13 [NOV 14] ACTUALITATE Buzau
Joi, 13 noiembrie 2014

Religia ar putea fi scoasă din şcoli. Iată de ce

Laurenţiu Marinov alte articole de Laurenţiu Marinov
2 voturi 1023 vizualizari 0 comentarii laurentiu.marinov@sansabuzoiana.ro

Religia nu mai este o disciplină de studiu obligatorie. Asta au decis ieri judecătorii Curţii Constituţionale care au decis că începînd cu anul şcolar viitor participarea la orele de Religie va fi condiţionată de o cerere pe care părinţii o vor depune prin care îşi dau acordul. Decizia a fost luată ca urmare a unei sesizări a secţiei Civile a Judecătoriei Buzău. 

În ziua de 12 noiembrie 2014, Plenul Curţii Constituţionale, învestit în temeiul art.146 lit.d) din Constituţia României şi al art.29 din Legea nr.47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, a luat în dezbatere excepţia de neconstituționalitate a dispozițiilor  Legii învățământului nr.84/1995 și ale Legii educației naționale nr.1/2011.
În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepția de neconstituționalitate și a constatat că dispozițiile art.9 alin.(2) teza întâi din Legea învățământului nr.84/1995 și dispozițiile art.18 alin.(2) teza întâi din Legea educației naționale nr.1/2011 sunt neconstituționale. 

Iată textele de lege declarate neconstituţionale de CCR:

Legea învăţâmantului nr. 84/1995, art.9 alin.(2) teza întâi: "La solicitarea scrisă a părinţilor sau a tutorelui legal instituit, elevul poate să nu frecventeze orele de religie."

Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, art. 18 alin. 2 teza întâi: "La solicitarea scrisa a elevului major, respectiv a părinţilor sau a tutorelui legal instituit pentru elevul minor, elevul poate să nu frecventeze orele de religie."

“Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică celor două Camere ale Parlamentului, Guvernului şi instanței care a sesizat Curtea Constituțională, respectiv Judecătoria Buzău-Secția civilă.
Argumentaţiile reţinute în motivarea soluţiei pronunţate de Plenul Curţii Constituţionale vor fi prezentate în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I”, se arată în comunicatul de presă emis de Curtea Constituţională. 


Etichete: CCR |  scoli |  religie
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU