15 [FEB 18] ACTUALITATE Buzau
Joi, 15 februarie 2018

Răzmeriţa directorilor de şcoli

Doru Gheorghiade alte articole de Doru Gheorghiade
1 vot 2232 vizualizari 0 comentarii doru.gheorghiade@sansabuzoiana.ro

Noul sistem de finanţare din sistemul de educaţie transformă contabilităţile unităţilor şcolare. Din luna martie sistemul va primi bani doar de la ministerul de resort, în baza principiului finanţării "per capita".      În aceste condiţii, marea majoritate a directorilor de şcoli susţin că în urma simulărilor contabile banii nu vor ajunge nici măcar pînă la jumătatea anului. Deja, la Sindicatul Învăţămîntului Preuniversitar, filiala Buzău, au sosit plîngeri telefonice din teritoriu, prin care se cere găsirea unor soluţii rapide pentru rezolvarea situaţiei. Aceleaşi simulări făcute de contabilităţile centrelor bugetare din învăţămînt arată că situaţia e generalizată, indiferent de forma unităţii şcolare. Se demonstrează astfel că sistemul finanţării "per capita", mai pe româneşte pe "cap de elev" nu ar avea să funcţioneze în actuala conjunctură. Drept urmare, nu există decît cîteva soluţii. 
Desfiinţarea şcolilor sau concedierea
Liderul S.Î.P. declară că într-o astfel de situaţie nu există decît două variante: Ori se desfiinţează clase sau chiar şcoli întregi, ori se dă afară din personalul auxiliar. Evident că nici una dintre aceste două variante nu are cum să fie puse în practică fără a atenta la dreptul copiilor la educaţie. Şi asta, deoarece, prin comasare pur şi simplu închizînd unele şcoli în baza reală a lipsei de elevi, înseamnă urmarea unor probleme deosebite în comunităţile mici, ceea ce va duce, sînt de acord toţi specialiştii din Educaţie, la abandon şcolar şi analfabetism.

Directorii, îndemnaţi să protesteze

Aşadar, problema este extrem de dificilă şi, aparent, fără prea multe soluţii de rezolvare. Ca atare, şeful S.Î.P. Buzău, Ion Dobre, afirmă că directorii de şcoală, de la care spune că primeşte zilnic telefoane prin care i se sesizează grava anomalie, trebuie să se unească şi să-şi exprime părerile mai întîi la Inspectoratul Şcolar Judeţean. I.Ş.J. este, potrivit profesorului Dobre, instituţia care poate transmite către Ministerul Educaţiei Naţionale tabloul complet al situaţiei de la Buzău.Etichete: directorilor |  Răzmeriţa |  şcoli
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 1   -1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU