13 [DEC 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 13 decembrie 2018

Se modifică harta?

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 2178 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Ideea reorganizării administrative, relansată în dezbatere ieri de mai marii judeţului Buzău. Subiectul este repus pe tapet acum, la final de an, în contextul în care mai multe comune au ajuns la fundul sacului şi nu au bani de salarii şi nici pentru plata indemnizaţiilor însoţitorilor persoanelor cu handicap. Iar situaţia se tot repetă de la an la an.

Fără sprijin de la Guvern, aceste primării ar intra în colaps. De aceea, e nevoie de o reorganizare admininistrativă iar comunele cu un număr mic de locuitori, din care puțini sînt plătitori de taxe, deci cu un buget anual extrem de mic, ar trebui să fie comasate astfel încît să poată funcționa dintr un buget propriu.  Președintele Consiliului Județean Buzău, Petre Emanoil Neagu, a spus în legătură cu acest subiect: 
"Trebuie analizată cu foarte mare atenţie, probabilitatea ca anumite UAT-uri să intre într-o anumită regresiune. Spun asta pentru că sînt, probabil UAT-uri care nu pot rezista din surse proprii să poată să funcţioneze şi să se dezvolte. Acest lucru s-a pus în discuţie şi totul se poate rezolva prin două variante: ori printr-o reîmpărţire administrativ-teritorială care nu s-a mai făcut din 1986, şi care cred c-ar trebui făcută şi adusă la zi, la nivelul anului 2018-2019 ori s-ar putea rezolva printr-o hotărîre de guvern astfel încît anumite UAT-uri să poate fi comasate în alte UAT-uri." 
La fundul sacului, fără bani de salarii sau pentru plata indemnizațiilor sînt acum, la final de an, mai multe localități. Cea mai gravă situație se întîlnește la Cislău, localitate care are nevoie de 150 de mii de lei, la Cilibia și la Năeni,  unde gaura este de 120 de mii de lei, dar si la Siriu. Primarul comunei Cislău, Dumitru Mitroiu explică: "Am cheltuit banii mei care-i aveam pentru altceva şi-am virat către însoţitorii persoanelor cu handicap. Vreau, totuşi, să recuperez banii pentru că mai am de dat. Apoi să plătesc datoria la curent şi la apă şi alte utilităţi la Primărie. Practic îmi recuperez bani..." 
În total sînt 36 de comune care au nevoie de bani și pentru care autoritățile județene au cerut sprijin Ministerului de Finanțe, de la care se speră să se vină rezolvarea. 
Președintele C.J. Buzău, Petre Emanoil Neagu, a adăugat: "Am făcut demersurile necesare către Ministerul Finanţelor. Chiar ieri am trimis situaţia exactă cu UAT-urile care cu aceste probleme în judeţ către sfîrşitul acestei săptămîni sau la începutul săptămînii viitoare vor primi şi aceste UAT-uri bani ca să nu fie probleme din acest punct de vedere. Menţionez că banii vin prin Ministerul Finanţelor, bani pentru salarii şi indemnizaţii direct la UAT-uri." 
Pe de altă parte, ieri, Consiliul Județean Buzau a împărțit 3, 6 milioane de lei către toate localitățile, excepție făcînd municipiul Buzău. Banii nu sînt însă pentru plata salarilor, ci a arieratelor și pentru ca administrațiile să poată suporta cofinanțarea unor proiecte pe care le au în derulare Cei mai mulți bani, 461 de mii de lei, i-a primit orașul Rîmnicu Sărat, iar dintre comune sume mai mari au primit Blăjani, Boldu, Bozioru, Largu și Odăile, localități cu bugete care nu le permit să contribuie cu cofinanțare la derularea proiectelor pe care le au. Restul localităților au primit în jur de 33 de mii de lei.   
"Cei mai mulţi bani au mers la municipiul Rîmnicu Sărat, care este o cifră mare şi care are şi multe proiecte în demarare. Aceste sume vor merge către plata unor arierate vechi, vor merge către cotele de cofinanţare pentru proiecte locale sau naţionale, ori la cheltuielile de capital. În rest, fiecare UAT, în funcţie de necesităţi, a primit, în medie, 33 mii lei. Banii au fost repartizaţi în funcţie de criteriile din Legea bugetului de stat. Aceşti bani vor merge acolo unde au rămas anumite sume care nu s-au plătit, din aceste proiecte, fie că sînt locale sau naţionale", zice preşedintele C.J., Emanoil Neagu. 
Următoarea ședință de Consiliu Județean va avea loc la Buzău luni, pe 17 decembrie.Etichete: harta |  modifică
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU