26 [IUL 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 26 iulie 2018

Recompensă în operațiunea ”Spada de la balastieră”

Redacţia sansanews.ro alte articole de Redacţia sansanews.ro
2 voturi 2806 vizualizari 0 comentarii news@sansanews.ro

Până la repatrierea sabiei lui Ștefan cel Mare și Sfânt, spre marea îndreptare a istoriei naționale, avem o spadă de bronz, mândrie a patrimoniului istoric buzoian. Descoperirea care a făcut deja înconjurul lumii e în custodia Muzeului Județean Buzău, iar găsitorul acesteia insistă să rămână anonim.


“De câteva zile, în colecțiile Muzeului Județean Buzău ne putem mândri cu o spadă din bronz, obiect al unei descoperiri întâmplătoare, provenită de pe raza municipiului Buzău, o balastieră la nord de județ, de unde provine această piesă”, s-a exprimat, pentru Focus TV, Daniel Costache, directorul muzeului, continuând: ”Informațiile istorice și științifice obținute cu acest prilej sunt unele dintre cele mai importante. Piesa poate fi datată undeva spre sfârșitul Epocii Bronzului, începutul Epocii Fierului. Piese de acest gen au circulație largă în întreg spațiul european, începând cu zona răsăriteană, până în Europa Centrală. Este un unicat pentru ceea ce înseamnă descoperirile din perioadă în zona Subcarpaților de Curbură.”


Asupra piesei cu peste 3500 de ani vechime, la prima examinare, se vor face analize fizico-chimice pentru aflarea cât mai multor detalii istorice și științifice, dar și lucrări de restaurare, înainte de a fi expusă publicului larg: “Obiectul va trebui supus intervențiilor de restaurare, vor fi efectuate și analize fizico-chimice în vederea stabilirii provenienței materiei prime, pe de-o parte, pe de altă parte pentru a stabili clar aliajul și compoziția chimică a acesteia, după care, în ultimă instanță, va putea fi expusă și valorificată muzeistic, lucru care va dura luni bune. Piesa va rămâne în custodia noastră, o să facă parte din colecțiile muzeului și se va regăsi expusă când toate procedurile vor fi finalizate”, a explicat Daniel Costache.


Descoperitorul, însă, are de decis dacă va ieși din anonimat, pentru că i se pregătește o recompensă. Conform sursei citate, pe teritoriul României mai sunt asemenea obiecte, cele mai multe provin din descoperirile de tezaure, de depozite. Cazul fenomenal de la Buzău e unicat în felul lui: ”Cu siguranță avem de-a face cu un obiect care a fost transportat de ape în zona noastră, Conform legislației în vigoare, descoperitorului i se va acorda o recompensă. Legea prevede clar algoritmul de calcul în funcție de valoare, iar valoarea se stabilește în funcție de mai multe criterii”.


La Muzeul Județean se mai găsesc și alte obiecte din perioada în care ar putea fi încadrată și această piesă. Ele au fost descoperite în Năeni, Sărata și Cârlomănești: “Bronz târziu, început de Epoca Fierului, la Muzeul Județean se mai găsesc multe obiecte din metal și aici vorbim de arme: seceri, topoare, vârfuri de săgeată, vârfuri de lance. În colecția din Epoca Fierului, avem expus pumnal Sica, arma specifică luptătorilor daci. Avem și foarte multe obiecte de uz casnic”, a adăugat Daniel Costache.
Voteaza articolul: bun: 2  |  slab: 0   2

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU