilor. Alte lucruri nu vreau să le comentez, sper că lucrurile merg pe un făgaş normal şi sînt într-o oarecare normalitate pentru că vor avea de pierdut cetăţenii."

În schimb, declarația primarului Constantin Toma a fost mult mai concisă şi tăioasă meținîndu-și punctul de vedere privind calitatea proastă a apei, dar și prețul mare pe care îl plătesc buzoienii.

Totodată, Toma a anunţat că a intrat într-un fel de silenzio stampa: "În ceea ce priveşte relaţia cu dl. Petre Emanoil Neagu sînt surdo-mut pînă în momentul în care voi vedea, într-adevăr că se i-au acele decizii înţelepte pentru buzoieni şi pentru strategia de dezvoltare a municipiului şi al judeţului Buzău. În ceea ce priveşte apa, susţin, în continuare, că preţul apei este foarte mare şi artificial ţinut aşa. Apa este proastă pentru că nu se i-au deciziile care trebuie luate. Atît vă spun", a comentat, în final, primarul Buzăului.

În final, cei trei au ajuns la un numitor comun în ceea ce privește Compania de Apă și anume controlul Corpului de control al primului ministru anunțat chiar de președintele PSD Marcel Ciolacu. Această verificare ar urma să stabilească dacă și ce anume ar putea fi schimbat în statului operatului regional de apă dar și la ADI astfel încît acționarul majoritar, Primăria Municipiului Buzău, să poată avea un cuvînt de spus în luarea deciziilor legate care îi privesc pe toți buzoienii. 


Zi importantă astăzi pentru pese­diştii buzoieni. Astăzi este programată o şedinţă a Comitetului Executiv Judeţean PSD, iar miza întîlnirii este tranşarea disputei dintre Pri­măria Buzăului şi Compania de Apă. La şedinţa comandată de preşedintele PSD Buzău, deputatul Marcel Ciolacu, urmează să participe peste 100 de delegaţi, între care primari din judeţ, şefi de organizaţii şi parlamentari. Şedinţa C.J.Ex. a fost anunţată încă de săptămîna trecută, atunci cînd primarul Toma a lansat mai multe declaraţii publice cu atac la preşedintele Consiliului Judeţean, Emanoil Neagu, pe care l-a acuzat că joacă alături de şeful Companiei de Apă, Ionel Tescaru, dar şi afirmaţii conform cărora dacă Marcel Ciolacu va fi de partea lui Neagu, primarul se va "disocia" de acesta. Aşadar urmează o întîlnire deosebit de importantă în care se va discuta una dintre cele mai spinoase probleme interne a P.S.D. şi a liderului Ciolacu.Etichete: Şedinţă
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 4   0

Comentarii

mihai
17 februarie 2017
De acord cu domnul Primar TOMA, eu trebuie sa bransez casa la apa si canal dar costurile bransamentelor sunt exagerat de mari si durata foarte mare de aprobare, daca executia propriu-zisa se face intr-o zi doua, hartiile se intind pe jumatate de an, este inacceptabil o astfel de situatie.In consecinta am hotarat sa -mi fac fantana forata, si in 3 zile am apa la pret nesemnificativ zece bani pe mc adica costul curentului consumat de pompa, pot sa consum apa nelimitat de costuri, fosa septica deja am montat-o, deci speram ca ma mut si eu intr-o localitate cu apa curenta si canalizare, dar m-am inselat BUZAUL din acest punct de vedere este ca ultimul catun din tara, RUSINE.DOMNULE PRIMAR SUNTETI SPERANTA NOASTRA. CEILALTI SUNT D.... NOSTRI. Si inca ceva de ce cei care locuiesc la curte platesc canalizare ca cei de la bloc pentru ca ei folosesc apa si la udat deci nu toata se duce la canalizare???????
Ionel dar nu Tescaru
17 februarie 2017
Cand auda chestia asta cu cetatenii ,mor incet incet.1.Problema de la Compania de Apa nu are nimic cu nevoile oamenilor.Mama lui Toma daca vine nu poate face nimic in ce priveste pretul apei mult invocat.Gargara asta cu "cetatenii"este de un politicianism grotesc.Foarte multe sectii din judet merg pe pierdere.@.Pretul este negociat cu finantatorul Banca Europeana.batalia se da pentru partea a doua de investiitii care insumeaza sute de miliane pe care nu le manevreaza Toma,Daca Ciolaca face prostia sa-i dea Compania pe tava lui Toma ,el va putea sa bata la usa sa-l primeasca Toma in judet.3.Primarii din judet cei care gandesc nu vor sa stea la usa lui toma pentu o amarata de investitie in comuna sau oraselul l;ui.Cand au facut compania nu se putea fara ei ,iar acum Toma le cere vasaliatat.4.Toate institutiile statului dau dreptate lui Tescaru si Neagu ca sef al ADI.Ministerul Dezvoltarii,Finantele ,BERD etc si deaia nu-i convine lui Toma sa vina aia la Buzau pentru ca ar putea sa spuna si asa va fi ca lucrurile sunt legale la Companie.Primarii noi nu stiu ce li se intampla,ei sunt pe alta planeta,cred ca stiu dar nu stiu nimic.Asa ca lasati-o dracului cu cetatenii ,pret ,servicii etc ca-i groasa si am putea pierde tot .
Cornel
17 februarie 2017
1 .Domnule Mihai nu poti spune ca,costurile de bransare sunt mari atata vreme cat nu spui un pret pentru a avea mijloc de comparatie 2 . Nu stiu de unde ai scos asta cu aprobarea ca dureaza 6 luni pentru ca e o minciuna. interesul e sa-ti ia banii cat mai repede ,totul e sa-ti treaca teava pe la poarta. 3 . Cei de la curte daca dovedesc fizic ca aduna apa de ploaie in bazine pentru a o folosi la udat nu o vor plati Dar ne place sa vorbim ca sa ne aflam in treaba.
mihai
18 februarie 2017
@ Cornel, vorbesti ca sa te afli in treaba, in totala necunostinta de cauza, iata cateva date..13000 atat este devizul intocmit de companie, conducta de apa la 5 m si canalizarea la 3 m distanta de gard, despre timp, cert urbanism o luna, avize si acorduri, proiect inca vreo doua luni, autorizatie o luna, apoi cand s-o putea face lucrarea, bani si alergatura prin tot orasul,La foraj 100 lei ml adica 2500 lei forajul la 25 m, plus 1000 lei hidroforul cu filtre, fosa 2500 lei, total 6000 lei deci investitia la jumatate de pret,apoi apa aproape pe gratis, in cativa ani recuperez investitia,iar cu apa folosita la udat spatiul verde nu ai priceput nimic, intrebarea mea era de ce se plateste ca si cum s-ar duce in canalizarea cand in realitate se duce pe spatiul verde????Si o alta intrebare , de ce birourile companiei sunt tixite de muncitori,sau altfel spus cati bani se duc pe fondul de salarii???
Cornel
19 februarie 2017
mIHAI VORBE PUTEM SPUNE TOTI ,,,, TOT NU TE CRED , SI NU ITI SPUN DE CE !!! DACA AI PUTEA VENI SI CU DOVEZI ,AR FI OK . DAR GOGOMANIA CU PROIECTYAREA DUREAZA 2 LUNI E TARE DE TOT , CRED CA TI-A CRESCUT NASUL :)


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU