04 [IUN 19] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 04 iunie 2019

(VIDEO) Protest la ISJ Buzău. Planul de școlarizare, CONTESTAT

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
1 vot 1490 vizualizari 0 comentarii
VIDEO: Protest la ISJ Buzău. Planul de școlarizare, CONTESTAT

Revoltă în rândul profesorilor din județul Buzău, față de noul plan de școlarizare trimis în teritoriu de ministrul Educației. Cadrele didactice sunt revoltate că oficialii de la București taie clase, fără noimă spun dascălii,  și într-un moment nepotrivit, în care elevii și părinții și-au făcut planuri cu referire la școlile pe care copiii le vor urma din toamnă.  Dacă săptămâna trecută, nemulțumirile erau strigate doar prin vocea liderilor de sindicat, astăzi revolta a ajuns într-o nouă etapă. Profesorii au mers cu jalba-n proțap la Inspectoratul Școlar Buzău, sperând că astfel vor putea schimba planurile ministerului, de a transforma o parte din clasele de liceu în clase de profesională. Conform planului impus de minister, la Buzău ar urma să fie transformate în clase de profesională 9 clase de liceu iar 6 să fie desființate.

Zeci de cadre didactice au cerut astăzi explicații pentru schimbările ce urmează să afecteze sute de elevi și zeci de dascăli.                                                   

”Participanții la întâlnirea de la IȘJ au fost profesori de la Liceul Agricol, de la Liceul Victor Frunză din Râmnicu Sărat, de la liceul din Berca. Nemulțumirea a e legată de tăierile care se fac, cu privire la modificarea planului de școlarizare, asta presupune reducerea unor clase. Elevii sunt bulversați și nu mai știu pentru ce să opteze”, a declarat liderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău, Ion Dobre.

Profesorii spun că cei care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma tăierii claselor sunt absolvenții de-a opta care, cu câteva săptămâni înainte să susțină Evaluarea Națională, nu știu dacă vor mai exista clasele pentru care au optat pentru a-și continua studiile.

La rândul lor, profesorii stau cu teamă că odată ce noul plan de școlarizare va fi aplicat vor rămâne fără catedre complete.

”Încerc să mă mobilizez și să rămân în învățământ, așa cum mi-am dorit din totdeauna, dar în fiecare an trebuie să fie o atmosferă când nu știi dacă din toamnă te întorci la catedră, deși ei sunt titular. Nu se știe niciodată, nu dacă vin copiii la noi la liceu, ci dacă există mai clasele respective. Nu mi se pare normal ca în toamnă să fiu anunțată că mi-ar trebui să-mi găsesc ore de completare în altă parte. Ministerul nu ia în calcul ce trimite Buzăul, din teritoriu”, a spus  Geanina Frățilă, profesor la Liceul Agricol din Buzău.

În fața unui plan de școlarizare care taie clasele de liceu, transformându-le în clase de profesională, sindicaliștii din educație adunați astăzi la Inspectoratul Școlar cer anularea măsurii, pe care o numesc inoportună și chiar ilegală.             

” Acest ordin al ministrului Educației e ilegal, trebuie retras. Dacă nu, vom continua să protestăm, să vedem cum ne organizăm, ce măsuri vom lua. O minte luminată de la minister s-ar retrage, nu să continue să taie clase pentru că nu avem bani”, a declarat Costache Bratu, viceliderul Sindicatului Învățământului Preuniversitar Buzău.         

Profesorii spun că în ziua de astăzi, clasele de profesională nu mai sunt deloc atractive, chiar dacă pe piața muncii e nevoie de meseriași. Copiii vor la liceu, iar tăierea atâtor clase ar putea duce la abandon școlar . În plus, sindicaliștii spun că măsura, dacă va fi aplicată, va trimite în șomaj cadrele didactice, astfel că în acest moment se gândesc serios la proteste pentru a determina ministerul să retragă planul de școlarizare întocmit pentru anul școlar 2019-2020.

VIDEO AICI
 
 

Etichete: Buzau |  clase |  Ion Dobre |  ISJ |  profesionala |  catedre
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU