21 [IAN 19] ACTUALITATE Buzau
Luni, 21 ianuarie 2019

Proiect!Delta din Lunca Buzăului

Cristina Sterian alte articole de Cristina Sterian
0 voturi 1976 vizualizari 0 comentarii

Municipiul Buzău ar putea avea propria Deltă, o zonă de câmpie unde copiii se vor simți ca într-un adevărat parc de aventură, dar și o zonă de munte presărată cu alei pietonale perfecte pentru o plimbare relaxantă în natură. Este cel mai nou proiect al Primăriei Buzău care a făcut deja primul pas spre a deveni realitate.

Parcul ar urma să se întindă pe o suprafață de 45 de hectare, în partea de nord a orașului, adică pe un spațiu care acum este lăsat în paragină. Mai exact, este vorba despre porțiunea cuprinsă între Parcul Tineretului și Șoseaua de Centură, acolo unde se află și fosta groapă de gunoi a municipiului dar și zona inundabilă. Tot ce reprezintă acum o pată neagră a Buzălui ar putea însă căpăta o față de poveste, devenind o carte de vizită pentru oraș. O primă prezentare despre cum ar fi putea fi transformată întreaga suprafață a fost făcută ieri, în fața aleșilor locali, chiar de proiectantul angajat de Primăria Buzău pentru a pune pe hârtie cele mai frumoase și potrivite idei.

Studiul de oportunitate prevede împărțirea celor 45 de hectare în trei zone, foarte bine delimitate și cu o tematică bine definită și adresată unui public specific.  

„Zona pe care o denumim ca zonă de munte este fosta groapă de gunoi a municipiului Buzău, care are o declivitate mai mare și pot fi create zone de panoramare și spații de relaxare, zone de agrement, care presupune amplasarea unui mobilier urban de relaxare, zone de cascade, precum și locuri de joacă de acest tip, cu materiale de lemn.", a declarat Oana Voicu, proiectant.

Copiii vor avea un spațiu creat special pentru ei cu tiroliene și locuri de joacă, baloansoare și tobogane. De asemenea, specialiștii au găsit oportun ca în zona centrală să fie amenajate și terenuri agricole care să fie irigate prin sisteme speciale de colectare a apei de ploaie.

„Zona centrală este denumită ca și zona de câmpie, unde dorim amenajarea unor terenuri agricole care să fie dezvoltate prin principiul de permacultură care presupune irigarea acestor terenuri cu apă de ploaie colectată printr-un sistem de irigare, de asemenea, din zona de canal colector, care străbate de la vest la est zona de studiu și în paralel cu șoseaua de centură, digul șoselei de centură.", a mai spus Oana Voicu.

O Deltă cu pontoane pe care buzoienii se pot plimba în natură, dar și o perdea forestieră reprezintă alte sugestii curpinse în studiul de oportunitate întocmit de firma specializată în amenăjaări urbane.

„În zona de Deltă, care este zona de lacuri, propunem un turn de belvedere, precum și trasee de promenadă de tip ponton, ca și ambianță pentru această zonă. Trebuie precizat și faptul că în întreaga zonă vor fi realizate bariere de protecție împotriva crivățului care presupune amenajarea unor păduri cu vegetație înaltă, păduri, așa-numită pădure de zăvoi și zona de stepă.", a precizat proiectantul.

Întrgul proiect ar urma să fie realizat cu fonduri europene, în timp ce perdelele forestiere ar putea primi finanțare de la Guvern.

„Avem aproape 5 milioane de euro din fonduri europene, am vorbit și la Ministerul Apelor și Pădurilor. Există fonduri la Guvern pentru a introduce, ei au venit cu două perdele și probabil vom vorbi și cu primăria Vadu Pașii, va mai fi o barieră din aceasta și pe partea cealaltă pentru că vântul predominant în zonă este crivățul.", a declarat Primarul Buzaului, Constantin Toma.

Studiul de oportunitate a primit avizul aleșilor locali, pas care le permite proiectanților să meargă mai departe pentru întocmirea Planului urganistic zonal pe baza căruia să se poată obţină și finanțare și ma apoi să se treacă la transpunerea ideilor în teren. 


Etichete: Buzăului |  Delta |  Lunca |  Proiect
Voteaza articolul: bun: 0  |  slab: 0   0

Comentarii

Nu exista nici un comentariu adaugat


Ultima ora

Presedinte
Ion CRISTOIU
Director general
Vlad PUFU