26 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 26 octombrie 2018

S-a stabilit!Cu cît se scumpeşte gigacaloria

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 2105 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Gigacaloria s-ar putea scumpi, la Buzău, iarna aceasta, cu circa 25-30 la sută. Aşa arată ultimele calcule făcute de autorităţile buzoeine, care caută soluţii pentru subvenţionarea căldurii în continuare, deşi de la Guvern nu au primit nici o veste bună cu privire la alocarea de fonduri pentru acest capitol.   
În prezent se află în dezbatere publică un proiect de hotărîre ce prevede majorarea preţului gigacaloriei la aproape 500 de lei, adică aplicarea preţului real al gigacaloriei. Ar fi însă o decizie care i-ar afecta serios pe buzoieni. Aşa că municipalitatea caută soluţii pentru a suporta şi iarna aceasta o parte din acest tarif. Prezent aseară în emisiunea Sens Direct de la Focus Tv, viceprimarul Ionuţ Apostu a declarat că în prezent se lucrează pe un scenariu ce prevede majorarea preţului gigacaloriei cu pînă la 30 la sută, adică un tarif final de pînă în 300 de lei. Totodată, Primăria va contracta un credit pentru asigurarea subvenţiei.

 
"Singura soluţie ar fi acel împrumut la Trezorerie. Vom căuta o soluţie şi vom lua şi un astfel de împrumut pentru că ne aflăm cumva într-o soluţie fără ieşire. Chiar dacă nu putem majora în acest moment preţul la valoarea reală, 430 lei+TVA, pentru că ne aflăm în situaţia în care Regia a început furnizarea căldurii şi oamneii nu se mai pot debrabşa şi nu pot să le ofere o alternativă, ceea ce nu este cumva corect. Motiv pentru care va fi o majorare undeva de 25 poate 30%. În orice caz pe acest procent se fac calcule în acest moment, iar diferenţa o să o acoperim din acest împrumut la Trezorerie",
a spus viceprimarul Ionuţ Apostu la Sens Direct la Focus TV.
Şefii din Palatul Comunal trag însă un semnal de alarmă şi transmit un mesaj clar: este ultimul an în care căldura va fi furnizată la preţ redus. De anul viitor, subvenţia va deveni istorie.
"Revin cu precizarea că asta nu înseamnă că de la 1 aprilie, odată cu încheierea sezonului rece, nu vor avea loc noi majorări, pentru că din 2020 intră în vigoare directiva europeană care interzice acordarea de subvenţii. Atunci chiar şi dacă vom vrea nu se vor acorda subvenţii", a mai precizat Ionuţ Apostu. Între timp, municipalitatea face calcule şi caută soluţii pentru a i ajuta pe buzoienii cu venituri reduse să îşi poată plăti facturile la căldură. "Dar putem gîndi un sistem de sprijin local prin care persoanele, fie că vorbim de pensionari sau diverse alte categorii sociale să primească o subvenţie de la primărie. Trebuie găsiră şi făcută o analiză foarte clară cine are într-adevăr probleme financiare să-i fie subvenţionată căldura",  a explicat vicele Apostu la Focus TV.
În prezent, în municipiul Buzău, 11.900 de apartamente dintr-un total de 35 de mii sînt racordate la siszemul centralizat de încălzire. Abonaţii RAM Buzău plătesc 230 de lei pentru fiecare gigacalorie consumată pe timpul iernii.     Etichete: gigacaloria |  scumpeşte |  stabilit
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU