14h 23' ACTUALITATE Buzau
Joi, 04 mai 2017

Un nou episod în scandalul primarul Buzăului vs. conducerea Companiei de Apă

Elena Petre alte articole de Elena Petre
3 voturi 2083 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro
UPDATE [14:23] 04 MAI 2017 ›
Calitatea apei a fost reluată ca temă de scandal între primarul Buzăului, Constantin Toma şi directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru. Bem apă otrăvită, acuză edilul şef al Buzăului, în timp ce directorul operatorului de apă spune că buzoienii nu au de ce să se teamă: apa primită la robinete nu le pune viaţa în pericol. 

Schimbul de replici între cei doi protagonişti ai unui vechi conflict s-a consumat ieri într-o nouă şedinţă a membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, cea care controlează activitatea operatorului de apă. Discuţiile purtate cu ton ridicat au debutat încă din primele minute ale adunării.

Primarul Constantin Toma a cerut amînarea şedinţei ADI 2008 pe motiv că a primit tardiv proiectele aflate pe ordinea de zi. Cum propunerea nu a fost luată în seamă, membrii ADI au trecut la votul propriu zis, toate cele patru proiecte aflate pe ordinea de zi primind aviz favorabil. Singurul care s-a opus a fost primarul Buzăului Constantin Toma, cel care a ridicat din nou problema calităţii apei pe care o primesc buzoienii la robinete.În replică, directorul Companei de Apă a vorbit despre investiţiile pe care societatea le are în plan şi a dat asigurări că apa de la robinete este bună de băut. Spiritele s-au încins iar discuţiile dintre primarul Toma şi directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru,  riscau să degenereze, a fost nevoie de o intervenţie promptă. Aceasta a venit de la preşedintele ADI 2008, Petre Emanoil Neagu, care a ameninţat cu evacuarea sălii dacă discuţiile nu revin pe făgaşul şi pe un ton normal

Însă tot primarul Constantin Toma a avut ultimul cuvînt, anunţînd un protest faţă de atitudinea pe care o au membrii ADI atunci cînd sînt luate în discuţiile propunerile sale. Toma a anunţat că nu va mai plăti cotizaţia la ADI 2008. „Am zis că n-o plătesc atîta timp cît există o lipsă de respect faţă de buzoieni adusă la nivel de sfidare. Să ne dea în judecată, să ne excludă, deci nu vom mai plăti nici o cotizaţie la ADI. Acestă organizaţie este împotriva cetăţenilor municipiului Buzău şi nu pot să accept acest lucru. Aici votul este egal şi plătim la nivelul populaţiei municipului Buzău. Cam trei sferturi din cotizaţia de funcţionare a acestei ADI este plătită de cetăţenii municipiului Buzău” a declarat Constantin Toma. Dincolo de controversele purtate în timpul şedinţei, toate cele patru puncte de pe ordinea de zi care au fost supuse votului ieri, au trecut. Este vorba despre  proiecte importante, necesare pentru buna desfășurare a activității Companiei de Apă. Primul se referă la situaţiile finaciare ale Companiei de Apă pe, iar al doilea la modificarea actului constitutiv al companiei odată cu închiderea punctului de lucru Săruleşti şi deschiderea unui punct de lucru nou la Valea Salciei. Compania a mai cerut membrilor ADI avizarea raportului de audit extern al situaţiilor financiare pe 2016 dar şi a raportului de activitate pe anul trecut. 

(Cristina STERIAN)Se anunţă o nouă şedinţă tensionată. Azi,4 mai, este programată Adunarea Generală a Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, cea care controlează activitatea operatorului de apă din Buzău. Pe ordinea de zi sunt incluse 4 puncte care vizează activitatea Companiei de Apă Buzău, proiecte cu care primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a anunţat deja că nu este de acord. 

Membrii ADI 2008 Buzău ar urma să-şi dea votul pe 4 proiecte referitoare la situaţiile finaciare ale Companiei de Apă pe anul 2016 sau modificarea actului constitutiv al companiei odată cu în­chiderea punctului de lucru Săruleşti şi deschiderea unui punct de lucru la Valea Salciei. Tot în şedinţa ce va avea loc peste două zile, va fi supusă votului avizarea raportului de  audit extern al situaţiilor financiare ale companiei pe 2016 dar şi avizarea raportului de activitate de anul trecut.

Primarul şi-a anunţat poziţia 

Edilul-şef al municipiului Buzău, Constantin Toma, a anunţat deja ce poziţie va adopta. Primarul va fi împotriva proiectelor aflate pe ordinea de zi, lucru pe care l-a transmis şi consilierilor municipali în şedinţa de la finele săptămânii trecute. Mai mult, edilul şef le-a cerut aleşilor mandat astfel încât joi să voteze împotriva proiectelor de pe ordinea de zi, chiar dacă legal nu are nevoie de un astfel de mandat. Consilierii nu au putut da însă un vot, în condiţiile în care nu au avut la mapă niciun astfel de proiect, dar primarul a explicat că joi, în cadrul Adunării Generale a ADI 2008 Buzău, el va fi împotriva proiectelor ce vizează activitatea operatorului de apă. Pe de altă parte, Constantin Toma a recunoscut că nu se aşteaptă ca alături de el să se poziţioneze şi alţi primari din judeţ.

Ce-a fost la ultima şedinţă 

Ultima şedinţă a Adunării Generale a Asociţiei de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, cea din luna martie, a fost una în care scandalul creat în jurul Companiei de Apă Buzău a luat amploare iar conflictul dintre preşedintele Adi şi primarul Buzîăului a atins cote nebănuite. Pe de altă parte, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară 2008 a dat aviz negativ tuturor pun­ctelor pe care Constantin Toma  a încercat să le introducă pe ordinea de zi în cadrul unei noi adunări generale a actionarilor companiei de apă, astfel edilul şef al Buzăului suferind o nouă înfrângere în războiul cu reprezentanţii Companiei de Apă.

Etichete: anunţă |  fulgere |  tunete |  şedinţă
Voteaza articolul: bun: 3  |  slab: 0   3

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU