19 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 19 iunie 2019

Rechizitoriu (exclusiv): Filmul terifiant din apartamentul fetei incendiate

Cătălina Jingoiu alte articole de Cătălina Jingoiu
0 voturi 3507 vizualizari 0 comentarii business2b@focustv.ro

Procurorii buzoieni au refăcut, pas cu pas, filmul ultimelor ore din viața Valentinei Nica, tânăra de 21 de ani care a avut o moarte teribilă, fiind stropită cu benzină și incendiată de fostul iubit. Ancheta a ajuns, zilele trecute, la final, iar dosarul a fost trimis Tribunalului Buzău cu încadrarea faptei ca omor calificat. Fapta se pedepsește cu închisoare pe viață sau între 20 și 25 de ani, în funcție de împrejurările comiterii acesteia. Având în vedere cruzimea cu care autorul, Cosmin Dan, a acționat, dar și faptul că dosarul a ajuns pe masa unui magistrat recunoscut pentru pedepsele dure pe care le aplică, tânărul are toate șansele să rămână în spatele gratiilor pentru tot restul vieții. Surse judiciare care au interacționat cu autorul omorului, din februarie de când el a fost reținut, susțin că că acesta nu manifestă nici un fel de remușcare față de modul în care i-a luat viața Valentinei. 


Rechizitoriul întocmit de procurori și trimis instanței, din care redăm mai jos câteva fragmente, arată cum s-au scurs ultimele ore din viața victimei, ce a declanșat furia tânărului dar și cum acesta a incendiat-o fără ezitare, fugind apoi împreună cu martorii scenei, în timp ce tânăra cuprinsă de flăcări urla după ajutor. 

Victima și călăul, foști iubiți care se mai întâlneau 

Valentina și Cosmin erau foști iubiți, dar continuau să se mai întâlnească, deși tânărul avea o relație oficială cu o altă fată: ”Inculpatul a avut o relație de prietenie cu victima în urmă cu 2-3 ani, relație care a continuat și în intervalul 2018-februarie 2019, deși acesta avea, oficial, o altă legătură sentimentală.” Conflictul cu deznodământ tragic s-a declanșat în ziua dinaintea nopții fatidice când iubita actuală a tânărului a mers la locuința Valentinei, însoțită de o prietenă, pentru a purta o discuție lămuritoare: ”În timp ce martorele se aflau în locuința victimei, inculpatul s-a deplasat și el la apartamentul nr. 40 unde a avut o discuție contradictorie cu .....și ......(n.r. fosta și actuala iubită) , disputa fiind curmată prin scoaterea inculpatului din apartament. ”

Distracție stropită cu whisky și cocaină 

Seara, autorul omorului a mers într-un club buzoian unde nu a stat mai mult de o jumătate de oră, împreună cu alți prieteni. După ce au plecat spre casă, în urma unor discuții telefonce, tinerii au hotărât să meargă la un club din București. Astfel, Cosmin Dan, însoțit de 4 prieteni, a ajuns, în jurul orei 1,00, în BOA, unul dintre cele mai cunoscute cluburi din Capitală. Aproximativ 3 ore a durat distracția celor 5 în club, stropită cu whisky și droguri. Tinerii au băut o sticlă de 1,5 litri de whisky, iar Cosmin Dan a prizat două linii de cocaină, drog pe care l-ar fi procurat chiar din club. Între timp, la Buzău, în apartamentul Valentinei, avea loc o petrecere, la care s-a băut, s-a dansat și s-a ascultat muzică și la care, în mod surprinzător, a participat și Anisia, iubita de la acel moment a lui Cosmin Dan. O fotografie care le înfățișa pe cele două, i-a fost trimisă tânărului, cu mesajul ”Am aflat tot” , ceea ce i-ar fi produs acestuia o stare de iritare accentuată. Ajuns în Buzău, Cosmin Dan le-a cerut celor doi prieteni cu care rămăsese în mașină să îl lase 10 minute în vecinătatea apartamentului Valentinei. Fata nu era singură în apartament, doi dintre participanții la petrecere fiind încă prezenți. Din relatările acestora, s-a stabilit că: ”Între inculpat și victimă a izbucnit un conflict verbal în cursul căruia s-au jignit reciproc, iar ......a aplicat câteva lovituri cu palma și a îmbrâncit-o pe victimă.” În plin conflict, Cosmin Dan i-a sunat pe cei doi prieteni care îl lăsaseră la blocul Valentinei și le-a cerut să îi aducă o sticlă cu benzină. 
”După ce au mers la benzinăria MCM, aflată la capătul str. Stadionului și au cumpărat 1 litru de benzină într-o sticlă de Aqua Carpatica, cei doi martori s-au întors în parcarea blocului 8, iar .....l-a sunat pe.... pentru a-i cere să coboare să îi dea sticla cu benzină. Inculpatul i-a cerut să îi ducă sticla în apartamentul 40, indicând modalitatea de pătrundere în bloc, intrarea din spate, prin forțarea ușii de acces care se deschidea prin tragerea mai energică de mâner.”
Din declarațiile date în timpul anchetei reiese că cei doi prieteni care au urcat cu sticla cu benzină și-au dat seama că în apartamentul Valentinei avea loc o ceartă. Aceleași relatări arată că, din momentul în care a primit sticla cu lichid inflamabil, Cosmin Dan a acționat fără ezitare, intenția fiind clară de a o incendia pe fata de 21 de ani: 
”După ce inculpatul a deschis ușa apartamentului și martorii au pătruns în holul locuinței, .....a luat sticla cu benzină, și s-a deplasat către dormitorul unde se afla.....aruncând către aceasta lichid inflamabil. Cu ajutorul unei brichete, acesta a aprins benzina aruncată pe obiectele de mobilier și pe victimă, fapt ce a determinat izbucnirea unui incendiu.”

În timp ce ucigașul și prietenii săi fugeau pe scări, speriați, Valentina, urla după ajutor, arzând de vie. Trei apeluri au fost date la 112: două de către prietenii lui Cosmin Dan, al treilea de către o vecină a Valentinei. În rechizitoriu se reține că, în timp ce femeia cerea ajutor autorităților, pe fundal se auzeau strigătele Valentinei : ”Sesizând miros de fum, aceasta a sunat la 06:39, la serviciul de apeluri de urgență...Este de precizat că pe fundalul acestei discuții, se aud țipetele victimei.”

Din păcate, pompierii au găsit-o pe Valentina fără viață, în dormitorul apartamentului, între pat și perete, în poziția semighemuit. Necropsia a arătat că fata a murit din cauza arsurilor de gradele II-IV și a intoxicației cu monoxid de carbon. Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU