01 [MAI 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 01 mai 2019

Scandal monstru între doi miniștri de la rachetele antigrindină trase degeaba

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
0 voturi 1643 vizualizari 1 comentariu news@sansanews.ro

Prapadul produs de vijelia insotita de mari cantitati de apa si grindina de mari dimensiuni care marti ,dupa amiaza, a generat un adevarat scandal mediatic in care au fost implicati doi ministri ai cabinetului Dancila.Prima care a aluat pozitie a fost Gratiela Gavrilescu(ALDE) care intr-o postare pe Facebook a cerut ,la scurt timp dupa manifestarile meteorologice extreme,soldate cu distrugerea in mare parte,a viilor din zona Dealul Mare si din judetul Prahova,demisia celor vinovati pentru lipsa de eficienta a rachetelor antigrindina lansate in timpul furtunii.Ministrul Gavrilescu a scris ca e necesara demiterea imediata a ”celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu”,referindu-se fara sa nominalizeze la subordonatii din teritoriu ai ministrului Agriculturii,Petre Daea(PSD),cei care raspund de lansarea rachetelor antigrindina in zona dealurilor de la Curbura Carpatilor.In replica,ministru Daea,a declarat ca specialistii din subordinea ministerului pe care il conduce si-au facut datoria dar salvele de rachete antigrindina nu au fost eficiente pentru ca norii s-au forma la o inaltime prea mare iar dispozitiveșe au fost trase degeaba pentru ca n-au ajuns sa disperseze nebulozitatea care a produs ploile cu piatra devastatoare.Iata ce a scris pe FB ministru Gavrilescu si ce a replicat ministru Agriculturii citati de hotnews.ro,,Astăzi, în zona Dealu Mare, grindina a făcut prăpăd.
Plantații întregi de viță-de-vie și culturile agricole au fost afectate iremediabil pe suprafețe mari.
Ploaia torențială și grindina au blocat traficul rutier și șuvoaiele de apă au pătruns în curți și case...
DE CE NU S-A INTERVENIT, EFICIENT, CU RACHETE ANTIGRINDINĂ?
M-am informat si avertizarea meteo, cod portocaliu, a fost data din timp, de către ANM.
CER PUBLIC DEMITEREA IMEDIATĂ a celor care nu și-au respectat atribuțiile de serviciu!”, a scris marți Grațiela Gavrilescu pe Facebook.

Pe de altă parte, ministrul Agriculturii, Petre Daea, în subordinea căruia se află sistemul de rachete antigrindină, susține că au fost lansat în zona Dealu Mare 16 rachete, dar acestea nu au făcut față pentru că formațiunile de gheață s-au realizat la 11.000 de metri înălțime, iar lansatoarele acționează până la 8.000 de metri.

”Nu vreau să comentez ce a spus doamna vicepremier. (…) Aseară, azi-noapte, astăzi am stat de vorbă cu specialiștii din domeniu care mi-au spus după episodul de ieri, când în această zonă s-au lansat 16 rachete care n-au putut să facă față situației date întrucât formațiunile de gheață s-au realizat undeva la 11.000 de metri înălțime, iar lansatoarele noastre de grindină acționează până la 8.000 de metri. Iată că am fost puși într-o situație fără precedent: nu s-a întâmplat niciodată în România ca să fie grindină înainte de 1 mai. Noi am fost pregătiți încă din 15 aprilie, urmare a acestei pregătiri, ieri s-a activat sistemul antigrindină și au fost lansate 16 rachete, dar din nefericire fără rezultat”, a explicat Petre Daea, citat de Agrointel.

 Pe de alta parte ,de-a lungul vremii s-a dovedit ca responsabilii cu rachetele antigrindina care au costat sume foarte mari fie n-au fost eficiente , deoarece ,fie oamenii care le-au operat nu si-au facut datoria.Cu citiva ani in urma un oficial al Directiei Agricole Buzau declara ca in urma unei anchete la statiile de anchete a constatat,nici mai mult nici mai putin,ca unii dintre operatori nu au actionat rachetele la timp ,intr-un moment de criza,pentru ca erau in stare de ebrietate.


Etichete: antigrindină |  degeaba |  intre |  ministri |  monstru |  rachetele |  Scandal |  trase
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

BRATU
06 mai 2019
Am stat sub un adapost cat a cazut grindina la Breaza, jud. Buzau si am auzit zgomotul produs de 3 rachete, dar dupa 10 minute de la inceperea fenomenului. Intrebarea este de ce s-au lansat atat de tarziu rachetele? Pentru ca dupa nici un minut dupa lansare grindina a incetat sa mai cada. Este corect sa fie demisi cei vinovati, nu sa se incerce tot felul de scuze.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU