10 [IAN 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 10 ianuarie 2018

Se mişcă piaţa imobiliară

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2823 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Vor obține mai greu creditele imobiliare însă vor plăti mai puțin pentru un apartament. Sînt previziunile anului, care îi privesc pe buzoienii care au de gînd să-și cumpere o locuință. Piața imobiliară din municipiul Buzău este susținută aproape exclusiv de împrumuturile bancare făcute de tinerii pînă în 35 de ani, iar specialiștii se așteaptă la schimbări majore. Mai exact, ei cred că prețurile locuințelor vor scădea în 2018, pe fondul înăspririi condițiilor de creditare dar și a limitării plafonului pentru acordarea de credite prin programul Prima Casă. 

Creditul ipotecar este baza

Chiar și așa, cea mai mare problemă de pe piața imobiliară din Buzău este chiar lipsa de locuințe, iar analiștii îi îndeamnă pe dezvoltatorii imobiliari să ridice noi clădiri spațioase și cu finisaje moderne. "Actualmente, recunosc că pe piața imobiliară din Buzău ne ține creditul ipotecar , dar băncile, asprind condițiile de creditare, eu zic că vor influiența o ușoară scădere. Anul trecut, un apartament cu două camere în zona centrală îl vindeam la 45 000 euro, mediu, fără îmbunătățiri, anul acesta îl vind la 42 - 40.000 de euro. Oferta este foarte slabă, iar clienbțșii vin în proporție de 80 -90 la sută cu credite ipotecare sau chiar cu prima casă. Cash-uri, mai greu. Dacă am un client cu bani cash, vine cu un buget de 30 000 de euro, dar cu banii ăștia, mai greu de abordat și mai greu de găsit unb apartament cu două camere în Buzău, indiferent de zonă", sa explicat Ionuț Constantin, unul dintre agenții imobiliari de pe piața buzoiană. 

Vin schimbări majore

Una caldă, alta rece pentru tinerii buzoieni care au în plan să-și cumpere un apartament în acest an. Analiștii imobliari cred că în 2018 vor fi schimbări majore pe piața locuințelor. Pe de o parte ei iau în calcul riscurile la care sînt expuși românii care au  credite, odată cu creșterea indicelui ROBOR și, pe de altă parte, scăderea plafonului pentru acordarea creditelor Prima Casă. Cele două aspecte îi fac pe specialiștii imobiliari să preconizeze o scădere a prețurilor apartamentelor vîndute prin împrumuturi bancare. 

Este nevoie de construcții noi

Un alt aspect care caracterizează piața imobiliară din municipiul Buzău ar fi oferta scăzută, fapt care de altfel a și ținut prețurile foarte ridicate la locuințe. În acest context, agenții imobiliari spun că ar fi nevoie de construcții noi, cu apartamente spațioase și finisaje moderne. Pentru tinerii care încă nu îndrăznesc să facă pasul spre achiziționarea unei locuințe analiștii imobiliari au în continuare vești proaste. Prețul chiriilor va rămîne la fel de ridicat și în 2018, asta tot din cauza discrepanței mari dintre cerere și ofertă. În prezent, o garsonieră utilată și cu un aspect decent poate fi închiriată de la 700 de lei pe lună, iar suma crește în funcție de dotări, suprafață și zona în care se află imobilul.


Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU