06 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 06 februarie 2018

Salarii de ZERO lei sau ,chiar, remuneratii negative în învățământ

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 2185 vizualizari 0 comentarii

Noua legislație fiscală dă naștere unor situații de-a dreptul aberante, care se traduc în drame personale și care ar putea avea consecințe negative asupra unor întregi sisteme. Este și cazul sistemului de învățămînt, și-așa subdimensionat, dar care riscă să rămînă fără o parte din oameni, din cauza banilor. Concret, după modificarea legislației fiscale și treceerea contribuțiilor de la angatajor la angajat, există salariați din învățămînt care nu vor primi nici un leu sau, și mai grav, vor fi nevoiți să aducă bani de acasă pentru a-i da la stat. Și nu sunt cazuri izolate, spun sindicaliștii din învățămînt, care dau un ultimatum Guvernului și amenință cu ample mișcări de protest.Ar fi de râs dacă nu ar fi de plâns! Sindicaliștii din Educație reclamă o situație nu doar nemaiîntâlnită, ci de-a dreptul aberantă, generată de modificarea Codului Fiscal: personalul nedidactic angajat în școli cu o treime de normă va munci pe degeaba. Practic, pentru o lună muncită, odată nu trecerea contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, ei nu vor mai primi nici un leu în ziua de leafă. Iar alte cazuri sunt și mai dramatice: există personal din învățămînt care ar trebui să vină cu bani de acasă pentru a-și plăti contribuțiile sociale. Situația e generată în principal de faptul că toate dările către stat se raportează la salariul minim pe economie, inclusiv în cazul angajaților cu normă mică și cu venituri sub salariul minim.

Liderii din învățământ reclamă că modificarea Codului Fiscal a produs anomalii cum nu s-au mai văzut până acum, iar scăderile de venituri sunt cazuri fericite față de cele în care oamenii ar trebui să aducă bani de acasă. Situația nu este izolată și nici singulară, iar asemenea cazuri sunt și la Buzău dar ,sindicalistii își pun însă speranața că lucrurile vor deveni la normal. Și nu sunt singurele probleme reclamate de profesori, care i-ar putea muta din școli în stradă. Reducerea posturilor din mai multe unități de învățământ, comasarea claselor, discriminarea personalului din educație comparativ cu alte sectoare bugetare prin neacordarea unor sporuri sunt alte nemulțumiri ale dascălilor, care îi determină pe profersori să dea un ultimatum noului guvern și să se gândească serios la proteste.

În cîteva zile, angajații din învățămînt ar trebui  să încaseze lichidările pentru luna ianuarie, moment în care se vor vedea cu adevărat anomaliile generate de noul cod fiscal. E de așteptat ca oamenii să se revolte odată cu primirea fluturașilor de salariu, dacă într-adevăr vor exista lefuri egale cu zero sau chiar pe minus.

 


Etichete: învățământ |  chiar |  negative |  remuneratii |  Salarii
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU