31 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 31 octombrie 2018

S-a aprobat în C.L.M!Gigacaloria costă 297,5 lei

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
1 vot 1854 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Aproape 297,5de lei, atît vor plăti buzoienii iarna aceasta pentru fiecare gigacalorie consumată. Noul tarif a fost aprobat ieri în ședința Consiliului Local Municipal, cu 14 voturi pentru și 8 abțineri. Anul trecut, buzoienii au plătit 230 de lei pentru fiecare gigacalorie. Consilierii au aprobat scumpirea la 297,5 de lei, însă în contextul în care recent primarul Buzăului anunța că gigacaloria ar putea costa iarna aceasta aproape 500 de lei, acesta fiind de altfel prețul real, vestea este pe jumătate bună.      
                       Pentru ca municipalitatea să poată suporta și anul acesta un preţ mai scăzut, e nevoie de un împrumut. Primăria va contracta un credit de 3 milioane de euro pentru plata subvenției necesare menținerii unui cost scăzut al gigacaloriei.

Primarul Constantin Toma a explicat: "În situaţia în care sîntem acum, cu toţi banii de la sfîrşitul anului trecut de guvernul României şi de Primăria Buzău s-a înregsitrat, acum, un deficit foarte mare. S-au depăşit datele prognozate tot de cei de la Companie şi sîntem în situaţia în care, avînd o mulţime de şcoli legate la sistemul public nu puteam în prag de iarnă decît să găsesc această soluţie, respectiv să micşorez subvenţia şi să măresc facturile faţă de anul trecut şi să facem un credit de 31 de milioane de euro care să ne ajungă pînă la începutul sezonului cald."
Este ultimul împrumut pe care-l facem pentru a menține un preț mai mic la căldură, a anunțat ieri primarul Buzăului, Constantin Toma, care nu este de acord ca toți abonații la sistemul centralizat de încăzire să beneficieze de sprijin pentru a-şi achita facturile pe timp de iarnă. Ajutoare se vor da, însă celor care au cu adevărat nevoie de ele, spune edilul-şef al Buzăului, care este de părere că banii alocați subvențiilor puteau fi investiți, de pildă, în asfaltări.  
"Noi venim cu o altă hotărîre CLM pentru anularea subvenţiei astfel încît pînă la începerea viitorului sezon rece, oamenii să se debranşeze sau, dacă doresc să plătească preţul întreg. Primăria Buzău îşi propune să dezvolte municipiul şi nu joacă în acelaşi club deosebit de prost de a da subvenţie şi de a băga oraşul în deficit", a declarat primarul Toma. De altfel, subiectul privind preţul căldurii şi împrumutul pe care l va contracta municipalitatea a fost unul care a stîrnit vii dispute, astăzi, între consilierii locali. Creşterea preţului gigacaloriei va fi resimţită nu numai de buzoieni, ci şi de municipalitate, a atras atenţia consilierul Ion Barbu: "Problema nu e deloc simplă, atîta timp cît aprobarea noului preţ nu se răsfrînge chiar sută la sută asupra populaţiei, ci se va răsfrînge asupra Primăriei. Pentru că, atîta timp cît nu s-a făcut de către Primărie o individualizare a consumurilor în şcoli, în iarna asta şi şcolile vor plăti preţul majorat şi nu este în regulă. Cu aceste creşteri nu am rezolvat nimic, nici o măsură de acordare a ajutoarelor nu rezolvă nimic. Sistemul va funcţiona încă cel puţin doi ani."În prezent, în municipiul Buzău, 11 900 de apartamente dintr un total de 35 de mii sînt racordate la siszemul centralizat de încălzire.Etichete: aprobat |  costă |  Gigacaloria
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU