26 [SEP 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 26 septembrie 2019

Seceta întârzie lucrările agricole de toamnă

Elena Petre alte articole de Elena Petre
0 voturi 3347 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
Seceta întârzie lucrările agricole însămânțările de toamnă


Ploile prognozate de meteorologi sunt așteptate cu sufletul la gură de agricultori. Este nevoie de precipitații ca de aer, astfel încât fermierii să poată intra pe câmp pentru înființarea culturilor de grâu și rapiță.


Este secetă aprigă în sud estul țării, de două luni nemaicăzând picătură de apă iar acest lucru îi îngrijorează deja pe fermieri. Cei care  nu au reușit să pregătească terenul pentru semănat încă din vară, stau cu ochii pe cer și se roagă să plouă pentru că utilajele nu pot intra pe câmp din cauza pământului tare ca piatra. Precipitațiile prognozate zilele acestea vin ca o mană cerească pentru fermieri care speră ca ploile să potolească măcar parțial setea pământului.
”Cei care au reușit după ploile din vară să are, să pregătească terenul au acum posibilitatea să semene grâu pe suprafețele deja pregătite. În rest se așteaptă să plouă, e nevoie de  60-70 de litri pe metro pătrat, ca să se poată ara și continua lucrările de semănat ,cu precădere la culturile care se seamănă toamna, mă refer la păioase. Lucrările sunt întârziate și nu se pot efectua la această oră dacă nu plouă”, spune  Valeriu Alecu, fermier din Buzău.
În sud estul țării, lucrările de toamnă sunt cu mult întârziate. De exemplu, cultura de rapiță ar fi trebuit să fie până acum însămânțată în totalitate, dar la Buzău abia s-a reușit cultivarea a circa 3 mii de hectare, dintr-un total de 20.000 de hectare programate pentru anul viitor.  Dar în unele locuri,  semințele puse în pământ nu au răsărit, din cauza lipsei precipitațiilor. Întârzieri sunt și la grâu.  Agricultorii spun că dacă nu vor reuși să înființeze culturile până pe 15 octombrie, există riscul ca producția să fie mult diminuată atât cantitativ cât și calitativ.Etichete: agricole |  întârzie |  lucrările |  Seceta |  toamnă
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU