19 [APR 14] ACTUALITATE Buzau
Sâmbătă, 19 aprilie 2014

Sânge pentru masa de Paște!

Mirela Dumitru alte articole de Mirela Dumitru
0 voturi 1969 vizualizari 1 comentariu mireladumitru@sansanews.ro
Buzoienii au donat sânge pentru a avea ce pune pe masa de Paște!

Număr triplu de donatori la Centrul de Transfuzii Buzău în această perioadă. Buzoienii s-au îngrămădit să renunţe la o parte din lichidul care salvează vieţi să aibă ce pune pe masa de Paști.

 

Așa cum se întâmplă de multe ori înaintea marilor sărbători, și acum zeci de buzoieni care se zbat la limita sărăciei au călcat pragul Centrului de Transfuzii Sanguine. Îndemnaţi de nevoi, oamenii au renunțat la o parte din sânge. Nu atât din umanitate, cât pentru că tichetele valorice cu care sunt recompensați donatorii reprezintă pentru mulți singura modalitate de a putea pune ceva pe masa de sărbători.

 

“Neajunsuri, ce să mai, n-avem bani de sărbători, nu avem ce să facem. Luăm măncare pe ele ce să mai? Mâncare, băutură, ţigări, ce să facem?

Da, sunt bune şi astea că mai luăm şi noi ceva acolo. De obicei fac aşa de sărbători, nu vin chiar aşa. De-ale mâncării, alimentece să luăm altceva ce ne mai trebuie aşa“ , au declarat câțiva buzoieni.

 

Reprezentanții Centrului de Transfuzii s-au obișnuit ca oamenii să doneze sânge în perioada sărbătorilor în număr mai mare decât în mod normal. Iar asta îi bucură, pentru că așa au fost refăcute stocurile de sânge. Câte 50-60 de buzoieni au trecut pragul Centrului zilnic în ultima vreme, de 3 ori mai mulți decât într-o perioadă obișnuită a anului.

 

“Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor, numărul donatorilor creşte. Pentru noi, este un lucru extraordinar de bun pentru că având în vedere numărul de zile libere destul de multe atât în preajma Paştelui cât şi pe data de 1 mai, spitalele au nevoie de stocuri de singe pentru aceste zile libere aşa că venirea lor în număr mai mare în această perioadă este benefică pentru spitalele noastre“, a declarat Adriana Crăciun, directorul Centrului de Transfuzii Buzău

 

Reprezentanţii Centrului de Transfuzii sunt convinşi că, odată cu trecerea sărbătorilor, numărul donatorilor va scădea considerabil.

 

Ca să poată dona sânge, oamenii trebuie să fie perfect sănătoşi şi să aibă între 18 și 50 de ani. În cazul donatorilor fideli, care cedează din sângele lor pentru viaţa altora de mai mulți ani, vârsta maximă poate ajunge şi până la 60 de ani.

 

 Etichete:  |  ajutor |  donatii |  transfuzii |  sange
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

nicolae
20 aprilie 2014
Zeci de buzoieni care se zbat la limita sărăciei au călcat pragul Centrului de Transfuzii Sanguine Buzau. Îndemnaţi de nevoi, oamenii au renunțat la o parte din sânge. Nu atât din umanitate, cât pentru că tichetele valorice, cu care sunt recompensați donatorii, reprezintă pentru mulți singura modalitate de a putea pune ceva pe masa de sărbători. “N-avem bani de sărbători, nu avem ce să facem. Luăm de-ale mancarii\" - au declarat acestia. Am repus, astfel, in circulatie un articol aparut pe „sansanews.ro”. Articolul initial este o manipulare a publicului prin metode care tin de ura elitei fata de oamenii de rand, promovata prin reprezentanti media, care ocupa vadul informatic si nu lasa sa razbata in spatiul public realul ce ar putea fi neplacut conducatorilor sistemului. Sa observam fapta: de sarbatori saracii doneaza sange, dupa ce militarii au fost incolonati si au facut acelasi lucru, chipurile si-au daruit sangele (la ordin?) sangele. Dar presa i-a ridicat in slavi, ca, vezi Doamne, ce gest frumos si stati sa vedeti ce au facut militarii cu banii... au ajutat umanitar! Cand au tabarat saracii sa doneze sange, reporterul face un gest criminal luandu-le interviu stiind bine ca acestia nu stiu sa vorbesca, ba chiar i-a pus sa marturiseasca (daca nu cumva s-a imaginat interviul) ce fac cu banii, adica isi vor cumpara si tigari si bautura? In cazuri de criza, un guvern „patriot” ar putea reduce drastic rasplata pentru donatori, ca .... nu-i asa? sa dam bani pentru bautura? Iata cum se calca in picioare o problema grava a societatii contemporane - supravietuirea omului. Nu a fost suficient pentru reporter sa vada oamenii sarmani donand sange si sa inteleaga de pe chipul lor bucuria obtinerii catorva banuti de Paste, i-a intrebat, i-a intrebat pe cei mai prosti: ce faceti cu banii, ii cheltuiti si pe bautura? Mi-e scarba de impostorii care mitraliaza in spatiul public manipulari gen „Focus tv- Buzau - televiziunea care -cica !- stie ce vrei”.


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU