09 [OCT 17] ACTUALITATE Buzau
Luni, 09 octombrie 2017

S-a deschis sezonul toamnă-iarnă la audierile D.N.A.

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 2682 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Săptămîna trecută s-a deschis sezonul de toamnă-iarnă pentru audierile unor persoane publice cu notorietate la Direcţia Naţională Anticorupţie. Primii care au avut de dat declaraţii în dosare deschise de unitatea centrală din Bucureşti a D.N.A. au fost consilierii locali municipali, proaspăt liberalul Constantin Ionescu, respectiv alesul P.S.Ro., Silviu Roşioru. Cei doi s-au prezentat în zile diferite în faţa procurorului anticorupţie. Atît Roşioru cît şi Ionescu au recunoscut că au mers la D.N.A. în calitate de martori, dar ambii au refuzat să comenteze situaţia, însă, potrivit unor surse de presă, dosarul a plecat de la un raport al Camerei de Conturi Buzău, efectuat în 2014, pe marginea unei împroprietăriri de către Primăria Buzău a unor afacerişti locali, socotită suspectă şi aducătoare de prejudicii comunităţii buzoiene.     

Cum a început scandalul
Concret, este vorba despre împroprietărirea de către autoritatea municipală a afaceriştilor Anton Constantin zis "Toni Bocioacă" şi Ion Leu cu 100.000 metri pătraţi de teren aflat la ieşirea din municipiu, către Verneşti, pe partea dreaptă. Împroprietărirea a fost votată de Consiliul Local Municipal în 2013, după un scandal monstru iscat de cei doi, care primiseră un document de punere în posesie pentru 9.000 de metri de teren aflat pe breteaua care leagă Şoseaua de centură a Buzăului şi D.N. 10, Buzău-Braşov, după ce Justiţia a emis o hotărîre, în 2008, de restituire în natură a respectivului teren, situat în apropierea Fabricii de Bere. Terenul bretelei cu pricina obţinută ca refacere a dreptului de proprietate pe acel amplasament, fusese obţinut de Ion Leu şi Anton Constantin prin cumpărare de drepturi litigioase, în acest context, fiind clare intenţiile afaceriştilor.
De altfel, scandalul a devenit public în momentul în care afaceristul Ion Leu şi "Titi Bocioacă" au blocat cu camioane cu balast breteaua pentru a-i şantaja pe cei de la Fabrica de bere dar şi Primăria cerînd, evident, să primească bani sau alte terenuri, astfel încît să le iasă afacerea pusă la cale odată cu cumpărarea de drepturi litigioase. În mod evident, suspiciunile în acest caz pleacă încă de la modul în care instanţa a apreciat dosarul şi a dat o sentinţă de împroprietărire pe vechiul amplasament, continuînd cu modul în care Executivul din Palatul Comunal şi Consiliul Local Buzău de la acea vreme au admis să facă schimbul de terenuri, şi, mai ales, autorul expertizei care a stabilit preţul terenului oferit în schimb şi multe alte lucruri care trebuiau, evident, lămurite instituţional.
Ce a spus Camera de Conturi
Raportul Curţii de Conturi Buzău apreciază că Primăria a făcut o afacere păguboasă atunci cînd a făcut schimbul de terenuri. Astfel, potrivit anchetatorilor, Primăria "a retrocedat o suprafaţă de 9.816,47 metri pătraţi de teren deşi o parte dintre terenuri, respectiv 5.516,7 metri pătraţi erau ocupaţi cu lucrări de utilitate publică. Ulterior, conducerea U.A.T.M. Buzău a acceptat efectuarea unui schimb de terenuri în condiţii dezavantajoase pentru instituţie ceea ce a condus la producerea unui prejudiciu entităţii anchetate, iar prejudiciul ar fi fost de circa 2,8 milioane de euro, mai precis, 12.376.000 lei."  
Tot Camera de Conturi a apreciat în raport că: "Punerea în posesie s-a făcut cu încălcarea prevederilor din Sentinţa civilă Nr. 231/2008 a Tribunalului Buzău, modificate prin Decizia Curţii de Apel Ploieşti, Nr. 146/2008, prin care se stabilea ca retrocedarea să se facă în natură, dar pe suprafeţe de teren libere, precum şi în Raportul privind finanţele publice locale pentru anul 2013, la nivelul judeţului Buzău, art. 10, alin. (4) din Legea Nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile, preluate în mod abuziv în perioada 6 martie 1945-22 decembrie 1989, ceea ce nu este cazul în situaţia prezentată". În plus, susţin anchetatorii, documentele schimbului de terenuri nu au fost supuse controlului financiar preventiv şi nici auditului intern, aşa cum prevede art. 24 (1), din Legea Finanţelor Publice Locale, fiind iscălite doar din primarul de la acea vreme, Constantin Boşcodeală. După toate acestea, dat fiind prejudiciul estimat, Curtea de Conturi a României a trimis raportul către D.N.A., care a deschis dosarul de faţă.
Cum a evoluat afacerea
Reinvocînd etapele scandalului se observă că s-au degajat mai multe idei. Mai întîi, că prin cumpărarea de drepturi litigioase, cei doi afacerişti au premeditat totul sperînd fie să primească ceva de la Fabrica de bere, căreia îi putea bloca activitatea, fie de la Primărie, care să le faciliteze schimbul de terenuri.
Pînă la urmă, cei de la Fabrica de bere n-au cedat, dar au transmis Primăriei să rezolve problema. Aşa că Primăria, care e de văzut cum i-a pus pe cei doi în posesie invocînd urgenţa a acceptat un schimb dezavantajos de terenuri, s-a conformat.
Astfel că Executivul de atunci din Palatul Comunal a adus în şedinţa C.L.M. proiectul de hotărîre care perfecta schimbul, iar votul a fost majoritar "pro", votînd consilierii U.S.L. (P.S.D.+P.N.L.) şi P.P.-D.D., iar "împotriva", cei de la fostul P.D.-L. La vremea respectivă, după perfectarea schimbului, consilierul P.D.-L. şi preşedintele de atunci al organizaţiei municipale Buzău a democrat-liberalilor, consilierul municipal Ciprian Ene, a spus într-o conferinţă de presă că a vorbit cu funcţionari ai Primăriei Buzău care i-au declarat că au primit ordin să se ocupe de actele necesare schimbului. Mai mult, Ene declara atunci că hotărîrea de împroprietărire iniţială n-ar fi fost executorie.

Cine a mai fost la Bucureşti

Dosarul de faţă a fost iniţiat de un procuror care a făcut cu mai mult timp în urmă mai multe audieri. Printre cei care au dat declaraţii la D.N.A. Bucureşti au fost Aurel Gubandru, fost consilier U.S.L., Silviu Roşioru, fost consilier P.P.-D.D., dar şi Nicoleta Tudor, fost consilier P.D.-L., care ar fi declarat că la comisia de specialitate din Primărie a votat "pro" schimb de terenuri, dar în plenul C.L.M. "împotriva" pentru că aşa i-a indicat şeful de partid, căci în urma negocierilor politice la nivel de şef de partid, aşa s-a decis. În momentul de faţă dosarul început de un anume procuror D.N.A. este instrumentat de un alt procuror care continuă investigaţiileEtichete: audierile |  deschis |  iarnă |  sezonul |  toamnă
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU