05 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Duminică, 05 noiembrie 2017

Scandal la Bruxelles! O buzoiancă predă la Școala Europeană neștiind bine franceza

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
5 voturi 3969 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

O învățătoare care a predat la Școala din Căpățînești, județul Buzău se află în centrul unui scandal de proporții izbucnit la Bruxelles. Părinții unor copii înscriși la școala europeană de la Bruxelles se plâng de lipsa de competență a noii învățătoare de la clasa a IV-a, care nu vorbește bine nicio limbă străină. Învățătoarea se numește Iulia Dragomir și, din toamnă, a preluat clasa a IVa la școala europeană din capitala Belgiei. 
Părinții spun că învățătoarea Iulia Dragomir, din satul Căpățânești, comunică dificil cu celelalte secții ale școlii, îi este greu să adapteze programei școlare, care este, notează Hotnews, în franceză sau să iasă în condiții de siguranță cu elevii în condițiile în care nu stăpânește bine franceza sau engleza. La rîndul său, buzoianca recunoaște că are diificultăți de vorbire în limba pe care o predă, dar se scuză spunînd că este “o limbă neexersată”

LImba engleză doar o înțelege, nu o vorbește

Ministerul Educației, care a organizat selecția, a explicat pentru HotNews.ro că învățătoarea detașată la  Bruxelles “are rolul de a preda limba maternă sau diverse discipline în limba maternă” și că, în ceea ce privește cunoașterea unei limbi străine, se cere “un nivel minim de competență lingvistică”. Părinții s-au împotrivit vehement acestei explicații dar, în același timp, s-au temut să aibă o poziție fățișă de teamă să nu aibă de suferit copiii lor. Ei s-au plîns jurnaliștilor spunîndu-le  că, în primul rînd, elevii nu sunt în siguranță deoarece trebuie să facă ieșiri cu învățătoarea, merg în excursii în Marea Britanie și în Belgia, ori dascălul lor cred că ar fi depășit în situația în care, de pildă, un copil ar ajunge la spital, cîtă vreme vorbește franceza. Contactată de jurnaliști, învățătoarea s-a apărat spunînd că nu prea are curaj să se exprime în comunitate. “Am obținut un certificat în momentul în care m-am inscris la doctorat, dar eu cu părinții nu am vorbit în limba franceză. Cu părinții am vorbit în limba română. Inteleg absolut totul, insa la inceput mi-a trebuit un pic de curaj pentru a ma exprima in comunitate, la nivelul școlii. Doar că m-am înscris la niște cursuri în Bruxelles și studiez și individual”, a explicat Dragomir pentru Hotnews.ro.  Ea a mai spus că  înțelege limba engleză, dar că n-a fost cerință pentru concurs. 

Ce este Școala europeană de la Bruxelles.

Ministerul Educatiei a comunicat, prin biroul de presă, că la procesul de selecție organizat la sfîrșitul lunii iunie s-au înscris 9 candidaț. Iulia Dragomir ar fi fost declarată admisă cu 69 de puncte, față de profesoara plasată pe locul doi, cu 66 de puncte. Ministerul a mai precizat că nu au fost depuse contestații. Ministerul Educației a refuzat să pună la dispoziție date din  CV-ul buzoiencei, pe motiv că nu sunt informații publice.  “Referitor la documentele ce atestă statutul profesional al cadrelor didactice înscrise la concurs (unitatea de învățământ de proveniență) și la evoluția în cariera didactică/dezvoltarea personală (curriculum vitae), precizăm că aceste informații nu fac obiectul legii 544/2001 și nici nu au avut vreo pondere la nota finală în baza căreia s-a realizat selecția candidaților”.  
Școala de la Bruxelles este scoala unde învață circa 3000 de copii ai funcționarilor de la  Bruxelles, europeni sau ai altor instituții (NATO), ai detașatilor la ambasadă, consulat sau la reprezentața statului membru respectiv la UE. Are secții pentru aproape toate țările membre, în diferite locații. Secția română este la Bruxelles IV, Laeken și a fost înființată în  2012.  Profesorii care predau acolo sunt plătiți cu salariul standard din România, diferența pînă la aproximativ 4500 de euro pe lună fiind acoperită din fonduri europene. Etichete: Bruxelles |  buzoiancă |  Europeană |  Școala |  franceza |  neștiind |  predă |  Scandal
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 3   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU