12 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Luni, 12 februarie 2018

Record naţional într-o judecătorie din judeţul Buzău

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
1 vot 2042 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

După un 2017 mai încărcat decît precedentul an, judecătorii au tras linie și au făcut propria evaluare. Anul trecut, numărul cauzelor de soluționat a crescut cu 800, față de anul anterior, iar cele mai multe cauze noi au fost la Secția I civilă, unde  volumul de activitate a crescut cu douăsprezece procente. Din această cauză, dar și pentru că, în septembrie, după vacanța judecătorească, judecătorii Secției I Civile, s-au trezit cu o avalanșă de dosare referitoare la litigii de muncă și asi­gurări sociale, multe dintre dosare au rămas să fie soluționate în anul curent. Situația a atras calificativul "Ineficient" pentru această secție.

"Anul trecut, la Rîmnicu Sărat, am funcționat cu trei judecători, ditr-o schemă de șapte și, de asemenea, Judecătoria Pătîrlagele, care pînă la data de 1 august a funcționat cu doi  judecători dintr-o schemă de șase, iar după data de 1 august au mai primit un judecător, după care, după 1 decembrie alți doi judecători, astfel încît, în momentul de față, așa încît, în momentul de față, funcționează cu doi judecători. În ce privește Judecătoria Rîmnicu Sărat, lucrurile sînt un pic mai complicate. În acest moment funcționează cu trei judecători, undeva pînă în luna martie, cînd unul dintre judecători va ieși la pensie, după care va rămăne doar cu doi judecători dintr-o schemă de șapte", purtătorul de cuvînt al Tribunalului Buzău, Gabriela Nicula.
În ceea ce privește încărcătura pe judecător, la Judecătoria Rîmnicu Sărat s-a stabilit chiar un record național în ceea ce privește numărul de dosare pe care le-a avut un magistrat de judecat. Fiecare dintre cei doi magistrați a avut, în medie, peste 2300 de dosare. Pe locul imediat următor s-au aflat cei doi magistrați în activitate de la Judecătoria Pătîrlagele.

Cum stăm la vechimea dosarelor

În ceea ce priveşte vechimea dosarelor, cele mai vechi, cu o durată mai mare de un an şi jumătate pe rolul Tribunalului Buzău, sînt cele de la instanţa de contencios-administrativ.  Ponderea o au dosarele de insolvenţă, unde procedurile reclamă un timp mai mare de soluţionare. Chiar dacă judecătorul sindic pronunţă o sentinţă înainte de împlinirea unui an de la data înregistrării dosarului, urmează vînzările de bunuri, recuperările de creanţe, ope­raţiuni care pot dura şi cîţiva ani. Cel mai răsunător caz de insolvență care s-a judecat la această secţie, a fost cel al Companiei Române de Pescuit Oceanic, soluţionat după mai bine de un deceniu.Etichete: Buzău |  judecătorie |  judeţul |  naţional |  Record
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU