12 [IUN 18] ACTUALITATE Buzau
Marţi, 12 iunie 2018

Proiect!Iazul morilor, loc de promenadă

Marilena Dinu alte articole de Marilena Dinu
2 voturi 2615 vizualizari 0 comentarii redactie@focustv.ro


După ce a transformat intrarea în oraşul Buzău dinspre Ploieşti, Calea Eroilor devenind locul preferat de buzoieni pentru promenadă, municipa­- litatea îşi îndreaptă atenţia şi resursele către un nou obiectiv ce ar putea contribui decisiv la dezvoltarea oraşului.   Este vorba despre Iazul Morilor, o deviație special realizată a râului Buzău, despre care istoria arată că datează încă din secolul 16. Iazul Morilor traversează orașul, iar din el pornesc alte ramificații, pe vremuri apa fiind folosită pentru acționarea morilor, dar si pentru udatul grădinilor și nevoile măcelăriilor și tăbăcăriilor din Buzău. Atât de util pe vremuri, Iazul Morilor, care acum se află în competența Agenției Naționale de Îmbunătățiri Funciare, a fost lăsat de izbeliște, cel mai probabil din cauza subfinanțării dar și a dezinteresului față de acest obiectiv. În present, malurile canalului sunt folosite pentru depozitarea gunoaielor ori pe ele sunt amenajate garaje.
Folosit de Staţiunea Legumicolă
Prezent în studioul Focus Tv, în emisiunea Focus News, primarul Buzăului Constantin Toma a anunțat în premieră că are în plan să reînvie obiectivul, ce ar putea contribui decisiv la dezvoltarea orașului. Pe de o parte, autoritățile vor să facă lucrări pentru ca din iaz să poată fi făcute, din nou,  irigații, inclusiv pentru spațiile verzi din oraș. Pe de altă parte, obiectivul ar putea fi transformat într-un loc de promanedă și relaxare pentru buzoieni, a declarat recent primarul Toma la Focus TV. În prezent, Iazul morilor este folosit de către Stațiunea Legumicolă Buzău, iar Primăria alimentează lacul din Parcul Tineretului însă canalul are o capacitate mult mai mare iar de apa pe care o poate da se pot folosi și cei care au grădini în zona Buzăului.
Pe de altă parte, o apa îngrijită care traversează Buzăul, pe malurile căreia ar putea fi construite moriști ornamentale, dar și terase, ar putea schimba fața orașului iar buzoienii ar putea avea un nou loc de relaxare și promenadă. Municipalitatea buzoiană speră ca, în scurt timp, Iazul Morilor să fie transformat și să devină un obiectiv util dar și atractiv pentru locuitorii oraşului. 
Etichete: Iazul |  morilor |  Proiect |  promenadă
Voteaza articolul: bun: 1  |  slab: 1   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU