10 [IUN 15] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 10 iunie 2015

Protest cu oi în faţa Primăriei

Florin Zafiu alte articole de Florin Zafiu
1 vot 1713 vizualizari 1 comentariu florinzafiu@sansanews.ro

Primăria comunei Căneşti a fost ieri la un pas de a fi roasă din temelii de o turmă flămîndă de oi scoasă la păscut, într-un semn de protest, de mai mulţi crescători de animale. Pe motiv că primarul le-a oferit o păşune presărată cu rîpe şi mărăcini în loc de iarbă, micii fermieri au blocat intrarea în primărie şi autoturismele funcţionarilor parcate pe uliţa din vecinătate cerînd socoteală. Cearta dintre primar şi nemulţumiţi s-a mutat în sediul administraţiei locale, apoi din cou în curte pînă în momentul în care edilul a reuşit să se strecoare printre mioare, la volan şi să plece. Sătenii ameninţă cu noi proteste.

Au blocat căile de acces

Cînd vine vorba de proteste şi de apărarea intereselor, comunităţile rurale nu uită niciodată să ne uimească. De jur împrejurul nevoilor şi a drepturilor, oamenii simplii se strîng mai abitir decît titratele sindicate iar rezultatele deseori sunt cele scontate. Marţi, în comuna Căneşti, o localitate în care creşterea animalelor reprezintă singura modalitate prin care te poţi descurca, cîţiva fermieri au organizat un protest, vizat fiind primarul. Cîteva sute de oi au fost aduse în faţa primăriei pentru a bloca căile de acces timp în care crescătorii de animale i-au cerut edilului socoteală. Cearta a plecat de la un teren. Administraţia locală le-ar fi repartizat fermierilor o păşune pentru animale plină de mărăcini în timp ce edilul şi-ar fi păstrat pentru asociaţia pe care o conduce cele mai bune terenuri.  Primul gospodar al comunei le-a explicat nemulţumiţilor faptul că primăria nu deţine suprafeţe mari de teren astfel încît să răspundă tuturor cerinţelor. “Dumneavoastră ca şi mine ca şi alţi fermieri care avem mai multe animale trebuie să ne facem rost de teren nu numai de la primărie. De la proprietarii de terenuri, primăria nu e obligată să vă asigure dumeavoastră teren“, a declarat Marius Stoica, primar comuna Căneşti.

Scandalul din primărie s-a mutat în curtea instituţiei unde fermierii şi edilul nu au ezitat să ridice tonul. Martorele întregului eveniment, oile, care au trebuit să-i rabde pe nemulţumiţi şi foamea. Primarul le-a transmis nemulţumiţilor că aveau teren dar că nu l-au întreţinut aşa cum ar fi trebuit astfel încît animalele să poată păşuna în mod corespunzător. Crescătorii de animale l-au acuzat de faptul că terenul repartizat este de fapt plin de mărăcini şi de rîpe, inaccesibil şi nedelimitat.” Islazul este dar este în condiţii de nepăşunat, de degradare. Este cătină, nu a venit să arate terenul, cele 9 ha pe unde se poate păşuna”, a afirmat Ciprian Iamandeiu, crescător de animale. 
“Pe rîpă mi-au dat să cosesc, este mîncată de oile lui şi e f departe, inaccesibil de ajuns. Am cerut să scoată şi la licitaţie, nu doresc”, a precizat Mariana Baciu, crescător de animale. 

Urmează un nou episod?

Povestea din comuna Căneşti nu a avut un sfîrşit cert. Primarul a reuşit să se strecoare pe lîngă turma de oi, care între timp a luat-o la pas, plecînd din curtea primăriei. Crescătorii de animale au lăsat să se înţeleagă faptul că întîmplarea de  ieri nu este singulară şi va avea un episod. Un episod în care pe lîngă cîteva sute de oi vor mai strînge alte cîteva sute de vaci şi capre cu care să blocheze pe de-a-ntregul circulaţia în micul sătuc doar cu praf, fără asfalt. 


Etichete: Cătina |  fermieri |  oi |  primarie |  protest
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 0   1

Comentarii

VASILE
10 iunie 2015
Nu ati vrea ca primarul sa va curete islazul si vai sa luati bani de la APIA si sa mergeti in carciuma unde este mai confortabil ??


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU