12 [APR 16] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 12 aprilie 2016

Scăpările din 'Legea grătarelor', exploatate la colţul blocului

Alexandra Dinu alte articole de Alexandra Dinu
3 voturi 9424 vizualizari 3 comentarii redactie@focustv.ro

Cîţiva centimetri pot face diferenţa între legal şi ilegal. Cei care ştiu exploatează din plin o chichiţă, cei care nu ştiu, respectă o lege care e, poate, cea mai încălcată dintre toate, mai ales de cum dă căldura.             Legea grătarelor, intrată în vigoare de mai bine de 3 ani, nu prea a limitat mirosul de mici și fumnul care îți intră pe geam direct în casă. Iar de cînd s-a încălzit vremea, au început să se încin­gă și grătarele la colțul blo­curilor, chiar dacă, legal, e interzis. Autoritățile responsabile cu aplicarea legii nu pot interveni însă decît în spațiul public, ori o suprafață mică din fața blocurilor intră în categoria spațiilor private. Tocmai aici e locul unde oamenii încing grătarele, liniștiți că nu au cum să primească amenzi. În anul 2012 o lege le dădea bătăi de cap iubitorilor de distracție în aer liber, cu grătarele încinse sfîrîind alături. Legea grătarelor sau legea picnicului, cum mai este numită, ar fi trebuit să ne facă pe toți să ne luăm adio de la fum, miros de mici și de gunoaie lăsate în urmă, mai ales în spații neamenajate. Pe lîngă limitarea accesului în spații de tradiție pentru picnic, care trebuiau neapărat amenajate, legea a venit ca o gură de oxigen pentru orășenii exasperați de fripturile făcute de vecini în văzul, dar mai ales în mirosul lumii. Numai că nu a fost așa. Cum orice lege are și mici scăpări, buzoienii au găsit imediat o breșă și nu s-au sfiit să o folosească. Detaliul care le-a scăpat celor care au redactat legea este unul halucinant: fiecare bloc are o suprafață, care diferă de la o clădire la alta, care care intră în proprietatea privată a locatarilor. Fiecare persoană devine, practic, proprietar pe o bucățică din terenul din fața scării în momentul în care își cumpără un apartament ori o garsonieră. „La blocuri, au o zonă aferentă care aparţine locuitorilor prin ordin al prefectului, este legislaţia în aşa fel încît această zonă a fost dată proprietarilor din aceste imobile. Nu pot fi aplicate acolo sancţiuni, doar dacă se duc mai departe pe trotuar”, a declarat Carmen Ichim, comisar-șef Garda de Mediu Buzău.  
7 sancţiuni, în 4 ani

Cum legea nu se aplică decît în spaţiul public, grătarele s-au încins în continuare în faţa blocului.  Nici polițiștii locali nu pot interveni în cazul în care observă un grătar în fața blocului, în zona privată, pentru că ei își pot exercita autoritatea doar în spațiul public. Nu toți buzoienii știu de această scăpare a legii grătarelor. În tot cazul, în 4 ani, de cînd se aplică legea, doar 7 persoane au fost sancţionate. „Poliţia locală atrage atenţia că persoanele fizice au obligaţia să nu desfăşoare activi­tăţi de picnic pe domeniul public. Au aplicate 7 sancţiuni, din care 4 avertismente”, a declarat Liviu Niță, de la Poliția Locală Buzău. În timp ce mititeii și fripturile sfîrîie pe grătarele încinse lîngă scara blocului, vecinii sînt disperați din cauza fumului și mirosului.  În lipsa unor spații amenajate special de primării, cum există, de pildă, în Capitală, dar și a micilor scăpări din lege, grătarele se vor încingă în continuare, fără ca autoritățile să poată interveni.  Etichete: blocului |  colţul |  exploatate |  grătarelor |  Legea |  Scăpările
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 2   -1

Comentarii

TUDOR
13 aprilie 2016
Important !Suprafata de teren trecuta in actul de proprietate reprezinta o parte din terenul aflat sub bloc ,nicidecum terenul din fata blocului !
Un sfat
01 noiembrie 2016
De bun simt este sa stergeti articolul daca ce a spus tudor este adevarat
gigi
10 aprilie 2018
tudor habar nu are


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU