22 [NOV 17] ACTUALITATE Buzau
Miercuri, 22 noiembrie 2017

Proiectul "Caragele", o investiţie de 100 milioane de euro

Florina Arghir Popescu alte articole de Florina Arghir Popescu
0 voturi 2207 vizualizari 0 comentarii florinapopescu@sansabuzoiana.ro

Investiție uriașă pentru explorarea zăcămîntului de gaze natural descoperit la caragele în județul Buzău. Compania Romgaz va investi 100 milioane euro, pe lîngă cele 40 deja cheltuite, pentru amenajarea de sonde în permietrul de exploatare. În paralel cu noile investiții, vor fi redistribuiri de personal dar şi angajări, urmînd să se ajungă la cîteva sute de persoane care vor lucra la proiect în momentul în care structura va fi pusă în integralitate în exploatare.    La Caragele, județul Buzău a fost descoperit cel mai mare zăcămînt de gaze naturale din ultimii 30 de ani. Evaluate la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari, acuumulările de gaze au valori de circa 25 - 27 miliarde metri cubi, cu potenţial de creştere în urma evoluţiei explorării. Zăcămîntul ar putea asigura consumul întregii ţări pe o perioada de doi-trei ani.
 S-au investit deja 40 milioane euro
Conducerea companiei Romgaz s-a întîlnit la C.A. Rosetti cu reprezentanții autorităților locale din Buzău și Brăila, pentru dezvoltarea proiectului Caragele.

"Romgaz continuă dezvoltarea zăcămîntului, unde investiţiile au ajuns deja la 40 milioane de euro, iar în perioada următoare vom mai investi circa 100 milioane de euro în noi sonde de exploatare şi evaluare. În zonă vom dezvolta, ţinînd cont de intensificarea programului de explorare în zona Muntenia Nord-Est, un atelier adăugat structurii existente şi care să susţină dezvoltarea activităţii companiei. Activitatea constă în realizarea unui număr important de sonde de explorare, conducte de aducţiune şi colectoare destinate sondelor cu rezultate importante la testele de producţie care urmează a fi puse în producţie. Vor fi redistribuiri de personal dar şi angajări, urmînd să ajungem la cîteva sute de persoane care vor lucra la proiect în momentul în care structura va fi pusă în integralitate în exploatare", a declarat Virgil Marius Metea, director general Romgaz.
Importantă acumulare de gaze, pînă la 4.000 de metri
La discuţiile cu reprezentanţii primăriilor din zonă au participat preşedinţii Consiliilor Judeţene Buzău şi Brăila, Petre Emanoil Neagu şi Francisk Chiriac, care au afirmat sprijinul autorităţilor în sensul obţinerii avizelor şi autorizaţiilor necesare, cu respectarea prevederilor legale, deoarece descoperea on-shore din zonă poate avea un impact pozitiv pentru locuitori prin efectul investiţiei asupra dezvoltării economiei locale.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat în luna mai că zăcămîntul de gaze de pe platforma Caragele este evaluat la un preţ minim de aproape patru miliarde de dolari, fiind o descoperire care dă posibilitatea Românei să devină "un jucător important pe piaţa gazelor din regiune şi nu numai".
 Ca urmare a proiectelor de explorare şi a testelor de producţie derulate în anii 2011-2016, în iunie anul trecut, Romgaz a descoperit în complexul structural Caragele, lung de circa 35 de kilometri, o importantă acumulare de gaze naturale la adîncimi între 1.500 şi 4.000 de metri. Acumulările de gaze au valori de circa 25 - 27 miliarde metri cubi, cu potenţial de creştere în urma evoluţiei explorării, putînd asigura consumul întregii ţări pe o perioada de doi-trei ani. Romgaz a raportat în primele nouă luni un profit net de 1,18 miliarde lei, mai mare cu 66% faţă de perioada similară a anului trecut, în timp ce producţia de gaze a urcat cu 23,6%, la 3,75 miliarde metri cubi. Cifra de afaceri s-a majorat cu 35%, la 3,24 miliarde lei, de la 2,4 miliarde lei în perioada ianuarie-septembrie 2016.

La data de 30 septembrie, societatea avea circa 6.200 de angajaţi. Romgaz este cel mai mare producător şi principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este admisă la tranzacţionare pe piaţa Bursei de Valori din Bucureşti şi a Bursei din Londra (LSE). Acţionar principal este statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 70%. Din 2013, Romgaz şi-a extins domeniul de activitate prin asimilarea centralei termoelectrice de la Iernut, devenind astfel producător şi furnizor de energie electrică. Romgaz are o capitalizare de 12,06 miliarde lei.
Etichete: Caragele |  investiţie |  milioane |  Proiectul
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU