19 [OCT 18] ACTUALITATE Buzau
Vineri, 19 octombrie 2018

Războiul Toma vs.Tescaru, etapa de toamnă

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
6 voturi 2355 vizualizari 0 comentarii

Încă un puseu în războiul dintre primarul Constantin Toma și directorul Companiei de Apă, Ionel Tescaru.

Într-o notă transmisă presei, dar și în atenția președintelui Consiliului Județean și a membrilor Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008, edilul-șef al Buzăului vine cu acuzații grave.
Constantin Toma vorbește despre probleme în furnizarea apei potabile de către Compania de Apă în mai multe localități în care operatorul ar fi derulat nu demult ample lucrări, cu fonduri europene. Primarul Buzăului spune că lucrările ar fi fost făcute de mântuială, iar asta se vede în calitatea îndoielnică a apei. Locuitorii mai multor comune, membre ADI, ar primi apă nepotabilă care ar fi periculoasă până și pentru spălatul mâinilor. Și mai mult decât atât, apa neconformă ar fi plătită la o sumă nejustifcat de mare de către abonații Companiei de Apă, aspect confirmat și de raportul Corpului de Control al premierului care a făcut anul trecut verificări la operatorul local.

Potrivit primarului Constantin Toma, Direcţia de Sănătate Publică Buzău a transmis planuri de conformare pentru localităţile în care au fost identificate probleme cu privire la calitatea apei potabile, planuri care însă nu ar fi fost respectate. Reprezentanţii DSP Buzău ar mai fi cerut conducerii Companiei de Apă să informeze populaţia din anumite localităţi că apa nu este potabilă, însă operatorul de apă nu ar fi dat curs acestor solicitări. În acest context, primarul Buzăului cere consiliului de administrație al Companiei de Apă să ia măsura revocării lui Ionel Tescaru din funcția de director al instituției, pentru abateri deosebit de grave în managementul acestei companii. În plus, Toma solicită ca autoritățile statului să se autosesiseze deoarece la mijloc ar fi vorba despre o chestiune de sănătate publică, cu aspecte penale.

În timp ce primarul Buzăului vorbește despre încălcări grave ale legii, reprezentanții Companiei de Apă spun că informațiile lansate de primarul Constantin Toma sunt alarmiste și nerealiste.

Operatorul buzoian de apă și apă uzată nu comentează pentru moment afirmațiile alarmiste și nereale cuprinse în documentul dat publicității de domnul primar al municipiului Buzău. Vom transmite membrilor Asociației Dezvoltare Intercomunitară un punct de vedere cuprinzător care să prezinte diferențele dintre perspectiva domnului primar și realitate. După ședința asociației, vom prezenta situația în detaliu pentru corecta informare a opiniei publice.", a declarat Timotei Oprea, purtătorul de cuvânt al operatorului de apă din Buzău pentru Focus FM Regional

          Vernești este una dintre localitățile din Buzău unde Compania de Apă a derulat cu fonduri europene lucrări ample la rețeaua de apă. Fostul primar al comunei spune că imediat după punerea în funcțiune a noii rețele au fost ceva probleme cu calitatea apei, însă acum oamenii sunt mulțumiți de serviciile  Companiei de Apă. Localnicii au însă o altă nemulțumire: prețul apei pe care-l consideră nejustificat de mare.

„Momentan, mulțumim lui Dumnezeu, nu am avut reclamații de la cetățeni. Au fost niște neconcordanțe, dau un exemplu, pe unele străzi unde a mai fost țeavă veche, dar mai demult. A fost țeavă veche din aceea de fier și dacă stătea noaptea, când nu se consuma, dau un exemplu. Și a doua zi când le venea apa la robinet, le mai venea gălbuie, dar nu era din vina Companiei. Era pentru că au stat. Pe urmă s-au schimbat țevile, mai am câteva țevi de schimbat prin comună. Dar nu, momentan nu, mulțumim lui Dumnezeu. Apă este, adică am dus chiar și în câteva sate unde nu au avut niciodată apă: Mierea, Cârlomânești. Și eu am informat cetățenii când s-a băgat conducta nouă, două zile, trei, să lase să se spele conducta, să iasă, vă dați seama, a mai fost, unde s-a sudat, unde a mai căzut o bucată de pământ sau ceva. Era o lucrare nouă, era de așteptat. Sunt mulțumiți, dar nu sunt mulțumiți de preț.", a declarat Daniel Năstase, fost primar al comunei Vernești, actual administrator public.

          Lucrări cu bani europeni au fost făcute pentru amenajarea unei rețele de apă și la Spătaru, în comuna Costești. Și aici, oamenii ar fi mulțumiți că au scăpat de grija apei. Cît despre calitate, primarul Constantin Moise, spune că nu ar fi probleme: „Deocamdată apa este foarte bună. Lumea este foarte, foarte mulțumită. Sistemul de alimentare cu apă funcționează. Este doar în satul Spătaru, nu și în Costești și Pietrosu, unde avem noi, apa noastră. Este super bună, super ok și apa este nemaipomenită. Este aceeași apă pe care o consumă buzoienii."

Marți, pe 23 octombrie, va avea loc o nouă ședință a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău 2008. Atunci va fi dezbătut subiectul apei potabile şi fiecare parte îşi va putea spune punctul de vedere.

De menţionat că oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Buzău nu au putut fi contactaţi astăzi pentru un punct de vedere privind calitatea apei din localităţile în care operează Compania de Apă.

Iată şi conţinutul comunicatului transmis de primarul Toma în atenţia membrilor Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare ADI Buzău 2008:

"PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUZĂU


Nr. Înreg.:       30860/ 19.10.2018 
Către: Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ADI Buzău  2008
In atenția: Domnului Președinte, Emanoil Neagu
Domnilor Primari, membri ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Buzău  2008
Spre știință: Mass- media buzoiană
Subiect: Deficiențe grave de funcționare în furnizarea apei potabile de către Compania de Apă 
SA Buzău

Stimați membri ADI,

Sunteți din nou puși în situația de a fi folosiți ca și scut de către conducerea Companiei de Apă SA Buzău , în încercarea acesteia de a ascunde lucruri extreme de grave!

În spatele punctului 2 din Convocatorul ședinței de față, punct pentru care- după cum ați observat- nu s-a pus la dispoziție nici un material, se intenționează ascunderea următoarei situații:  timp de ani buni- în cazul unora dintre UAT-urile membre ADI timp de până la nouă ani, sub lozinca principiului solidarității utilizatorilor, reflectat în strategia de tarifare unică pe întreaga arie de operare, populația din localitățile unde ați fost aleși plătește la tarif de apă potabilă o apă care în multe cazuri nu numai că nu este potabilă, ci este periculos să o folosești și la spalărea mâinilor!

Din felul cum a fost formulat acest punct doi chiar de către conducerea Companiei de Apă SA- care a cerut sa fie introdus pe ordinea de zi și anume: “Aprobarea furnizării de către Operatorul Regional- Compania de Apă Buzău, de apă brută în unitățile administrativ teritoriale ale căror sisteme prezintă deficiențe grave în funcționare (surse de apă necorespunzătoare)” s-a intenționat să fiți făcuți a crede că deficiențele grave de funcționare se datorează unor fenomene stranii care au făcut ca dintr-o dată sursele de apă să fie necorespunzătoare! În realitate conducerea Companiei de Apă SA, care în paranteză fie spus- pentru prima dată spune un adevăr, anume că există probleme grave de funcționare- dorește să ascundă faptul că timp de ani de zile a făcut doar investiții de “cârpeală” și nu investiții serioase, menite a soluționa problemele din teritoriu legate de calitatea apei și a serviciului de alimentare cu apă. Mai mult decât atât, în unele situații au fost realizate stații de tratare plătite din fonduri europene, dar problema potabiliății apei în localitățile respective a rămas, fiind necesare alte investiții, pe care pe principiul solidarității- le plătim cu toții! 

Pentru fiecare UAT s-a întocmit la preluare câte un Plan de acțiuni prioritare, menit a soluționa toate aspectele specifice astfel încât la finalul perioadei de implementare a acțiunilor din plan, UAT-ul respectiv să beneficieze de apă potabilă, conformă cu cerințele Legii 458/2002 a apei potabile, respectiv de un serviciu de calitate, așa cum este definit de Legea 241/2006 a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. Știți cu siguranță că sunt foarte puține cazurile în care aceste Planuri de acțiuni prioritare s-au implementat! În general acestea s-au tot lungit pe ani de zile iar problemele au rămas nerezolvate.

Pentru multe dintre UAT-uri Autorizațiile sanitare de funcționare au fost- în unele cazuri încă sunt- însoțite de planuri de conformare. Ca și în cazul Planurilor de acțiuni prioritare, măsurile din Planurile de conformare se tot amână sau chiar dispar pe parcurs, chiar dacă apa din zona respectivă este la fel de nepotabilă!
Ce este însă important de spus este faptul că până la conformare cu cerințele din cele două legi specificate mai sus, apa este neconformă și nu este corect să fie facturată la tariful de apă potabilă! Cadrul legislativ ar fi permis definirea până la conformare a unei categorii specifice de apă- apă brută, apă industrială, diferită de apa potabilă și desigur cu preț mult mai mic. Mai mult! și alte companii de apă din țară au un astfel de produs, diferit de apa potabilă.

Ce este și mai grav este faptul că sunt localități pentru care DSP Buzău  a transmis acum luni de zile conducerii Companiei de Apă SA notificări privind obligația de a informa populația din acele localități că apa nu este potabilă și nu poate fi folosită pentru consum. Nici acestor solicitări conducerea Companiei de Apă nu a înțeles să le dea curs. 

Menționăm în plus că în urma controlului efectuat de Corpul de Control al Primului Ministru s-au constatat abateri deosebit de grave, consemnate în Nota de constatare nr. 1130/14.08.2018, inclusiv legate de prețul apei potabile către întreaga populație a județului Buzău .
Solicit Consiliului de Administrație al Companiei de Apă SA să ia măsura revocării directorului general Ionel Tescaru pentru abateri deosebit de grave în managementul acestei companii!
De asemenea solicit organelor în drept să se autosesizeze cu privire la eventualele incălcări ale legii penale în aceste privințe!

Toate documentele doveditoare le pot pune la dispoziția atât a domnilor Primari membri ADI cât și a organelor de cercetare penală.

Cu stimă,


Primarul Municipiului Buzău,
Constantin TOMA"Etichete: etapa |  Războiul |  Tescaru |  toamnă
Voteaza articolul: bun: 6  |  slab: 0   6

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU