20 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 20 februarie 2018

Ședința ADI Buzău 2008, un nou duel Toma versus Tescaru

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
6 voturi 2583 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

O nouă întîlnire între primarul municipiului Buzău, Constantin Toma și directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru, un nou prilej de harță. Cei doi au participat, marți dimineață, la ședința Asociației de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008”, convocată de președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu. Primarul orașului, Constantin Toma, în calitate de reprezentant al Municipiului, nu s-a opus punctelor aflate pe ordinea de zi, pînă la momentul în care s-a votat bugetul de venituri și cheltuieli al Companiei de Apă, care a primit votul tuturor celor prezenți în sală, mai puțin pe al său. Toma le-a mulțumit ironic reprezentanților comunelor care fac parte din ADI și le-a reproșat că au votat de frică.

 Directorului Ionel Tescaru i-a reproșat că ar otrăvi cetățenii cu bună știință, furnizîndu-le apă printr-o conductă de azbest, lungă de 35 de kilometri. Tescaru l-a contrazis spunînd că are doar 5 kilometri și nu 35, iar  Emanoil Neagu, căruia primarul i-a reproșat că nu îl privește în ochi cînd votează, i-a replicat spunînd că nu se ocupă de numărarea voturilor.

Romeo Moise, primarul comunei Movila Banului, a ținut să ia cuvîntul și a propus să se inventarieze conductele pe care se furnizează apa către populație, iar acolo unde vor fi depistate conducte de azbest, să fie înlocuite.

Primarul Constantin Toma a amenințat că dacă lucrurile vor continua în această manieră, pînă în 2020, Municipiul Buzău se va retrage din Asociația de Dezvoltare Intercomunitară „Buzău 2008” , iar celor prezenți la lucrări le-a bătut obrazul spunîndu-le că ar trebui să le fie rușine pentru felul în care au votat.

Președintele Petre Emanoil Neagu a declarat la finalul ședinței că nu are niciun motiv pentru care să se simtă rușinat și crede că tot ceea ce s-a hotărît la ședința ADI este în folosul cetățenilor

„De regulă sunt un om rușinos, dar chiar că astăzi nu are de ce să-mi fie rușine. Nu vreau să intru în polemică cu nimeni, este o interpretare a domnului primar, este părerea domniei sale. Eu cred că tot ce s-a întîmplat astăzi s-a petrecut absolut legal și este în interesul tuturor cetățenilor, atît din municipiul Buzău, cît și din toate localitățile județului Buzău. Dacă ați observat, atăzi s-a declanșat procedura legală de a se putea desemna alți reprezentanți legali la Compania de Apă, au fost procedurile exact după lege. Dacă ați observat, la acest punct a votat și Primăria municipiului Buzău, deoarece Consiliul de Administrație își termină mandatul în această lună. A fost mandatat provizoriu, un alt Consiliu de Administrație, pînă la finalizarea procedurilor de selecție. Există și o noutate, dacă vreți: din acest Consiliu de Administrație nu mai face parte directorul general al Companiei de Apă, domnul Tescaru, deci nu poate spune nimeni că cineva a avut un parti pris cu cineva. În rest, astăzi au fost aprobați de către ADI 2008 bugetul ADI, indicatorii de la ADI, indicatorii de performanță ai Companiei și bugetul Companiei. Bugetul eu cred că trebuie aprobat, indiferent că funcționează bine sau rău după părerea altora. Mai departe este de competența Adunării Generale și a Consiliului de Administrație să voteze după mandatul pe care îl primesc de la consiliile locale respective. În rest, eu cred că lucrurile sunt într-o oarecare normalitate. Cred că, în ciuda faptului că a părut o ședință furtunoasă, cred că s-a ajuns la un consens, ca reprezentanții Companiei de Apă și cei de la Primăria Buzău  să facă o inventariere a celebrelor conducte de azbociment. Cu siguranță, dacă aceste conducte există, ele vor fi înlocuite, dacă nu, pe bani proprii, Compania va trebui să-și rezolve această problemă. Nu cred că se poate ieși din această Asociație. Aici nu este vorba despre orgolii, cei care vor pierde vor fi cetățenii, pentru că vor scoate bani din buzunarele propriii.  Suntem obligați să respectăm rigorile UE”, a spus președintele Petre Emanoil Neagu.

La rîndul său, primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a declarat presei că în ADI Buzău nu se respectă nimic și că ce îl interesează în calitate de primar și reprezentant al cetățenilor este prețul și calitatea apei:

„S-a votat cum s-a votat, mergem înainte, nota bene! Partea bună a acestei ședințe este că, în sfîrșit, s-a început procedura de alegere a administratorilor, pentru că actualii membri ai Consiliului de Administrație la Compania de Apă din această lună nu mai aveau voie să mai fie acolo. Partea proastă este aceeași de cînd am venit ca primar al municipiului Buzău. Adică, nu se respectă nimic din doleanțele buzoienilor, legat de calitatea și prețul apei și legat de cheltuirea banului public la această companie, numai în folosul unora și nu în folosul cetățenilor buzoieni. Le-am spus că este o rușine această ședință, pentru că, din motive pe care nu le înțeleg dar le cunosc, ei votează împotriva unei normalități și această normalitate înseamnă să avem un preț mai mic la apă și să avem o apă curată. Cu acest buget care a fost ai votat ne vom întîlni și în Adunarea Generală, unde probabil va fi același circ care a fost și în anii trecuți, respectiv noi cu 75 – 86 la sută din acțiuni nu vom vota. Problema cea mai gravă sunt investițiile care ar trebui să vină, sunt pe 200 de milioane de euro care vor veni la Compania de Apă, din care ar trebui și municipiul Buzău să beneficieze, în sensul în care ar trebui să se înlocuiască cu acte în regulă și, respectiv, ce spun ei că au înlocuit conductele de azbociment din pămînt, să arate că au predat-o la firme specializate, pentru că este posibil să fi scos o parte din această conductă, dar să o fi lăsat-o în pămînt. Voi refuza să mai facem investiții în municipiul Buzău pe aceste fonduri care vin la Compania de Apă dacă se va mai insista și nu se va ține cont de ceea ce spune CLM Buzău și eu ca primar, în sensul în care să fim ascultați și să se ia acele măsuri care sunt benefice pentru buzoieni. Nu poți să stabilești indicatori de performanță managerială și să cîștige sute de milioane net pe lună, în condițiile în care nu respectă două condiții: prețul apei și calitatea apei. Dacă vor continua așa, din 2020, dacă voi mai fi primar, voi solicita CLM să nu mai facem parte din ADI”, a declarat primarul orașului, Constantin Toma.Etichete: Buzău |  Ședința |  Tescaru |  versus
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 3   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU