11 [APR 19] ACTUALITATE Buzau
Joi, 11 aprilie 2019

Scandal imens la Asociatia de Proprietari unde s-a taiat apa

Andra Vasilescu alte articole de Andra Vasilescu
4 voturi 2479 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Sute de familii dintr-un cartier al Buzăului au primit apă cu program după ce Compania de Apă a anunțat că a demarat procedurile de suspendare a serviciului, din cauza restanţelor înregistrate de asociaţia de proprietari. În această situație au fost 16 blocuri din cartierul buzoian Dorobanți 2, arondate asociației 28/3. Motivul îl constituie neplata unor restanțe în valoare de circa 220 de mii de lei, acumulate începând din februarie anul trecut.  
"Factura lunară a acestei asociații este în jur de 230 de milioane, deci 23 de mii. Cu fiecare lună în care nu se plătește serviciul, se mai adună 23 de mii de lei, această creanță fiind 226 de mii la momentul acesta, restanța, asta înseamnă zece luni. La care se adaugă două luni în care încă nu sunt restanțe, deci sunt în termen. Datoria totală a acestei asociații este de 270 de mii.", a explicat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu. 
Cum datoriile sunt vechi, iar suma restantă din ce în ce mai mare, operatorul de apă s-a văzut nevoit să recurgă la această măsură extremă. Asta, după ce, în ciuda numeroaselor păsuiri date asociaţiei în ultima vreme, niciun leu nu a fost virat în conturile Companiei de Apă pentru serviciile din ultimele luni. 
"Nu poate fi perpetuată la nesfârșit o astfel de situație în care oamenii de bună-credință, locatarii plătesc la asociație niște servicii, iar asociația, la rândul ei, nu plătește furnizorilor de utilități. Deci oamenii, locatarii, probabil o parte din ei nu plătesc, dar este o categorie însemnată din cei bun-platnici, și oameni onești, dar, din păcate, la noi, la Compania de Apă, banii aferenți serviciilor prestate nu se întorc și asta face să se ajungă la niște sume atât de considerabile pe care domnii de la asociația de proprietari le-au tot solicitat sub formă de eșalonări pe care nu le-au respectat. Deci numai de când sunt eu, din noiembrie, am semnat, am aprobat două eșalonări. Deci prima a fost aprobată, nu s-a respectat, s-a mai venit cu o păsuire, ca să zic așa, dar nu se mai poate.", a mai spus Simona Săvulescu. 
Decizia de debranşare a fost efectiv pusă în practică, iar locatarii blocurilor arondate asociaţiei 28/3 din cartierul buzoian Dorobanţi 2 au primit apă la robinete doar două ore pe zi, între orele 18:00 și 20:00.  
"Compania de Apă nu poate să facă decât ceea ce îi permite legea și anume să sisteze furnizarea serviciului, bineînțeles, cu asigurarea unui interval orar în care este furnizat serviciul acestei asociații în continuare, și anume între orele 18:00 și 20:00. Începând de mîine ar trebui să se treacă efectiv la program, astăzi trebuiesc făcute lucrările acelea de degajare a căminelor de vizită, a căminelor de branșament, degajarea în sensul de a asigura faptul că luni sunt acoperite cu mașini, dacă acele cămine sunt pe carosabil, localizarea lor, împrejmuirea lor astfel încât să fie asigurat accesul pentru a opri și pentru a închide și deschide contorul de branșament", a adăugat directorul Companiei de Apă Buzău, Simona Săvulescu. La cîteva ore după luarea acestei măsuri extreme, oficialii asociaţiei de proprietari au plătit o parte din sumă, iar conducerea Companiei de Apă a anunţat că măsura suspendării serviciilor a fost ridicată deoarece asociaţia a reintrat în programul de eşalonare a datoriilor. 
Era prea mult 
Desigur, ceea ce arată documentele şi contractele dintre C.A. Buzău şi Asociaţia de proprietari justifică inclusiv măsura tăierii apei. Pe de altă parte, însă, această decizie s-a supus pentru oprirea căldurii pentru cei branşaţi la R.A.M., ceea ce a dus mii de oameni, cei mai mulţi dintre ei cu facturile plătite la zi atît către Regia Autonomă Municipală cît şi către Compania de Apă, să-şi readucă aminte  de vremurile de dinainte de 1989, cînd apa şi căldura se dădeau cu program. Or asta ar fi fost prea de tot, aşa că noul director al Companiei de Apă,  Simona Săvulescu, a fost sfătuită să renunţe rapid la măsura opririi apei. 
Cum s-a ajuns aici? 
Altfel, datoriile istorice în care s-a înfundat asociaţia de proprietariu trebuie luate la puricat. Cea mai bună măsură ar fi ca proprietarii, membri ai asociaţiei respective, să ceară un audit sau să facă plîngere la Poliţie. Şi asta pentru că există suspiciuni privind modul în care s-au gestionat fondurile oamenilor. De altfel,miercuri seara,administratorul Asociației de Proprietari PT 28/3 din Dorobanți, unde, luni, Compania de Apă a întrerupt furnizarea apei potabile, este proprietarul rău platnic din cauza căruia s-a luat măsura respectivă.  Vica Elisabeta Moise nu a plătit de câțiva ani întreținerea la propriul apartament, acumulând o datorie de 2 miliarde de lei vechi . Polițiștii au fost chemați în seara aceasta de către proprietari și, la solicitarea acestora, administratorul a prezentat câteva documente care au scos în evidență faptul că în toată contabilitatea este un haos noteaza siteul de stiri gazetabuzoiana.ro

Datoria asociației la Compania de Apă este de 2,3 miliarde de lei vechi, din care 2 miliarde reprezintă datoria unui singur proprietar de apartament, nimeni altul decît administratorul Asociației de Proprietari, Vica Elisabeta Moise.

Sunt infirmații că aceasta ar fi ținut contabilitate dublă, dar rămâne ca ancheta Poliției să confirma sau nu acest lucru.  Cert este că cei peste 250 de proprietari de apartamente s-au pomenit luni cu  apa potabilpă sistată, deși erau toți cu plățile la zi. Compania de Apă a renunțat la măsură a doua zi, după ce administratorul s-a angajat să plătească datoria asociației eșalonat, datorie care, în cea mai mare parte este a sa după ce nu și-a mai plătit câțiva ani factuirile la întreținere mai arata aceeasi sursa.

Polițiștii au sigilat atât spațiul în care funcționează asociația, cât și computerul din incintă.


Etichete: Asociatia |  imens |  Proprietari |  Scandal |  taiat
Voteaza articolul: bun: 4  |  slab: 0   4

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU