03 [FEB 20] ACTUALITATE Buzau
Luni, 03 februarie 2020

Risc mare, asigurări puține. Mai puțin de 32 de mii locuințe, asigurate în Buzău

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 2701 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

Buzoienii au tras o sperietură pe cinste joi spre vineri când pământul s-a zguduit, cutremurul având o magnitudine de 5.2 grade pe scara Richter.  A fost cel mai mare cutremur din ultima vreme din România, însă în ciuda temerilor cei mai mulți ignoră îndemnul de a-și asigura locuințele. Deși sunt obligatorii, polițele nu reprezintă o prioritate, așa că Buzăul este sub media națională la asigurări. Chiar și așa, anul trecut cei mai mulți proprietari, care au primit despăgubiri, după ce casele le-au fost luate de ape sau le-au fost distruse de foc, au fost din județul Buzău. Polul  de asigurări împtriva Dezastrelor a trimis la Buzău nu mai puțin de jumătate de milion de lei.
Ne speriem când se zguduie pământul însă uităm pericolul imediat ce cutremurul a trecut. Este concluzia, care se desprinde la vederea cifrelor, care arată negru pe alb că asigurarea obligatorie a locuințelor nu reprezintă o prioritate pentru buzoieni.
”Județul Buzău are un fond locativ de peste 200 mii locuințe conform Institutului Național de Statistică (sursa: interogare Tempo online). Din acestea, mai puțin de 32 mii sunt asigurate prin polița obligatorie. Asta înseamnă un grad de cuprindere de numai 15,6% - cu mult sub media națională”, potrivit pool-ulUI de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID).

Numărul celor care au înțeles importanța unei asigurări e din păcate prea mic. Cei care au casele asigurate spun însă că, odată încheiată polița, pot dormi liniștiți,  pentru că în cazul unui dezastru își pot recupera măcar o parte din pierdere.
Asigurarea obligatorie pentru locuințe acoperă trei riscuri, respectiv  cutremur, inundatii ca fenomen natural și  alunecări de teren. Prețul unei polițe este între 10 și 20 de euro pe an, iar în cazul unui dezastru asiguratorul poate plăti între 10.000 și 20.000 de euro.
Astfel de sume au ajuns și în județul Buzău. Totuși, în ciuda numărului mic de asigurați, sumele care au ajuns la proprietarii de locuințe din județ au fost extrem de mari.
Din păcate, nivelul scăzut de conștientizare a necesității asigurărilor de locuințe se menține în toată țara. În prezent, 4 din 5 locuințe din România sunt neasigurate, iar asta face ca expunerea să fie foarte mare în caz de calamitate. Mai grav este că aceasta proporție nu este repartizată uniform din punct de vedere geografic. Sunt județe cu un grad de cuprindere chiar și de 8% față de media națională de 19,3%.
Etichete: asigurate |  asigurări |  Buzău |  locuințe |  puțin |  puține
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU