11 [SEP 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 11 septembrie 2018

Recoltele agricole, la jumatate fata de anul trecut

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
0 voturi 1773 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro

După ce anul trecut Buzăul a înregistrat cele mai mari producții din ultimii 30 de ani la culturile de cereale, în 2018 hambarele agricultorilor sunt pline doar pe jumătate.
Producțiile au fost diminuate cu până la o mie de kilograme la hectar, iar cele mai proaste recolte s-au obținut, până acum, la rapiță și grâu.
Dezastrul este pus pe seama secetei din primăvară, urmată de două luni de vară cu ploi în exces.  Din păcate aproape 3000 de hectare de culturi au fost distruse aproape în totalitate, iar fermierii așteaptă să obțină despăgubiri.
„Sunt precipitații căzute la nivel de județ Buzău, 10-12 litri într-o lună ca aprilie, într-o lună de primăvară și vorbim de 12 litri în 4-5 reprize, adică 4-5 zile diferite. Practic, 2-3 litri căzuți într-o zi nu a reprezentat nimic, evaporarea s-a realizat instantaneu.”, a declarat directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
La vremea recoltei, hambarele au rămas goale pe jumătate, producțiile fiind diminuate cu până la o mie de kilograme la hectar față de cele înregistrate în 2017. Semnale proaste sunt și la culturile de toamnă, unde chiar dacă pe alocuri se așteaptă producții mai bune, de până la 1400 de kilograme la hectar la porumb și 3500 de kilograme la hectarul de floarea soarelui sunt zone unde recoltele vor fi foarte slabe, adică de doar câteva sute de kilograme la hectar.
„Zone cu probleme avem pe zona Poșta Câlnău, Zărnești, Racovițeni, Grebănu, Topliceni, zona Ulmeni, Săhăteni.”, a mai spus directorul Direcției Agricole Buzău, Cosmin Florea.
Dacă cifrele sunt, pînă la urmă, seci, oricînd de bine ar arăta situația, fermierii sunt cei care simt cel mai bine dezastrul.
„A fost un an atipic și asta datorită condițiilor de climă. În lunile aprilie și mai nu am avut nicio picătură de apă, urmând ca în iunie și iulie să avem în jur de 300 l/m2. Ceea ce a făcut ca anumite culturi să fie în deficit permanent de apă. Și mă refer aici la rapiță, în primul rând, mazărea, care a fost cea mai afectată. În schimb, cultura de grâu a trecut zic eu, bine, peste lipsa aceasta de precipitații din aprilie și mai, iar porumbul s-a salvat cu ploile din iunie și iulie. Asta face posibil ca fermierii să obțină la grâu producții de 6-7 tone, vorbesc de cei care au făcut tehnologie. La rapiță, producțiile nu au fost mai mari de 3000 kg la hectar, mazărea a fost aproape inexistentă, iar la cultura de porumb, cei care au făcut tehnologie pot obține de la 10 până la 12 tone, de boabe la hectar.”, a explicat Valeriu Alecu, agricultor din zona Brădeanu-Smârdan.
Speranța fermierilor stă acum în proumb, dar nu atît în cantitățile obținute, cît în prețurile pe care speră că le vor obține . Așa, agricultorii speră să rămână și cu ceva bani în buzunar dup ce vor scădea cheltuielile.
„A fost nevoie de mai mulți bani pentru că costul imputorilor, de la an la an, este în creștere. Facem aceeași tehnologie, dar prețul la îngrășăminte crește de la an la an. Prețul la motorină a crescut. Prețul la pesticide a crescut. Cantitativ, ele sunt cam aceleași valori, doar că sunt mai mari. Anul acesta profitul se menține în linia anului trecut pentru că prețul de valorificare al produselor a fost un preț acceptabil. Avem două variabile aici: producția și prețul. Anul acesta producția, de exemplu, la cultura de porumb este bună și prețul acceptabil. Ceea ce înseamnă că se pot obține venituri de până la 6000 de lei la hectar.”, a mai zis Valeriu Alecu, agricultor din zona Brădeanu-Smârdan.
Chiar și așa anul agricol 2018 aduce semnale proaste și pentru 2019. Ploile au fost foarte rare în ultima perioadă, iar asta a făcut ca pămâtul să se lucreze foarte greu. Însămânțările de toamnă decurg greoi și deja sunt probleme la culturile de rapiță. Pînă acum, 80 la sută din cele 25 de mii de hectare propuse a fi însămîntate cu rapiță trebuiau să fie deja gata. Numai că fermierii n-au reușit să cultive nici măcar jumătate din ce și-au propus. Cea mai afectată comună este Vâlcele, unde cultura de rapiță a fost deja întoarsă pentru că planta nu a răsărit.Etichete: agricole |  jumatate |  Recoltele |  trecut
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU