19h 15' ACTUALITATE Buzau
Joi, 30 mai 2019

Scumpirea gigacaloriei se amînă

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1890 vizualizari 0 comentarii
UPDATE [19:15] 30 MAI 2019 ›
 Majorarea gigacaloriei se amână, pentru moment, la Buzău. Cerută încă de anul trecut de către producătorul de agent termic, scumpirea nu va fi pusă deocamdată în practică. Din toamnă, însă, lucrurile se vor schimba.
          Două proiecte de hotărâre referitoare la majorarea prețului giogacaloriei au fost dezbătute și votate astăzi de consilierii municipali buzoieni. Unul dintre ele a vizat majorarea prețului de producere a căldurii, iar celălalt, modificarea tarifelor practicate de RAM Buzău, furnizorul de agent termic. Modificările au fost cerute  de producătorul de energie termică, Ecogen, încă de la finele anului trecut fiind motivate, în primul rând, de creșterea prețului gazelor naturale. Proiectele au fost supuse votului astăzi. Aleșii au atras imediat atenția cu privire la consecințele pe care le-ar avea noile scumpiri. 
 „Pentru cele două proiecte, primul și al doilea la ordinea de zi, eu le-aș traduce în felul următor: cine scapă, scapă, cine nu, moare. Pentru că este extrem de important și ar fi trebuit ca dumneavoastră să aveți o poziție publică extrem de transparentă și tranșantă a ceea ce înseamnă impactul majorării prețului cu 30% din nou, al prețului gigacaloriei. Impact ceea ce se va transforma în perioada de iarnă sau când va începe sezonul de încălzire într-un dezastru pentru foarte multe familii. Vor fi familii care își vor închide căldura cu bună știință să nu poată, să nu-și permită să-și plătească factura la sfârșitul sezonului de încălzire pentru că vor fi acționate în instanță și-și vor pierde apartamentele.”, a declarat liberalul Consatntin Ionescu.

 Din toamna anului trecut, de când a fost făcută solicitarea, și până în prezent, însă, au apărut alte schimbări care au generat noi calcule, așa că astăzi aleșii municipali au votat împotriva creșterii prețului gigacaloriei. Pentru moment, însă. În toamnă, după ce se va încheia perioada debranșărilor și se va ști clar câți buzoieni rămân branșați la sistemul centralizat, municipalitatea anunță că va veni cu o nouă propunere de preț. 
 „S-au contramandat sau nu s-au votat cele două propuneri de mărire a prețului gigacaloriei, atât la Ecogen, cât și la societatea RAM pentru că, în acest moment, prețul gazului natural a fost, așa cum știți, plafonat la 68 de lei pe suta de normă a metri cubi și, bineînțeles, sunt alte calcule de făcut acum. Atunci când s-au inițiat aceste proceduri, erau alte prețuri la gaz. Gândiți-vă că noi am plecat la povestea asta din luna noiembrie anul trecut. Și, bineînțeles, spre toamnă vom ști exact pe ce jucăm și cât va fi prețul gigacaloriei și, bineînțeles, vom veni în Consiliul Local, cu altă propunere de preț.”, a explicat primarul Buzăului, Constantin Toma.

          Între timp, tot astăzi, s-a mai făcut un pas în vederea debranșării tuturor școlilor și grădinițelor de la RAM și montarea de centrale termice în fiecare unitate.
„Toate școlile din municipiul nostru, s-a aprobat astăzi prin hotărâre de Consiliu Local, studiul de fezabilitate prin care avem aprobați, indicatorii termico-economici pentru a putea ține licitație pentru a monta instalații independente de furnizare a agentului termic la fiecare școală, grădiniță, creșă.”, a mai spus edilul orașului.
 
          Din aprilie, de când RAM Buzău a fost în imposibilitatea de a mai furniza căldură în școli, grădinițe și în apartamentele buzoienilor, Regia s-a confruntat cu un val de debranșări. Sute de persoane au renunțat la serviciile RAM și și-au montat centrale termice, pentru a fi sigure că iarna viitoare nu vor îngheța în locuințe.
          Asta pentru că nu se știe clar dacă în viitorul sezon rece RAM va mai furniza căldura și apă caldă. Autoritățile locale, împreună cu reprezentanții societății, caută soluții și fac scenarii, însă deocamdată nu a fost bătut în cuie niciun plan.
    O nouă lovitură pentru buzoienii racordați la sistemul centralizat de încălzire. Prețul gigacaloriei va fi majorat din nou, astfel că va ajunge la aproape 300 de lei, fără TVA. Ceea ce înseamnă facturi mai mari pentru buzoieni, începând din această vară.Consilierii locali municipali vor avea mâine, pe ordinea de zi, două proiecte de hotărâre ce vizează tocmai majorarea prețului gigacaloriei. Pe de o parte, este vorba despre creșterea prețului de producție, iar pe de altă parte, modificarea tarifului practicat de Regia Autonomă Municipală. Practic, noile modificări vin după ce producătorul de energie termică, Ecogen, a solicitat încă de la finele anului trecut majorarea prețului gigacaloriei. Motivele invocate au fost mai multe. În primul rând creșterea prețului gazelor naturale dar și a cheltuielilor de achiziție a certificatelor de emisie a CO2. Ținând cont de toate acestea, Ecogen a propus un tarif nou de 258 lei fără TVA. Mâine, însă, municipalitatea va propune aleșilor locali ca prețul de producere a gigacaloriei să fie stabilit la 255, 61 lei, fără TVA. În consecință, și tarifele practicate de RAM Buzău vor fi majorate. În cazul populației, prețul va crește de la 255 lei la circa 296 lei, fără TVA, iar în cazul agenților economici la 299,29 lei. 
 Producătorul de energie termică, Ecogen, a formulat o cerere de majorare a prețului gigacaloriei  încă din octombrie anul trecut și ar fi trebuit aplicată cu 1 noeimrie 2018, însă supunerea la vot a unui proiect de hotărâre în acest sens a tot fost amânată.  În lipsa unei hotărâri în acest sens, reprezentenații Ecogen au reclamat faptul că au acumulat datorii uriașe către furnizorul de gaze, ceea ce a dus în această primăvară la sistarea furnizării căldurii în Buzău. Dacă mâine proiectele referitoare la majorarea prețului vor fi adoptate, atunci buzoienii vor plăti la iarnă peste 300 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată.Etichete: costa |  gigacaloria |  insuportatbilă |  Scumpire
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU