16 [NOV 16] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 16 noiembrie 2016

Se urneşte proiectul de reabilitare termică a blocurilor

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1104 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

 Consilierii locali, reuniţi recent, într-o şedinţă extraordinară, au aprobat documentaţia tehnică pentru primele şase blocuri unde toţi locatarii au fost de acord cu acest program.  Este un pas care permite administraţiei locale să Reabilitarea termică a blocurilor din oraşul Buzău intră într-o nouă etapă. depună proiectele de reabilitare la organismul care aprobă finanţările. Concret, primele blocuri care vor intra în acest program sînt blocurile 12 E  şi C2 de pe bulevardul Unirii, C5 de pe strada Pietroasele, Bocul 1 de pe Aleea Industriei, Blocul Gerom şi 4B de pe strada Filipescu. Costurile totale ale reabilitării ajung la 7 milioane de lei. Locatarii vor plăti doar 25 la sută din sumă, iar diferenţa va fi contribuţia primăriei şi finanţare europeană.   Lucrările ce urmează să fie făcute sunt ample, iar sumele pe care le are de plătit fiecare proprietar sunt cuprinse între 5000 de lei în cazul unui bloc cu patru etaje şi 10.000 de lei la un bloc cu zece etaje. Astfel, costurile totale pe un bloc pot ajunge la câteva milioane de lei, cum este cazul blocului C2 de pe Bulevardul Unirii.  
Depinde de proiectant
"Valoarea totală a celeui mai mare condominiu ce se va reabilita este undeva la peste 4 milioane de lei, din care valoarea construcției montaj și echipamente ceea ce revine asociației de proprietari și Primăriei Buzău este în valoare de aproape milioane de lei, de 3,8 milioane lei. Din această sumă, 25% revine asociației de proprietari. Bineînțeles că lucrările sînt particularizate pe fiecare apartament în funcție de ceea ce este existent în momentul  acesta; dacă există anvelopă, aceasta este asumată de proiectant și ea nu va fi plătită de proprietar, la fel și cu partea vitrată. Contribuția lor va fi efectiv pe părțile comune: pe hidtotermoizolația acoperișului, pentru hidroizolația planșeului d epeste subsol, pentru consolidarea de fațadă și pe sistem electric", spune Luminița Colțeanu, consilier în cadrul Serviciului Investiții.

O întrebare

Din păcate, numai 6 blocuri s-au înscris în cursa banilor europeni, căci pentru restul nu a existat un acord unanim al locatarilor. Refuzul are ca argument costurile pe care unii locatari le consideră cam piperate. Reprezentanţii administraţiei locale sunt optimişti şi cred că pe viitor vor apărea şi alte cereri de finanţare. Rămâne totuşi o întrebare: ce se întâmplă cu situaţiile în care, în continuare, proprietarii  aleg să îşi izoleze apartamentele pe cont propriu. Problema a fost ridicată în şedinţa de Consiliu Local de către consilierul independent Constantin Ionescu.  Răspunsul a venit de la primarul municipiului Buzău, Constantin Toma, care este hotărât să nu treacă cu vederea aceste situaţii. Primele două cereri de finanţare urmează să fie depuse miercuri la Agenţia Regională de Dezvoltare Sud Est. Termenul la care vor începe lucrările este deocamdată necunoscut.Etichete: blocurilor |  proiectul |  reabilitare |  termică |  urneşte
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU